論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

我果個都中左10樣, 不過都唔係好嚴重, 仲有一樣你冇提到~就係懶....但佢好錫我個仔, 所以冇炒到:;pppp:

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-17 11:46 發表
1。成日講電話
2。成日SMS
3。未經同意用洗衣機
4。用洗衣機洗底褲
5。黑面
6。駁咀
7。買成屋衫同鞋
8。對於食嫌三嫌四
9。偷野食
10。偷日用品
11。唔沖涼
12。唔洗頭
13。用手”拿”食野
14。私自坐SOFA
15。私自 ...

民房

my one is almost 18/20, that why I just terminated her.

大宅

睇下仲幾樣先:
1。成日講電話-- 佢未有電話....
2。成日SMS -- 佢未有電話....

3。未經同意用洗衣機 -- 只洗大人衫用...
4。用洗衣機洗底褲 -- 佢自已用手洗的,要每日交貨...
5。黑面 -- 暫時未有...
6。駁咀 -- 暫時未有...
7。買成屋衫同鞋 -- 佢勁慳傢,暫時亦未見...
8。對於食嫌三嫌四 -- 佢成日話食咩都無所謂,食飽就得喎...
9。偷野食 -- 試過無問我,就食我D公仔麵一次.
10。偷日用品 -- 應該無....因我成日點數傢
11。唔沖涼 -- 一定唔會,我諗佢成日就最享受就係沖涼果陣...
12。唔洗頭 -- 佢日日洗,重勤力過我,冬天先隔日洗...
13。用手”拿”食野 -- 暫時無見過
14。私自坐SOFA -- 只係餵奶先會坐
15。私自瞓太太張床 -- 一定無,因我鎖門的
16。私自開影音器材 -- 一定無,因我的電視或音響好複雜的,佢暫時都未識開...
17。疏忽照顧兒童 -- 見唔到就當無...
18。無衛生意識 -- 初時嚟係會差D,但教過佢依傢都OK,
19。講大話 -- 呢樣就唔知啦,未村煲當佢無
20。打斧頭/偷錢 -- 佢想下就可以,我小之有小比錢佢買嘢傢,就算係都係百佳,惠康有單...
偷錢 -- 佢有機會見到我D錢先算啦...
即都係試過偷食者....見佢只係一次,算啦,我都無話佢...

大宅

1。成日講電話
2。成日SMS

3。未經同意用洗衣機
4。用洗衣機洗底褲
5。黑面
6。駁咀
7。買成屋衫同鞋
8。對於食嫌三嫌四
9。偷野食
10。偷日用品
11。唔沖涼
12。唔洗頭
13。用手”拿”食野
14。私自坐SOFA
15。私自瞓太太張床
16。私自開影音器材
17。疏忽照顧兒童
18。無衛生意識
19。講大話
20。打斧頭/偷錢
21。借大耳窿又唔還
22。偷懶
23。用你屋企電話傾計

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我果個淨係犯5, 6. 但我都已經好Q憎佢, 博咀時幅專容我真係想一把把車埋去, 條友依家先做得半年, 唔係見佢其他野做得OK, 我就一早送佢返印尼'哋屎'. :;pppp:

大宅

但係第5,6都幾惡頂。。。
原帖由 LongRyan 於 09-3-17 15:02 發表
我果個淨係犯5, 6. 但我都已經好Q憎佢, 博咀時幅專容我真係想一把把車埋去, 條友依家先做得半年, 唔係見佢其他野做得OK, 我就一早送佢返印尼'哋屎'. :;pppp: ...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咪就係. 其實佢幾勤力, 家務都做到足, 不過你一話佢佢就起晒'kong', 有時就會反眼白然後走左去, 佢都費時聽我講, 好Q串. 叫agent話下佢, 話左佢果日就會當你absent, 唔叫你, 唔采你又唔望你, 頂佢!!! 呢條pk比幾千蚊佢條氣好唔順, 依家一等佢約滿就送佢返印尼耕田.

一講起佢我就粗魯晒, 其實我平時好斯文架.

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-17 15:04 發表
但係第5,6都幾惡頂。。。

別墅

好媽媽勳章

1。成日講電話............無
2。成日SMS ..........無
3。未經同意用洗衣機.........有
4。用洗衣機洗底褲........無
5。黑面.........有.不過得一次
6。駁咀........一時時
7。買成屋衫同鞋...........衫多D.鞋得三對.
8。對於食嫌三嫌四..........無
9。偷野食.........無
10。偷日用品.........應該無掛
11。唔沖涼......無
12。唔洗頭.......無
13。用手”拿”食野........無
14。私自坐SOFA.......無
15。私自瞓太太張床.......我鎖左門
16。私自開影音器材.........無
17。疏忽照顧兒童......無兒童比佢疏忽照顧
18。無衛生意識............唉...一DD野啦
19。講大話.......佢地認為大話就係真話
20。打斧頭/偷錢........打斧頭預埋比佢
21。借大耳窿又唔還........無
22。偷懶......唔駛偷,呢個係工作一部份
23。用你屋企電話傾計.....無

加D野,偷錢無,但係就成日問您借錢.有甜頭比佢就做十足,無就得三成功夫.無啦啦唔知做咩成日眼濕濕對住您.一問您就中招"借錢".

