自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

TPMummy 發表於 18-1-28 23:18

請問如何綁定?

去銀行卡加你張卡

伯爵府

galax 發表於 18-1-28 23:14

我剛剛綁左HSBC信用卡,應該系每次結數,我未用過

其實我真係唔想用呢啲付款,覺得如果唔見咗電話,可能會比人用埋wechat pay來買嘢。

但有啲人話如果而家唔用呢啲,可能想俾錢都比唔到

大宅

TPMummy 發表於 18-1-28 23:22
其實我真係唔想用呢啲付款,覺得如果唔見咗電話,可能會比人用埋wechat pay來買嘢。

但有啲人話如果而家 ...

我諗有limit掛,大陸人用左甘多年,應該安全,我要轉錢比人,所以試下

水晶宮

galax 發表於 18-1-28 21:45
請問知唔知香港 wechat pay 點樣開? 用邊個app?需要身份認證?係咪可以匯款大陸? Thanks
...

如果你要轉錢比大陸朋友同係大陸用,你要開個大陸錢包,跟呢個jm咁做法,同埋係大陸用要叫入轉錢或找換店增值入餘額先用得,用唔同地方錢包要按[切換]

伯爵府

回覆樓主

想問是否還有另一種付款方法~支付寶?

因其實我早前想學下淘寶,已經開咗一個支付寶戶口。
題外話,想問如果真係想用支付寶戶口淘寶,是否要先去7-11入錢先,才可以於淘寶購物㗎?

大宅

ddkaka 發表於 18-1-28 23:36
如果你要轉錢比大陸朋友同係大陸用,你要開個大陸錢包,跟呢個jm咁做法,同埋係大陸用要叫入轉錢或找換店 ...

明白啦,再研究下,謝謝

大宅

TPMummy 發表於 18-1-28 23:09
請問呢個是否而家D人話,返大陸好多地方已經唔收cash,要用呢啲方法先可以比到錢。

因為好少上大陸,但下個 ...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

TPMummy 發表於 18-1-28 23:38
想問是否還有另一種付款方法~支付寶?

因其實我早前想學下淘寶,已經開咗一個支付寶戶口。

大宅

TPMummy 發表於 18-1-28 23:18

請問如何綁定?

去左錢包,跟住入去銀行卡,再加信用卡,填寫個人資料

伯爵府

如果你要轉錢比大陸朋友同係大陸用,你要開個大陸錢包,跟呢個jm咁做法,同埋係大陸用要叫入轉錢或找換店 ...

如果要喺大陸用,要開個大陸錢包?
即係唔可以只綁定香港既信用卡?
要喺大陸銀行開個戶口先得?

另外,點樣先會收到紅包呀?

伯爵府

Vin仔媽 發表於 18-1-28 23:43

咁即係只要先去7-11入定錢先,上到大陸就話用支付寶俾錢便可以?
支付寶又要如何俾錢㗎?

大宅

TPMummy 發表於 18-1-28 23:56

剛剛見到好似可以直接轉,好似好簡單
https://mp.weixin.qq.com/s/gcGB4gqkOsPSSBvWUs8aZg

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

TPMummy 發表於 18-1-28 23:59
咁即係只要先去7-11入定錢先,上到大陸就話用支付寶俾錢便可以?
支付寶又要如何俾錢㗎?
...

我未試過上大陸用支付寶,呢樣要請其他高手jm講解。
但如一般喺淘寶購物唔用信用卡,就係先去7-11入錢先。

水晶宮

TPMummy 發表於 18-1-28 23:56

開大陸錢包可以只綁香港信用卡,我朋友試咗開到,不用係大陸開戶口,去找換店或叫人轉人民幣入你餘額就用得,叫人發人民幣紅包比你,係對話嗰到領取紅包

男爵府

ddkaka 發表於 18-1-29 00:26
開大陸錢包可以只綁香港信用卡,我朋友試咗開到,不用係大陸開戶口,去找換店或叫人轉人民幣入你餘額就用 ...

請問:大陸錢包綁香港信用咭,係大陸用可以?另匯率跟銀行的?有無手續費?唔該!剛開始學用,好多問題,唔好意思!

水晶宮

心大心細 發表於 18-1-29 00:53
請問:大陸錢包綁香港信用咭,係大陸用可以?另匯率跟銀行的?有無手續費?唔該!剛開始學用,好多問題, ...

唔駛客氣,我都係呢到jm教我開通大陸錢包,但就未試係大陸用唔用到,不過jm話係用到的。

(大陸錢包綁香港信用咭,係大陸用可以?)~~~~~有jm話可以。
(另匯率跟銀行的?有無手匯率同手續費?)~~~~jm話可以在找換店充值或搵人轉人民幣入餘額,所以冇匯率同手續費。

琥珀宮

galax 發表於 18-1-28 23:06
唔系呢個,系轉賬,我英文版系transfer

轉帳咁又搵唔到呀我,支付寶就搵到依個芬順,微信搵唔到

琥珀宮

TPMummy 發表於 18-1-28 23:12
意思係綁定左張信用卡,便會每月結算?
還是挷定信用卡,或1般提款咭也可以,因為係即時扣數的。
...

綁信用卡,應係月結吧

提款卡我無試過,但我估若係提款卡應是即是扣數吧

伯爵府

「如果你要轉錢比大陸朋友同係大陸用,你要開個大陸錢包,跟呢個jm咁做法,同埋係大陸用要叫入轉錢或找換店增值入餘額先用得,用唔同地方錢包要按[切換] 」

即係香港用,就用香港錢包?
要返大陸用,就要切換至大陸錢包?
係大陸又唔識人,如何叫入轉錢俾我?
去找換店又可以增值入餘額既咩?

咁每次返大陸用之前,都要咁做先用到?

琥珀宮

TPMummy 發表於 18-1-28 23:09
請問呢個是否而家D人話,返大陸好多地方已經唔收cash,要用呢啲方法先可以比到錢。

因為好少上大陸,但下個 ...

香港錢包係大陸係用唔到

首頁
12345...6

尾頁

跳至