自由講場

跳至

首頁
12345...26

尾頁

侯爵府

feifei_baby 發表於 18-1-11 07:49
通常爭執一隻手掌拍不響,我唔會認為阿媽啱哂,也不會假定阿伯必定無辜,公說公有理 婆說婆有理,所以唔好 ...

設勿跟車太貼!打人同踢人的各一方力度有幾大冇人知,老人家有冇腳患?為何全車都冇人幫?我记得之前有post話有個JM係荃灣比小孩踢,好多Jm支持

子爵府

回覆樓主:

地鐵班職員......
上次縱火唔識救,唔知滅火筒係邊
自由行大大件唔捉唔理

早2日先有2個女人係車入面掹頭髮打架
班職員來到做得乜?另一個女人受多2腳
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

子爵府

feifei_baby 發表於 18-1-11 07:49
通常爭執一隻手掌拍不響,我唔會認為阿媽啱哂,也不會假定阿伯必定無辜,公說公有理 婆說婆有理,所以唔好 ...

如果我當下遇個到癡線婆我都想快走,費事同佢嘈,又麻煩。我撥開人隻腳都話要報警,我走得更快。

另外事件係最後警察黎到都係比個呀伯走。

子爵府

回覆樓主

如果要話地鐵職員,不如話同車乘客冷漠唔挺身而出。網上就大把人幫事主,當下一個都無仲反咬事主!事主要道歉都道左,唔錯都錯左,仲想人點?就算打個正常人都唔岩,更何況人地都講明小朋友係智障⋯ 好希望果班香港人下次遇到同類事就即場幫有需要的人,咪再掛住拍片同事後做鍵盤戰士。

複式洋房

nanababee 發表於 18-1-11 05:07
地鐵啲人都唔知請番黎做乜!
放啲紙板公仔咪得囉!
橫掂都做唔到野同唔做嘢!

係喎,港鐵成日請埋D木木獨獨(emoji)仔(emoji)妹棟喺度機械式咁望條電梯講留意電梯梯級,望住個閘睇人出閘,但有人求助又發現唔到,一係就叫你自己行返去顧客服務counter... 其實你唔講人地自己都會咁做啦,你個職責究竟係乜?後生仔全部雙目無神放空,不如擺個紙板公仔放個speaker播!職員全部都零熱誠,機械人都有感情過佢哋。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我覺得人手唔夠
一個站咁大,由頭到尾得一個人喺個亭,要揾人幫手都不知從何揾,好多時要靠其他乘客幫忙揾職員

翡翠宮

畀面勳章

小小馬奇朵 發表於 18-1-11 04:10
個媽媽同小朋友好慘

其實職員真係唔可以強行拉阿伯落車
如果已報警,巴士、小巴、的士都要停開等警察黎,地鐵都唔應該例外
今次打細路,下次如果係非禮同傷人,係咪又眼白白睇住個疑犯走人?!
日日是好日

水晶宮

nanababee 發表於 18-1-11 05:07
地鐵啲人都唔知請番黎做乜!
放啲紙板公仔咪得囉!
橫掂都做唔到野同唔做嘢!

香港又係衰嘅
咁鬼落後
槍都無支俾地鐵職員傍身
邊做到嘢㗎

好落後啊
仲落後過泰國囉

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

翠B 發表於 18-1-11 04:58
而家地鐵職員係好唔掂,上次我頭暈,我完全行唔到,扶住個閘企左25分鐘,我媽咪周圍揾職員幫手都冇人理,原 ...

講緊10年前我大住肚,頭暈腳軟,同職員求助,佢答我:未入閘,唔算係乘客,幫我唔到。(因為我要求call白車)

天使麵    發表於 18-1-11 14:55
qqeternity    發表於 18-1-11 14:00
不知所謂的乙陸!!!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

ddkaka 發表於 18-1-11 02:14
唔好話捉賊,上次見個傷殘人士坐輪椅叫個地鐵門口嗰啲職員幫手欄住啲乘客比佢上,個傷殘人士等咗7架地鐵都 ...

你睇佢等足7架車你都唔幫手?

公爵府

mocha20150323 發表於 18-1-11 08:09
如果我當下遇個到癡線婆我都想快走,費事同佢嘈,又麻煩。我撥開人隻腳都話要報警,我走得更快。

另外事 ...

係警察到之前,阿伯閃,職員冇阻止。

琥珀宮

牛奶朱古力 發表於 18-1-11 01:09
睇返cctv..check返八達通資料,拉個阿伯啦。今次打人,下次都一樣會係再打人。坐地鐵好危險喎,打完人又放 ...

打人就係唔啱,點可以咁,根本蝦細路和女人。
其實自拖住阿仔出街後都發現唔少阿公阿婆持老賣老,蝦d拖住細路嘅女人,通常我一定拖實自己個仔,再擺個勁寸惡死樣出黎先冇人敢埋我身

琥珀宮

chowqv 發表於 18-1-11 08:16
講緊10年前我大住肚,頭暈腳軟,同職員求助,佢答我:未入閘,唔算係乘客,幫我唔到。(因為我要求call白 ...

下?咁都得?

男爵府

回覆樓主

自己做過公營部門,其實唔可以怪地鐵基層員工,怪就怪啲高層管理人員,有時員工好想幫,但幫助上面祇會怪責你多事,發生事起嚟接到投訴,又唔會幫你,撐你,衹會加多一腳踩死你。所以造成小做小錯,唔做唔錯的心態。

子爵府

feifei_baby 發表於 18-1-11 08:23
係警察到之前,阿伯閃,職員冇阻止。

係wor!我睇錯左!不過都係果句,換轉係我,我閃得更快

侯爵府

Fishqqma 發表於 18-1-11 08:18

講出重點

珍珠宮

牛奶朱古力 發表於 18-1-11 01:09
睇返cctv..check返八達通資料,拉個阿伯啦。今次打人,下次都一樣會係再打人。坐地鐵好危險喎,打完人又放 ...

個媽媽好冇助

大宅

芝達 發表於 18-1-11 01:20
地鐵職員點可以放走個打人嘅阿伯?兩母子被職員強行拉出車?點解香港人變得咁冷漠?全車都冇一個人出嚟幫拖 ...

不嬲香港人都冷漠,淨係叫車廂入面既乘客行入啲都當聽唔到就知!又或者隔離女仔大叫話非禮,同車乘客無動於衷只吃花生都係咁啦!

子爵府

如果係小朋友踢到阿伯,想追究就報警驗傷,點可以濫用私刑去打人哋小朋友?咁我又可唔可以持自己後生打返轉頭?而家報警就係想搞清楚件事,放走咗,就真係公說公有理,婆就婆有理。
再者,地鐵人多擠迫,踫撞時有發生,多一點體諒,就唔會發生呢尐事,如果大家爭持不下,是否又要成了罵戰,甚至訴諸武力呢?
至於對方小朋友係有特殊需要,佢無心踢到又好,有心踢又好,個媽媽道咗歉,如果覺得不滿,覺得踢得好傷,覺得踢到患處就去醫院判傷,讓專業人士去判斷,咁樣打返個小朋友只能就是發洩自己而已!

水晶宮

Fishqqma 發表於 18-1-11 08:18

我囡話聽到佢同職員講等咗7架車都上唔到,架車一開門啲人就擁晒上車,推輪椅嗰個都叫唔到啲人唔上車可以點幫?
正常見到輪椅都會讓佢上先啦不過冇人讓所以先叫職員幫手,點知職員話呢啲事唔係佢負責。
其實職員只係攔一攔啲人輪椅就上到,咁都唔肯幫。

首頁
12345...26

尾頁

跳至