論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 sinleung1207 於 09-3-10 17:20 發表
我都非常明白這個人肯唔可以留, 但我只係想盡量留佢直至到我找到新的工人到我家, 只係這個少少的要求, 我真的唔想BB沒有人照顧

呢個心態要調整一下, 唔係一定要旨意工人
你仲有成個月
安排比人湊又得
自己請假又得
屋企有冇人可以幫手, 甚至朋友幫忙一個月
好多alternative
唔使一定要要靠工人 ^^

別墅

你立即全力搵工人,6個星期左右會到(如果係香港完約嘅會快D添),無工人用嘅時間大概係2個星期左右啦。

大宅

我就係無咩選擇之下才咁煩, 大家都知請一個新工人大約需時兩個月, 依家係咩時勢, 自己點可以請咁多假, 而且我同媽媽住得太遠, 好難日日過嚟幫到我, 請鍾點又非常之貴, 我真的好煩惱.

大宅

我個工人又系講同一樣嘢,話老公搶咗個女要脅佢要返去揍囡,如果唔系就一世都唔比佢見個女!我開頭都信,重安慰佢,叫佢唔好担心,!後來朋友同我講話佢聽過n咁多次哩類大話,我先做咗D嘢發現佢講大話。佢見我好担心咁就話希望我比佢返去兩星期,settle件事後就返嚟做過!重話唔捨得我個女添!我話更系唔得,你走咗唔返嚟我咪好大獲?!我話無論セ嘢原因你有心想走我唔會留你,叫佢一系resign,一系就留系到做,無其他choice! 我重話好容易請過個..(大吓佢姐!)

依家佢咪比咗resign letter我,做到3月尾!我諗新工人4月尾會到喇!

大宅

回覆 # 的文章

估唔到有咁多人都有我相同的遭遇, 原來佢地D大話嚟嚟去去都係果幾個, 如果我個工人真的係講大話, 我真的很心痛. 其實如果有人同我照顧BB我都唔駛咁愁.

男爵府

原帖由 sinleung1207 於 09-3-10 22:59 發表
估唔到有咁多人都有我相同的遭遇, 原來佢地D大話嚟嚟去去都係果幾個, 如果我個工人真的係講大話, 我真的很心痛. 其實如果有人同我照顧BB我都唔駛咁愁. ...
sinleung,
我朋友佢有個工人用左9年,同佢湊大左兩個仔女,而家我朋友無工返成半年有多,佢決定左唔再要工人,工人又剛剛續左visa,我朋友想幫佢搵家新老闆,佢工人做家務同湊細路都好的,如果啱可以即時返工,我朋友都會出埋3月份既糧比佢,都會比佢住到搵到新工為止,如果有意就pm比我,我pm我朋友電話比你約見

但我朋友唔點攪d手續,因為咁多年黎都係佢工人自己去續visa個d
有意就pm我啦~

洋房

叫經理人公司同佢講,問佢重做唔做,唔做就叫佢通知你,如果做都要同佢傾要返去幾耐,幾時返黎,咁你先知你可以請第二個定搵人幫手湊住先嗎

大宅

其實我係好驚比佢番咗去之後, 若然她打輸了官司, 搶唔番個仔, 佢可能唔會番嚟, 我可能要無了期的等, 就算佢應承我幾時會番, 佢最後打個電話番嚟話唔番, 我都無佢符, 所以真係左右做人難. 其實我想繼續用佢的原因都係佢對我個BB都好好, 所以我都唔想BB又要識應一個新工人, 但依家no choice la.

子爵府

樓主既case同我一樣, 個菲姐在無心理準慵, 並且與佢老公感情問題而逃避走來香港, 結果因思鄉而自動resign!

既然你個工人個心都唔向到, 留來都沒有意思, 你小朋友幾大個呀, 你試下問附近有無姨姨幫手湊, 或者搵鐘點幫手啦!

大宅

我都非常明白好難去留一個好想走的人, 但其實我這個賓賓算係好好架啦, 你都知啦, 真的好難請到好工人. 我個BB現在9個月, 自己緊係唔想成日轉人湊佢啦, 而且請鐘點真的幾貴一日, 我同先生又要番工, 起碼一日都要請11-12個鍾, 小數怕長計

原帖由 christy-mama 於 09-3-11 15:05 發表
樓主既case同我一樣, 個菲姐在無心理準慵, 並且與佢老公感情問題而逃避走來香港, 結果因思鄉而自動resign!