複式洋房

For the maid I fired on 17 August 2008, more than 10 items (13 items):

外傭20幾宗罪,你果個犯左幾多?

1。成日講電話
2。成日SMS Y
3。未經同意用洗衣機 Y
4。用洗衣機洗底褲
5。黑面 Y
6。駁咀 Y
7。買成屋衫同鞋 Y
8。對於食嫌三嫌四 Y
9。偷野食 Y
10。偷日用品 Y
11。唔沖涼
12。唔洗頭
13。用手”拿”食野 Y
14。私自坐SOFA Y
15。私自瞓太太張床 Y
16。私自開影音器材
17。疏忽照顧兒童 Y
18。無衛生意識
19。講大話 Y
20。打斧頭/偷錢

男爵府

1。成日講電話............有, 無時無刻, 好似吸毒一樣
2。成日SMS .......... 有, 同上
3。未經同意用洗衣機......... 無, 因我都無用
4。用洗衣機洗底褲........無, 同上
5。黑面.........經常性發癲
6。駁咀........不放過任何機會, 再加印尼話
7。買成屋衫同鞋...........無錢買"貴"東西, 只有錢買花生, 零食
8。對於食嫌三嫌四..........無, 永遠只有蒸魚肉和雞肉餅吃. 沒有牛肉吃, 因我不吃的
9。偷野食.........無, 因家貧, 沒有太多存貨. 她食了一定知.
10。偷日用品.........初期偷用牙膏. 給我踢爆之後, 自己買一大支用.
11。唔沖涼......無, 因不夠膽. 給我知, 一定無得入屋.
12。唔洗頭.......無. 好喜歡洗頭
13。用手”拿”食野........無
14。私自坐SOFA.......無. 我日日在家, 她怎樣坐, 現在安了"眼"仔更加不可以.
15。私自瞓太太張床.......我鎖左門
16。私自開影音器材.........無
17。疏忽照顧老人家......一定有, 程度是低, 隔中發生.
18。無衛生意識............好喜歡拿住地布和掃把之後, 不洗手. 洗碗時, 不會先將餸汁倒掉才洗, 會加進洗潔精一齊洗.
19。講大話.......佢地認為大話就係真話, 因她已催眠了自已. 是民族特性, 是改不到的.
20。打斧頭/偷錢........打斧頭預埋比佢, 她可貪到連"一元"蔥都不放過.
21。借大耳窿又唔還........還未知, 但試過不還錢.
22。偷懶......唔駛偷,呢個係工作一部份. 對呀, 在適當時間休息/打(電話)機
23。用你屋企電話傾計.....無, 因無得用. 我離開屋企之前, 一定會將電話forward到我手提, 然後將電話放回入我房.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-17 12:02 發表
已經決定炒啦,等佢SICK LEAVE完就踢走佢。

1。成日講電話N
2。成日SMS N

3。未經同意用洗衣機 N
4。用洗衣機洗底褲 unknown
5。黑面 sometimes
6。駁咀 N
7。買成屋衫同鞋 N
8。對於食嫌三嫌四 N
9。偷野食N
10。偷日用品 N
11。唔沖涼 N
12。唔洗頭 N
13。用手”拿”食野 N
14。私自坐SOFA N
15。私自瞓太太張床 N
16。私自開影音器材 N
17。疏忽照顧兒童 N
18。無衛生意識 N
19。講大話 unknown
20。打斧頭/偷錢 N

By the way, 你個工人sick leave幾耐? 等佢返先炒, 咁咪白比人工佢

大宅

佢放緊NO PAID LEAVE,因為佢儲埋既PAID SICK LEAVE已無貨!
佢五月底要再開多刀拎番腳啲釘出黎,我為左保障自已唔比佢告,要等醫生出張完全康復既証明先FIRE佢,但到時已經近完約。

原帖由 angelaJJ 於 09-3-17 16:03 發表

1。成日講電話N
2。成日SMS N
3。未經同意用洗衣機 N
4。用洗衣機洗底褲 unknown
5。黑面 sometimes
6。駁咀 N
7。買成屋衫同鞋 N
8。對於食嫌三嫌四 N
9。偷野食N
10。偷日用品 N
11。唔沖涼 N
12。唔洗頭 N
13 ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章

