自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

eric5354 發表於 18-3-13 09:41
我有一位女性朋友,文職工作。
因家庭、經濟問題跟小孩去年年低遷入套房。
之前,從未入住過套房。

扮冇錢拖租唔交租,水電都唔交。拖埋多兩個月業主自然找你叫你搬。

珍珠宮

我無理解錯,其實鄰居的眼神對你朋友的日常生活應該無乜影響,反正你朋友住係套房,基本上返咗去就足不出房,對嗎?

禁止訪問

回覆樓主

瑪瑙宮

大廚勳章

之前,從未入住過套房。

其實都冇得搞。。。

煮食方面其實住得套房呢啲都唔會預大搞作。。一般都係簡單煮食點會大油煙?或者蒸送為主。。灼菜。。炆食物。。真空煲。。

至於鄰居更加冇得搞。。業主唔會俾你就咁退租。。我估如果你走去食埋你按金都得嘅。。因為你唔做大把人租。。佢都唔使同你追差價搞咁多嘢

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

回覆樓主:

租約有冇寫有野壞邊個負責?係業主嘅,有壞咪揾佢整,成日壞,咪成日揾囉,揾佢揾到整好為止。鄰居眼神冇人控制到,亦投訴無門,唯有自保。有人狂拍門滋擾,你可以試下同業主講但業主都控制唔到,但你可以同佢講聲再有滋擾會報警,到時你唔搬都可能係其他人搬。
可以同業主講遇到咩問題,但講退租,有約在身,一係你講埋點賠償餘下租期,否則冇乜邊個業主會咁好你話退就退,如果係咁,唔洗簽租約啦。
My little Son

珍珠宮

之前,從未入住過套房。

call業主換或修理電器,業主有責任

子爵府

牛年勳章

eric5354 發表於 18-3-13 11:17
當然好多细節位啦。
曾瘋狂拍門!好難好似寫論文的報告

咁其實可以同業主投訴比人滋擾喎,咁樣報警都得。D嘢壞咪係咁搵業主,佢都怕煩啩

子爵府

回覆 cinda72. 的帖子

就係明知故犯,迫佢同你解約。如果怕連累無辜租客咪做 Airbnb 囉,或者專租俾黃,睹,毒。通常佢地都喜歡幾個月短租。

禁止訪問

子爵府

回覆 cinda72. 的帖子

岩,可以追。但到擺明大家會累鬥累,我想一個識諗既業主都怕麻煩而願意同你解約囉。我一開始已經講話係拋業主浪頭。

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

套房咁細,點抽都有油煙,價錢反映質素,好難俾蔗渣價錢,但要有燒鵝味道

象牙宮

回覆樓主:

邊有得咁要退租?就算租一間屋住都唔得啦,排公屋都未必可以換單位呀!除非危害到條命仔啦!

瑪瑙宮

大廚勳章

cinda72. 發表於 18-3-13 12:59
拋唔到咪又係自己食番晒

自己舉報劏房得唔得違規釘牌
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

禁止訪問

男爵府

回覆樓主

我都係租套房,租左好多年啦,講真,真係超受氣!
老實一句,如果租金抵、即係比同區平既意思,預左質素差,如果真係差少少要睇個舊錢做人,唯有忍!
另外,死約剛開始?真係好頂唔順,問賠一個月走得唔得?(又要睇下自己有冇budget)
如果,都唔work,都係個句,一年後走人唯有。
我自己已經係比高d租金,想搵間安全既住,但都係好受氣羅!
耐不耐又有人間套房,成間塵,搬左入去先知對面大球場每到鬼節都做幾日大戲,又嘈又光!
牆身入水,地產又唔理,冬天最凍個幾日熱水爐壞,等一個星期先黎整。聖誕節時冇水,搵地產,地產叫我比錢人整,問題係,冇人開工!!最後,地產醒起係隔離屋關左個大製、攪到兩家都冇水,但隔離屋返左大6!隔離重好意思、我搬時send 左個信息黎問題係,第一,點名有我電話!第二,又唔講自己係邊個!我一個女他,無啦唔有個男人咁問我,嚇都嚇死啦!

男爵府

Froggy_joe 發表於 18-3-13 11:35
我無理解錯,其實鄰居的眼神對你朋友的日常生活應該無乜影響,反正你朋友住係套房,基本上返咗去就足不出房 ...
個男人曾無啦啦,勁啪門,唔嚇死咩,當然好多生活细節啦!

翡翠宮

eric5354 發表於 18-3-26 14:49
個男人曾無啦啦,勁啪門,唔嚇死咩,當然好多生活细節啦!

你搬去邊都有機會撞正咁既人
業主都 control 吾到

首頁

尾頁

跳至