自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

登!登!登! 發表於 18-1-29 16:25
回覆 菲菲菲 的帖子

最好唔好, 一係食先洗

x2
如果無乜特別 都唔會隔一日啊

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

如果唔係即日食都可以, 買完返嚟唔好清洗, 晒D鹽落條魚放入冰格, 食嘅當日先拎番出嚟解凍同清洗

魚唔可以洗定架, 就算朝早買咗條魚返嚟諗住夜晚食, 最好都煮之前先清洗, 如果太早洗, 隔好耐先煮, 條魚D肉會霉架

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

唔係日日都得閒買餸, 我有時會第日先整。
唔好洗, 加少少海鹽放冰隔, 要食先洗。
你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

回覆樓主:

冇話唔得既,不過會霉唔新鮮。
同我99,c6同類人。99 經常買魚,蝦,雞放入冰格,成個星期先煮,試過有隻雞雪左一年先用黎煲湯,我c6話冇問題,話雪住怕咩。我只能講佢地冇常識。我而家見d野過左期即掉,c6,99都夾攻過我。
我解決方法係,上網搵d post比c6睇,經過我多年努力,我掉99d過期野,佢冇再出聲。

男爵府

菲菲菲 發表於 18-1-29 16:23
老公買咗條魚,吩附工人清潔完,放回雪櫃,叫佢第二日先蒸

我話唔得,新鮮魚點會第二日先蒸,咁點解唔第二 ...

魚買回來最好係食前先洗,再煮來吃。
即日早上買回來,洗好放雪櫃,晚上煮也唔好食。
不用唔開心,佢要点安排,食落口就知道。

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

講真如果買D魚唔係即刻食,不如直情叫佢唔好劏,原條放雪櫃, 因為劏咗條魚 ,中間條骨會有血水滲出, 唔立即清洗啲血 ,條魚唔會好食 ,有時你會覺得苦
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

禁止訪問

回覆樓主

公爵府

新鮮魚我會即日蒸,唔好簁左個新鮮嘛,但如果真係冇辦法一定要第二日先食(我試過買好晒餸臨時要出去食,咁唯有留返第二日食),我會將條魚醃鹹鮮,即係用粗鹽搽勻內外,然後唔包保鮮紙直接放雪櫃,等雪櫃稍微抽乾水份,第二日沖去鹽份蒸來食,肉質比新鮮魚實 d(因為水份抽乾左 d),鹹度介乎鹹魚同鮮魚之間,係另一種食法,都唔錯㗎

唔好為條魚同老公嘈啦,好無謂

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點解堅持第二日先食?

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

新鮮魚我會即日煮囉,唔會擺隔夜!

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

試過買晒餸,臨時老公唔得閒返屋企食飯,咪放條魚入冰格,第2日先食,無問題丫
超市都有急凍魚,差唔多啫
為少少嘢嘈,唔值

子爵府

洗左就即日蒸

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

如唔即日煮,咁不如買條雪過的魚仲平。

明日食當然明日買。

珍珠宮

第日先蒸都吾好洗住,佢要就由得佢,試下未知得吾得

大宅

回覆樓主

我會掉轉問佢,點解唔今日煮?

公爵府

回覆樓主:

新鮮最好即日食啦
但佢一意孤行
咪由佢~無謂傷和氣!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

即日食

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主

第日先蒸唔使洗放入雪櫃,醃咸第日煎就可以

珍珠宮

新鮮魚不是即日食, 會不洗完條放入袋放入凍箱.

男爵府

回覆 菲菲菲 的帖子

新鮮魚蒸前先洗會即日食,否則就浪費咗。過幾日先食都無問題,只係覺得嘥咗、蝕咗。

首頁
12345...7

尾頁

跳至