1。成日講電話...n.. 通常夜晚瞓前傾...
2。成日SMS...n...同上.. 因為daytime佢要陪呀妹玩
3。未經同意用洗衣機...n... 我屋企部洗衣機淨係洗呀女D衫. 大人D衫就拎出街磅洗...
4。用洗衣機洗底褲...n... 同上.
5。黑面...y..Sometime
6。駁咀...n
7。買成屋衫同鞋...n
8。對於食嫌三嫌四...n
9。偷野食...y(食哂成包我表弟响台灣過黎探我媽咪買俾我超貴既豬肉鬆(想車巴佢), 一樽三文治醬, 一DD我朋友响澳洲買俾我既spread(仲要同我講: mum, 呢樽野好難食(我當堂漲左)當然仲有其他... 之後每個禮拜比$75佢去街市/超市買...
10。偷日用品...n
11。唔沖涼...n
12。唔洗頭...n... 隔日洗...
13。用手”拿”食野...n
14。私自坐SOFA...y... 好多時都喺坐地下.. 因為要陪呀妹玩...偶然會坐sofa
15。私自瞓太太張床...y... 因為佢要暗呀妹瞓, 同埋呀妹唔肯瞓床仔...
16。私自開影音器材...n... 講明淨喺俾呀妹睇Noddy
17。疏忽照顧兒童...y...搞到呀妹撼親個頭...
18。無衛生意識...n
19。講大話...n
20。打斧頭/偷錢...n... 冇得打.. 因為我每個禮拜同佢一齊去買餸...
21。借大耳窿又唔還...n
22。偷懶...sometimes
23。用你屋企電話傾計...y 試過2次用地133打出去... 不過冇踢爆佢... 俾多一次機會...

我果件中左6樣....:;pppp:

民房

我件中左2,9,13,14...
有d唔肯定, 希望冇.
我唔鍾意佢冇大冇細坐sofa.但唔知點開口, 萁實佢知唔得, 佢係有時幫阿女紥頭髮就坐, 我知佢都有同我個女日頭睇電視, 我都唔知話唔話佢...好似唔係好大件事, 但唔出聲, 我怕我會有人谷到發火.

複式洋房

我個印用左3年中左9樣 , 都你打算炒 , 新工人6月尾才到. 維有忍下啦 , 費事浪費我d細胞再去教佢

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-17 11:46 發表
1。成日講電話 - y
2。成日SMS -y
3。未經同意用洗衣機 - y
4。用洗衣機洗底褲 - 洗bra(連我們d衫一齊洗, 續約後發生) , 沒有洗底褲
5。黑面
6。駁咀 - y
7。買成屋衫同鞋 - y
8。對於食嫌三嫌四 -y
9。偷野食 - y
10。偷日用品
11。唔沖涼
12。唔洗頭
13。用手”拿”食野
14。私自坐SOFA
15。私自 ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

1。成日講電話 - N
2。成日SMS -N

3。未經同意用洗衣機 -N [我比佢用的]
4。用洗衣機洗底褲 -N
5。黑面 -N
6。駁咀 -N
7。買成屋衫同鞋 -N
8。對於食嫌三嫌四 -Y
9。偷野食 -N
10。偷日用品 -N
11。唔沖涼 -N
12。唔洗頭 -N
13。用手”拿”食野 -N
14。私自坐SOFA -N
15。私自瞓太太張床 -N
16。私自開影音器材 -N
17。疏忽照顧兒童--我無小朋友
18。無衛生意識 -N
19。講大話 -Y
20。打斧頭/偷錢 -N

嘩,我BUN得2樣,仲要唔係太嚴重個隻.

珍珠宮

外傭20幾宗罪,你果個犯左幾多?

1。成日講電話 Y
2。成日SMS Y
3。未經同意用洗衣機N
4。用洗衣機洗底褲N
5。黑面N
6。駁咀N
7。買成屋衫同鞋N
8。對於食嫌三嫌四N
9。偷野食N(我俾佢食,唔使偷)
10。偷日用品N
11。唔沖涼N
12。唔洗頭N
13。用手”拿”食野N
14。私自坐SOFA N(無講過唔俾坐,但佢只會抱BB時坐)
15。私自瞓太太張床N
16。私自開影音器材Y(抱住BB時開)
17。疏忽照顧兒童N
18。無衛生意識N
19。講大話N
20。打斧頭/偷錢N

中左3項

伯爵府

好媽媽勳章

我件賤印有11樣,已抄...唔知找到工未...
Siti Marxyam

珍珠宮

睇黎....其實我算幾幸福.....

只係中1 & 19~ 算係咁囉.....

大宅

之前果個中左8樣

現在依個做左一年...暫時一樣都沒有

首頁

尾頁

跳至