自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

男爵府

回覆樓主

每逢過節生日食飯都會比雙方父母3至4千咁。《—- 見到呢句我覺得你地好幸福。

公爵府

回覆樓主:

妳自己有無工作、有無收入?
恭賀新禧,迎春接福!

珍珠宮

回覆樓主

其實一個搵5萬既打工仔
平時交通、食飯、應酬、茶水俾下屬呢啲
都用唔少錢
如果做見客工作,仲要裝下身
我覺得一個大男人,每月萬五元,都唔係剩好多來儲錢做私己

如果唔係,裝修費都唔使樓主娘家資助了
睇完只覺得好幸福。。。

侯爵府

瑤瑤~ 發表於 18-2-26 01:31
你地還你地, 叔仔還叔仔, 好心唔好拉埋一齊講啦, 叔仔俾唔俾家用, 根本唔關你地事, 亦唔到你地管
c6搵5萬, ...

agree

公爵府

老實講你老公揾50K比35K你,真係好多喎,樓都係9K,唔明你其他洗費用到16K,你有小朋友嗎?咁仲有10K儲起嗎?講真句佢揾50K,職位應該唔低,返工,食飯,應酬,裝身,如果有養車,15K真係唔多喎,你無理由係佢15K裏面比6K佢阿媽,得9K又點使呀。佢要係你家用扣起比6299,應該啦。你老公揾50K,比6K阿爸媽,合情合理,正所謂養到個仔咁大,供書教學,你c6如果一直無比家用,咁e家62退休,先問你哋拎生活費,我真係覺得6299好好喎,就算你99唔講,你哋都應該自動自覺啦。錢係你老公揾,佢已經比35K你,佢得15K,無乜理由仲要佢出6K,剩得9K你要佢點洗呀。佢要比家用阿媽,你就拉埋娘家來講,或者公平d囉,一人一半,各25K,各自負責屋企囉,到時你鍾意比幾多娘家,你就自己負責,佢就自己負責男家。

男爵府

回覆樓主

其實我覺得6K 家用好合理,老爺奶奶都已經冇收咁多年,而家退休先開始收,已經慳左唔少

而且你都明白老爺開工唔足,收入唔穩定,經濟環境開始有問題,所以先想收家用

唔明你點解無啦啦拉埋娘家一齊講,娘家而家經濟環境有問題嗎? 有冇開聲話要收家用?

如果有嘅,唔食唔著都會慳啲錢出嚟俾家用娘家,但而家根本情況唔係咁,你只不過見男家收,唔抵得,就拉埋話娘家要一齊收,但你哋經濟環境又唔係好到可以每邊比$6000

男爵府

草莓蛋糕 發表於 18-2-26 01:10
我老公一人搵錢,一家4口,現在每月5萬,比大約3萬5我(剛今年加到3萬5),我所有屋企洗費全包,包括供樓80 ...

自己拎15000。比返35000妳老公自己持家。倒返轉有時唔係持家果位唔會明衣食住行樣樣貴。
:-xhttp://hk.photos.yahoo.com/debby1292000 :oops: :oops: :oops: :oops:唔經唔覺我已經2歲啦........ :-) :-) :-)

大宅

我老公一人搵錢,一家4口,現在每月5萬,比大約3萬5我(剛今年加到3萬5),我所有屋企洗費全包,包括供樓80 ...

1. 我自己有俾家用娘家,但我自己細佬妹係無比嘅(佢哋有佢哋嘅難處)。雖然財政獨立但c6有管住我d錢點使,如果佢因爲我d細佬妹無比而唔比我比,我會好唔高興。同樣,叔仔還叔仔,唔係叔仔唔比你哋就唔使比。

2. 平時唔使比,過時過節至比3,4千,已經好幸福。邊個屋企有困難多d咪比多d邊個屋企囉,呢d無得計公唔公平架ma. 你6299財政情況你哋點都知小小,你哋無預咗佢哋唔夠錢遲早要俾嘅咩?人哋無收你哋咁多年都算係咁啦。我覺得佢哋好支持la woo. 同埋你話你哋娘家資助你,你哋都無諗過還架啦,而家又拎來講⋯⋯

3. 係邊度俾?可以同c6傾,家用拆d同c6度拆d囉。

我係你c6, 只會覺得你唔體諒,已經俾左7成人工你,幫下手都唔得。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Miulo 發表於 18-2-26 03:46
老實講你老公揾50K比35K你,真係好多喎,樓都係9K,唔明你其他洗費用到16K,你有小朋友嗎?咁仲有10K儲起嗎 ...

