心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ferrarimenf50 發表於 18-1-30 22:06
小弟三十頭,結婚已一年多,兩口子過住平平淡淡既生活,一直以黎平日放工後兩個都會拿拿林返屋企煮飯食,餸 ...
問題係,樓主同大家討論既係將「返屋企食」同「無自理」牽上直接關係,呢個我真係唔認同。如果題目係「婚後不應日日(星期一至五)返屋企食飯」我諗討論空間會大d, 因為係個人喜好習慣生活安排,而唔係關乎到一個人「獨唔獨立」呢個比較有共同是非含意既層面。但將返屋企食飯同無自理拉上直接關係,前設左呢個意思,咁「返屋企日日食飯」一定唔啱ga la.

男爵府

anyuser18 發表於 18-2-1 13:15
問題重點係你爸爸識唔識自己煮俾自己食。
佢識,你都返去煮,有孝心,唔關識唔識自理
佢唔識,一定要你返 ...
佢識,但返到屋企夜晚9點,真係求其食,菜都未必洗乾淨就趕住煮,點會仲花半小時煲飯,一定食麵。佢第2朝5:30又起身。唔忍心佢食得咁差。

別墅

AAV 發表於 18-2-1 13:20
問題係,樓主同大家討論既係將「返屋企食」同「無自理」牽上直接關係,呢個我真係唔認同。如果題目係「婚後 ...

我題目出得衰係我錯
可能我腦海真係有呢種前設

子爵府

AAV 發表於 18-2-1 13:25
佢識,但返到屋企夜晚9點,真係求其食,菜都未必洗乾淨就趕住煮,點會仲花半小時煲飯,一定食麵。佢第2朝5: ...

咁你好孝順

男爵府

anyuser18 發表於 18-2-1 13:30
咁你好孝順
我又唔覺好孝順,但我關心父母。

男爵府

ferrarimenf50 發表於 18-2-1 13:27
我題目出得衰係我錯
可能我腦海真係有呢種前設
你無錯,大家討論下啫。但真係想挑戰你呢個前設。呢個討論好有內涵

子爵府

回覆樓主:

呢個主題我好like
因為身邊唔少呢啲依賴成性的人
要人照顧佢為佢付出

我自己另一半都類似
佢個心都唔係唔想自理
可惜多年家中完全唔駛佢做任何家務
依家都好難去改變
以前大家後生,唔煮咪出街食
年紀大咗身體差咗病痛多咗
長期唔識煮食甚至唔識照顧自己
令我做佢呢半非常辛苦
因為佢一直依賴,連照顧其他人都唔識
臨老先嚟再由頭學過!

所以佢個case父母好大責任我覺得,佢自己亦有唔少責任。我都有少少責任。所以現在開始再培訓佢。對孩子呢,我就點都要佢做吓,為自己為未來另一半,點都要識基本。不要再製造完全飯來張口的人! 有感而發。

男爵府

anyuser18 發表於 18-2-1 13:15
問題重點係你爸爸識唔識自己煮俾自己食。
佢識,你都返去煮,有孝心,唔關識唔識自理
佢唔識,一定要你返 ...
你講出我想表達既野「煮飯俾爸爸食,不等如爸爸唔識自理」,「我返屋企食飯,也不等如我唔識自理」

別墅

anyuser18 發表於 18-2-1 13:35
呢個主題我好like
因為身邊唔少呢啲依賴成性的人
要人照顧佢為佢付出

明白你既辛苦,所以要及早訓練子女能照顧自己,因為始終父母唔會陪自己一世,年紀大更有機會要照顧返佢地轉頭。做子女孝順父母係天經地義,但當自己連煲啖飯食都懶/唔識既時候就真係有問題。

別墅

AAV 發表於 18-2-1 13:32
你無錯,大家討論下啫。但真係想挑戰你呢個前設。呢個討論好有內涵

反而我想從父母角度點睇,佢地當然口講唔介意仔女陪自己食飯,但當佢地有自己屋企,仲要煮埋俾你帶飯,仲係咪咁諗呢,又係另一個問題

別墅

ferrarimenf50 發表於 18-1-30 22:06
小弟三十頭,結婚已一年多,兩口子過住平平淡淡既生活,一直以黎平日放工後兩個都會拿拿林返屋企煮飯食,餸 ...
你設定咗一至五返父母家食飯,係唔獨立、係需要被照顧、自理唔到。
一, 你有冇諗過做父母既可能想見多仔女幾面?
二, 你有冇諗過仔女本身可能已經搵唔多,扣埋俾父母的多加的家用都只係淨返少少?
三, 你有冇諗過可能人地放7點但又想食新鮮餸?
四, 你有咩理據認為80後都有呢個問題?

