論盡家傭

跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

Re: 論工人--有感而發!!!

侯爵府

han@happyforever 寫道:
其他工人係屋企會唔會停晒手唔做野等太太返黎扮勤力我唔知...我只係就我朋友呢個case有感而發jack~~我朋友返到屋企已經8點...工人就係洗碗/放狗/接好d衫俾太太/哄仔仔訓覺(已經10時)!!!

如果工人係太太返黎呢段時間(晚上8時至10時)先扮勤力(e.g.洗衫/晾衫/打掃/拖地/幫仔仔沖涼/教做功課etc咁多野)...你估作為太太既你睇唔睇得出佢係真勤力定假勤力呢???

而且係2小時內可以完成一日既工作...o個個唔係"工人"係"超人"!!!

要係2個鐘頭做晒一日的家務一d都不難, 因為如果每日都做的話, 屋企污糟極有限lor.

好似拖地, 抹窗我自己都試過, 1個鐘就已經攪掂(可能我屋企細), 我以前未有工人的時侯, d家務未又係我自己做.

洗衫 - 洗衣機
晾衫 - 不駛半個鐘

係小朋友返學的時間, 我真係點都不相信, 佢會做到無停手.

連我屋企依家呢個印印, 話就蠢, 依家都開始精啦.

我每朝要湊女返學, 有一朝, 係我好趕同個女換衫的時侯, 佢居然走左入廚房洗我們食早餐的碟/杯, 我即刻叫返佢出黎, 叫佢幫我看住個細仔, 同佢講, 細仔返左學的時侯, 你根本大把時間去做(細仔返8:30-12:30), 有碗都等陣先洗啦, 我個女搭不到校車就要自己搭車返學架啦.

你話佢地幾識'偷'時間?

我都每朝6:30起身, 8點先返到屋企, 返到屋企還要同個女溫習, 沖涼, 陪個仔訓覺, 到10點我先可以做自己野.

該用戶已被刪除

複式洋房

工作的範圍, 工人是明白的....
如果她真的感到頂唔順,可以唔做遲工,
東家唔打味打西家咯,
你情我願 ! 並不是當工人不是人!!
如家中有兩個老人是失禁,咁要工人抺屎抹尿, 同冲涼,
是否又當她們不是人??((打比喻而巳))

複式洋房

我不知比意見的人是否都有請賓賓或印印,我只是覺得,如果請過或者 suffer 個的人會深深體會到做僱主的苦況,不論精或是蠢,很怏就有自己的主意,視僱主的指示不顧。回家要照顧小朋友外,還要跟他 argue 各方面,我已停請賓賓或印印兩年,轉用本地家務助理感覺好得多。但我的兒子明年9 年讀小一,所以我到來探路,得到的感覺是 "唔請好過請"。 ?-(

男爵府

我都要請工人.. 已有4年經驗.. 頭一個好好.. 每個月寄晒d錢返屋企 ..但衰在佢老公喺菲律賓搞女人. .. 所以俾左一個月通知我 .. 回國搞清楚 . 唉.. 第二個因為佢係大學生又係孻女 .. 所以唔係好識煮飯同做家務 … 但好有愛心..亦教識我個仔好多英文字 … 衣d都要多謝佢 .. 而家衣個都好好 .. 又識煮野 .. 又會自動自覺做 … 有咩佢都同我講….個仔同佢一齊好開心..

類似topic 以前都有過.. 對工人講好說話嘅到頭來都你被人針對..
其實都係觀點與角度問題…部份bk媽咪曾因工人有著不愉快經驗..所以都會上黎呻下 .. 怨氣就自然多左.. 相反自己有個好工人就未必會專登走上黎讚.. 免得被人話晒命 …
我覺得所有野都順應自己個心去做吧.. 鍾意對工人好或要嚴厲都各有自由 ..
我身邊朋友/同事 .. 有好多case .. 有好有壞 .. 我地個大秘書個工人好似 han 個呀姨咁.. 做左超過10年 .. 因為佢太好 .. 本來唔再需要工人 .. 都一樣繼續用 .. 已視工人為家庭一份子 ..

如果能遇著一個好工人..就對她好一點同珍惜佢.. 佢地都會珍惜一個好僱主 .. 因為所有野都係雙向 . ..
照顧老人家要負責清潔佢地排泄物 .. 唔可以話唔當係人嘅 .. 衣d只係老人護理嘅其中一種 .. 要上堂學 .. 醫院嘅嬸嬸都要做 … 係工作一種 ..
Ding

大宅

我個印印好似hinhinmummy個工人咁,其實D工作可以留係小朋友返學或睡午覺時做,我亦經常同佢講,佢就好鍾意BB係廳到玩時,走去廚房做野,或係BB旁邊拖地..抹塵等,到BB睡午覺時,個工人就一齊訓.................. 

--------------------------------------------------------
係小朋友返學的時間, 我真係點都不相信, 佢會做到無停手.