我想講既,你都打哂
其實c6搵50k, 樓主可以做ftm都好幸福,父母又夠洗。其實c6都付出好多,點解重要養埋外父外母?如果樓主認為父母幫了自己好多,就應該每月俾家用,咁點解唔請工人,自己搵野做俾家用?樓主老公一個人搵錢,講真都好大壓力同吃力,現在要俾錢父母,樓主重拎埋外父母黎講,佢應該都好唔開心。如果樓主係好多家庭開支,出唔到6k, 咪同c6再傾,list out 俾佢睇下,又或者家用35k 度出4k, c6洗費出2k咁,一齊夾啲。
Childhood is journey, not a race.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

立即請姐姐照顧屋企,自己出去搵錢。自己比錢阿爸阿媽家用天經地義。用老公家用比自己父母就唔係咁好。
同意你老公,有能力比6000就照比,不需理會叔仔有冇比,佢唔比,老爺奶奶會追佢,唔需要你去理。呢d亦有得講公平,盡自己能力就可以。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

pandacsl 發表於 18-2-26 01:28
無錯!6299既家用梗係老公俾,點會係你份家用度俾。

嗰啲家用都係樓主老公畀佢

珊瑚宮

mini1204 發表於 18-2-26 01:33
你老爺奶奶真係慘,過年過節先有幾千

珊瑚宮

DEVILY 發表於 18-2-26 05:36
自己拎15000。比返35000妳老公自己持家。倒返轉有時唔係持家果位唔會明衣食住行樣樣貴。
...

15000 for咩先

珍珠宮

樓主,快D出去揾份工,咁未可以比家用父母囉!唔係你以為ftm 咁容易做牙

琥珀宮

你62年紀咁大都要做地盤,而家開唔足工先想個仔比家用(以前一向無比),做子女有能力好應該比。反而你父母經濟無問題又無要求,子女唔比家用也不大問題,你唔應該咁去比較。你父母幫到子女,不做子女負累,是幸福的!

你家用每月除開支外,有接近一萬餘錢,你老公自己有一萬但要包佢自己返工洗費,閒錢方面其實你較鬆動。再同老公商量下,點比家用啦!

男爵府

3萬5家用不變 比6299錢c6到自己比 佢肉痛先比1-2千佢 叫佢自己諗掂佢 無就叫佢自己比少啲 叔仔就咪理佢 如果強行要係你家用扣 過幾個月就話自己父母要家用 問c6拎返 減家用/零用邊個會鐘意? 既然係男家問題由男家解決 女人持家都辛苦 3萬5又供樓又管理費 真係少過自己出去打工 睬佢都儍

大宅

瑤瑤~ 發表於 18-2-26 01:31
你地還你地, 叔仔還叔仔, 好心唔好拉埋一齊講啦, 叔仔俾唔俾家用, 根本唔關你地事, 亦唔到你地管
c6搵5萬, ...

娘家比家用,父家也應該要比家用。
父家養你丈夫到咁大,丈夫要比家用父家是天經地義既事。叔仔比唔比你們管不了,但應盡自己本份。
明白六千全由你果邊出很有壓力,也不應該。叫先生出返一半,每人三千。
又或者請工人,出返黎做野,各自比自己原生家庭。

禁止訪問

回覆樓主

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

唔明白結左婚或搬左出去同居就唔比家用呢啲人咩心態,我身邊都好多,難道一結左婚就同父母冇左關係?唔洗供養?講唔通
我~好~幸~福~呀~

珊瑚宮

2024年龍年勳章

搵5萬俾6千父母,其實真係好少
仲要咁耐都冇俾

首頁
12345...14

尾頁

跳至