既然你個工人個心都唔向到, 留來都沒有意思, 你小朋友幾大個呀, 你試下問附近有無姨姨幫手湊, 或者搵鐘點 ...

大宅

我都非常明白好難去留一個好想走的人, 但其實我這個賓賓算係好好架啦, 你都知啦, 真的好難請到好工人. 我個BB現在9個月, 自己緊係唔想成日轉人湊佢啦, 而且請鐘點真的幾貴一日, 我同先生又要番工, 起碼一日都要請11-12個鍾, 小數怕長計

原帖由 christy-mama 於 09-3-11 15:05 發表

既然你個工人個心都唔向到, 留來都沒有意思, 你小朋友幾大個呀, 你試下問附近有無姨姨幫手湊, 或者搵鐘點 ...

子爵府

原帖由 sinleung1207 於 09-3-12 09:14 發表
我都非常明白好難去留一個好想走的人, 但其實我這個賓賓算係好好架啦, 你都知啦, 真的好難請到好工人. 我個BB現在9個月, 自己緊係唔想成日轉人湊佢啦, 而且請鐘點真的幾貴一日, 我同先生又要番工, 起碼一日都要請11- ...

我都明白好既工人難求, 但工人可信程度有幾多呢? 就算佢答應你會settle件事再回來, 這段真空期你都要搵人湊bb, 況且BB仲咁細! 你不如一路搵定新工做後備, bb暫時放向你媽媽到先, 又或者搵附近托兒所啦!

禁止訪問

大宅

真係覺得好辛苦, 如果要同個咁識做戲的人住埋同一間屋, 重要比佢照顧自己最心愛的BB, 好想死呀!

原帖由 lovepooh215 於 09-3-12 11:51 發表
唔好信佢. 佢地做戲一流.
我工人又係同我講佢對仔女比老公一夜帶走了. 宜家唔知去咗邊. 哭到死死吓. 我都信佢.

第日我打比agent. 話比佢地知. agent笑到死. 我問佢咩事. 佢話菲姐鍾意話老公帶走仔女. 印姐鍾意死阿 ...

禁止訪問

大宅

原帖由 lovepooh215 於 09-3-12 13:51 發表
但無辦法. 呢個係現實.
我又無屋企人幫到. daytime 真係只有工人照顧bb.
又唔可以唔做野. 我都想做全職媽咪.
炒佢. 請第二個. 邊個可以保証一定好.
可能總差過宜家呢位好戲之人. 連戲都唔做. 駁咀.偷懶.
個個都一樣 ...

大宅

回覆 # 的文章

其實我有啲唔甘心, 教晒佢所有嘢, 只係話一句要番去搶仔就走.

伯爵府

我ge case 同你差不多, but 佢就話個老公走咗, 個仔入咗醫院冇人理lor, but 佢係俾1個月notice 我, 擺明呃我lor, if 真係咁serious, why 唔即刻走bor, 我話唔駛佢賠$, 可以早走, but 佢話唔好lor, 後來俾我發現, 其實佢係搵咗new job, 咁人地又未做好個working visa, 佢先係我度hea1個月jar.

伯爵府

我果時都係咁ga, 冇la la 要買ticket 俾佢, 又要再俾$請個new ge, 真係谷到成肚氣.
原帖由 sinleung1207 於 09-3-12 14:08 發表
其實我有啲唔甘心, 教晒佢所有嘢, 只係話一句要番去搶仔就走.

大宅

[

我覺得啲工人真係帶比我地好多煩惱, 我地請佢地係想減輕我地的繁忙工作, 但一句話要走, 又要去駛錢, 又要去請個個新人, 睇,選resume都好煩, 依家仲無咩貨選, 湊BB已經辛苦, 真的好難抽到額外時間去做

quote]原帖由 ccbeauty 於 09-3-12 14:11 發表
我果時都係咁ga, 冇la la 要買ticket 俾佢, 又要再俾$請個new ge, 真係谷到成肚氣.
[/quote]

首頁

尾頁

跳至