我係三十中,呢位三十頭既朋友,你唔可以用自己嗰套主觀既價值去眨低其他你未知情況既人,唔可以一竹打一船人。

公爵府

ferrarimenf50 發表於 18-2-1 14:54
反而我想從父母角度點睇,佢地當然口講唔介意仔女陪自己食飯,但當佢地有自己屋企,仲要煮埋俾你帶飯,仲 ...

如果小倆口因為工作或者進修忙碌,冇時間煮,或者因為初出茅廬,收入有限而食得簡陋,我會主動邀請佢地返來我處食飯,等佢地食得好 d,我覺得係我做父母嘅一點心意,也當係替佢地打氣,但如果係因為唔識或者懶動手,我會介意,雖然唔至於出到聲唔比佢地來,但會經常搵藉口唔煮飯

別墅

skjacklam 發表於 18-2-1 16:19
你設定咗一至五返父母家食飯,係唔獨立、係需要被照顧、自理唔到。
一, 你有冇諗過做父母既可能想見多仔女 ...

我明白你意思。
當然100個人入邊會有100種情況,無需要逐個情況去討論,每個人都有自己既生活模式,亦無權干涉人地。本文都係純粹討論下呢種情況啫

別墅

mugtaitai 發表於 18-2-1 17:07
如果小倆口因為工作或者進修忙碌,冇時間煮,或者因為初出茅廬,收入有限而食得簡陋,我會主動邀請佢地返來 ...

我同意呀,我覺得當仔女結左婚,父母已經冇義務要再照顧你,佢地都有自己既生活,唔可能成世要湊住你。但當然你有困難時搵父母,佢地唔會唔幫你,但唔可以覺得係老馮,大個仔大個女,結得婚就有責任照顧自己,照顧對方,而唔係再將個責任交俾父母。

男爵府

ferrarimenf50 發表於 18-2-1 17:40
我同意呀,我覺得當仔女結左婚,父母已經冇義務要再照顧你,佢地都有自己既生活,唔可能成世要湊住你。但 ...
我又有野唔明你前設。你用「結婚」來做界線,覺得「結婚」後父母無義務要再照顧你。點解係結婚?其實由你13歲,係已經可以識完全照顧自己起居飲食啦。係經濟未獨立啫。咁婚後同住又點?我不同意你將返屋企食飯講成「湊」。「湊」我覺得係子女完全無能力照顧自己,要由父母安排好一切。如果唔係將「湊」等同於「返屋企食飯」,你所講既「父母唔可能成世湊住你。」永遠都係啱ga la。

男爵府

skjacklam 發表於 18-2-1 16:19
一, 你有冇諗過做父母既可能想見多仔女 ...

我同意你,唔可以自己前設左返屋企食飯即係唔獨立,再用呢套去貶低其他唔同情況既人。當然子女返屋企食飯既動機同原因先係重要既。唔排除真係有人想攞著數同老馮。

別墅

AAV 發表於 18-2-1 18:21
我又有野唔明你前設。你用「結婚」來做界線,覺得「結婚」後父母無義務要再照顧你。點解係結婚?其實由你13 ...

因為通常結左婚先出黎自己住囉,咁當然有人一早出黎同居關係咁啦。我覺得有經濟能力都會同父母住直至真係有能力自己出黎住。如果結左婚依然要同父母同住嗰啲又唔同講法喎

男爵府

ferrarimenf50 發表於 18-2-1 18:40
因為通常結左婚先出黎自己住囉,咁當然有人一早出黎同居關係咁啦。我覺得有經濟能力都會同父母住直至真係 ...

依你意思:搬左出去再返屋企食飯是不懂自立要父母操心,婚後同住一齊食飯又正常?其實心態比外在關鍵,唔關結唔結婚、食唔食飯事。係心態、出發點。

別墅

AAV 發表於 18-2-1 18:53
依你意思:搬左出去再返屋企食飯是不懂自立要父母操心,婚後同住一齊食飯又正常?其實心態比外在關鍵,唔 ...

嗯.. 睇黎我既前設有好多問題,不如你改下題曲,應該點講?

子爵府

回覆樓主:

其實我覺得只係各人生活習慣不同嘅問題。可能人哋父母welcome, enjoy 一家人熱熱鬧鬧食飯,因為有些人性格唔鐘意悶,又或者人哋有比足伙食呢。就咁客觀去睇,我唔會批判人哋做法,始終唔知人哋家事,而且睇一個人獨唔獨立,唔係只睇呢方面嘅。有些人晚晚無尾飛陀,唔返屋企食,就代表佢哋就叫獨立,唔洗父母操心?

利申:不是樓主所講晚晚返去痴餐的人

首頁

尾頁

跳至