連我屋企依家呢個印印, 話就蠢, 依家都開始精啦.

我每朝要湊女返學, 有一朝, 係我好趕同個女換衫的時侯, 佢居然走左入廚房洗我們食早餐的碟/杯, 我即刻叫返佢出黎, 叫佢幫我看住個細仔, 同佢講, 細仔返左學的時侯, 你根本大把時間去做(細仔返8:30-12:30), 有碗都等陣先洗啦, 我個女搭不到校車就要自己搭車返學架啦.

你話佢地幾識'偷'時間?

我都每朝6:30起身, 8點先返到屋企, 返到屋企還要同個女溫習, 沖涼, 陪個仔訓覺, 到10點我先可以做自己野.
--------------------------------------------------------

大宅

我見過一位朋友對工人的態度很有問題, 工人做錯少少事, 就用手指督住個工人的頭係甘督罵.
人與人之間基本的都尊重都沒有, 工人都係人.
用人不疑, 疑人不用.
喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人
世界本來就不公平,但快樂卻是公平的,只要你知足.
一個人的快樂, 不是因為他擁有得多, 而是因為他計較得少

複式洋房

我請工人已經7年啦.可以說頭一個ok.但到第2個便 啦.但我好心所以都用在1年多,*把bb放在家唔記得拿key *唔見2次身份証會話大仔(之後人家拾到話我知是她自己唔見) *一做錯便說謊. *1年多廣東話一no啦.    還有很多....  但到第三個ok啦.(我覺得所有野都順應自己個心去對她們好像一家人一樣,但好多工人一做長久便不是太好,因為身邊太多唔好工人教她們啦.)
:-)

大宅

我相信呢度唔會針對一啲讚工人嘅人的,其實讚工人係一件好事,我哋都好鍾意見多啲topic係讚工人的,因為我哋起碼都會知原來都會有好嘅外傭存在,但讚人都要中肯啲,如果一方面讚工人,另一方面就踩個僱主嘅(但個僱主又唔係弱待工人,只係未夠滿足啫),咁就真係無謂了,因為這樣會令人有一種感覺,都唔係咁好啫,好多工人都係咁做啦,呢啲跟本係佢哋嘅duty,佢哋只係做左佢哋嘅本份,無咩特別,至於得唔得到僱主嘅讚賞,呢啲就係工人同僱主之間嘅關係,外人又知得幾多.

仲有,個僱主向朋友講,個工人都唔係做得咁好,又或者係個僱主唔想畀個工人聽到佢讚個工人而自滿呢,而事實上有好多工人都會因為僱主滿意而放鬆個工人後,個工人就做做吓變壞左,所以做僱主嘅都不可不防,又或者個僱主係him虛呢.

其實我唔排除有好多僱主都好刻薄吓的,我啲親戚朋友都有呢類人,但我覺得個工人都肯喺個僱主度做,咁即係佢接受,無問題啦.

複式洋房

Totally Agreed With ballpen
而我自己都先後用了兩個印印, 兩個都可以做到完約. 我已覺得不錯啦. 他們都要由6:00開始工作到10:30呀. 我唔覺弱待工人呀, 我都是由6:00開始工作到10:30先睡覺.無咩特別呀! :mrgreen:

男爵府

HAHAHA.. .... han..你個topic回響都好大 :mrgreen: ..

之前有個會員..佢只係勸香港人以”人”對待工人 .. 佢已遭評擊得好緊要.. 仲話佢係菲律賓人….而家已唔見佢再出現..

中國人同外國人分別就係咁.. 傳統上中國人唔鍾意當面讚人..怕讚壞喎.. 好似小朋友已經好乖架啦 .. 以前d媽咪都仲話佢百厭 .. hahaha..自己細個都係咁….但外國人就岩岩相反 .. 小朋友要鼓勵 .. 工人都要… 好似我讚個工人煮野好食.. 佢真係好開心.. 而每餐都用心去煮野俾我地食.. 見我個仔肯食佢d野就知啦 ..

han個朋友可能只係要求高左d… 而han只係想講..佢個朋友個工人都算係咁.. 比起好多工人都已經好好啦 .. 點解仲要話佢懶呢 .. 同埋個工作時間亦似乎太長咁jet (12點先可以去沖涼) .... 我諗佢朋友屋企都唔細.. 有小朋友又有2隻狗.. 雖然話小朋友訓晏覺時可以抖下.. 不過唔好忘記仲有2隻狗.. 照顧動物一樣咁多野做.. 小朋友都識去toilet.. 動物係唔會架.. 話痾說痾….個地要時時抹 .. 不然就好大臭味 …d狗毛隨處都係 … 見我朋友養3隻狗都知有幾煩 ..

己所不欲.. 勿施於人.. 自己都唔願意個老細咁對自己 .. 有時聽d朋友呻個老板用到佢盡.. 其實道理一樣 …. 換轉身份時.. 是否自己亦能做到佢所做嘅野呢.. ?!
Ding
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至