想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 Yolandalamlam 的帖子

我果陣係家計會睇架寫轉介信, 要做晒所有檢查(包括照輸卵管), 先比轉介信我去排政府. 雖然家計會平,但搞左成半年, 睇呢到D JM講好私家都可以寫轉介信, 但唔知排政府果D信係生殖科定普通婦科開都得.

同埋我無記錯的話, 如果未照輸卵管唔知你通唔通, 有沒排卵, 應該唔會做IUI住. IVF就沒所謂.

你可以打去仁安問下姑娘, D姑娘好好架.

仁安有D醫生可能D期要排到3,4個月後. 會浪費左你好多時間. 所以我覺得你可以BOOK多幾間, 睇下邊個醫生最快. 做左第一次初診先. 你會有D方向.

因為IUI同IVF都唔係話做就做(除左natural iui). 決定真係做IUI / IVF 又要等多個CYCLE M到Day 2 or Day3去診所開針, 照基礎卵泡, 醫生會叫你返屋企考慮下, 想做先M到Day1 打电話返診所約.

你問晒想知既問題, 最後先請醫生幫你寫封轉介信做後備, 我覺得醫生唔會唔肯既.

我覺得有以下問題可以問:

1) 如果你好想試自然, 問下醫生可否食排卵藥, 追蹤排卵, 打破卵針再DO DO(當然你照輸卵管要通)

2) 可以問醫生你既情況IVF機會有幾大, IUI機會有幾大( 同你年紀同AMH有關的),
AMH個數值, 可以估計到你IVF 促排後大約會有幾至幾多粒卵 (我係愛群個網都睇過有一篇野有講), 好彩既話有幾多次放胎機會, 我未做IVF前,我個醫生話IVF 9-11萬, 以我既情況可以放到2次胎, 如果好彩既話可以放3次. 最後我做左IVF, 真係最後有2個胎可以放。當然肧胎質數好唔好,打針後卵泡識唔識長大, 係咪放胎一次就成功都係未知之數.

生殖科醫生會幫你做陰超照卵泡同睇內膜厚度, 如果撞正M到Day2, Day3去可以照到基礎卵泡, 應該大約都知抽到幾多卵.

3) 仲有可以問醫生, 你內厚靚唔靚, 子宮有無其他問題, 例如多裛?

4) 你提過經期有變化, 會唔會影響自然生/IUI/IVF 或有咩婦科病, 仲有咩檢查要做?

IVF唔係想像中咁辛苦, 打針其實都唔痛, 打多2,3次就唔怕, 其實IVF最可怕都係等待果段時間 同埋 好多關要過.
如果真係決心想生IVF 機會係會大D. 祝好孕!

叫天不應

大宅

Yolandalamlam 發表於 18-3-28 13:11
謝謝,我先生驗過精子冇問題,我就冇驗過輸卵管,我而家每日都有量體溫,都有用排卵紙去check ,我都打算去 ...

贊成goldenpineapple講既,要成功一粒就夠。

早訓, 食SUPPLEMENT, 浸腳, 食多D蛋白質, 一星期食2-3次魚, 滴雞精, 黑枸杞水, 黑豆水, 豆漿, 黑芝麻, 秋蔡, 做運動 都有幫助養卵. 你睇愛群個網, 有好清楚咁教卵泡期, 排卵期, 黃體期 食咩有幫助

叫天不應

大宅

chonglulu 發表於 18-3-28 14:39
請問係邊隻卵子維生素同卵子加營素?我食緊fertil aid for woman ja

fertil aid 同 ova boost
叫天不應

別墅

kellypp70 發表於 18-3-28 15:27
回覆 Yolandalamlam 的帖子

多謝你,我今日book左中醫針灸加中藥,中醫師叫我介肉,好多食黑色生果,食多d蛋,同時亦都book埋尖沙咀仁安廖醫生檢查,但想問下,廖醫生都收得偏貴,淨診金都1300,超聲波另計

別墅

kellypp70 發表於 18-3-28 15:39
贊成goldenpineapple講既,要成功一粒就夠。

謝謝,我會跟足,介下口(emoji)

大宅

Yolandalamlam 發表於 18-3-28 20:12
多謝你,我今日book左中醫針灸加中藥,中醫師叫我介肉,好多食黑色生果,食多d蛋,同時亦都book埋尖沙咀仁 ...

我果陣book 過仁安董醫生,但等唔切兩個月,去左睇Dr.Siu 同Dr. Chan。

Dr Siu , 千幾蚊,佢知我有保險,有問我下面有沒其他唔舒服,我話有少少,最後我公司claim到錢。

Dr Chan 一千蚊連陰超。有人話佢好,都有人話佢hard sell ivf,不過我唔覺,佢分析完比我聽叫我返去考慮下。果陣因為amh低比個政府醫生嚇到好down,又係佢面前喊,佢仲安慰我。

叫天不應

別墅

kellypp70 發表於 18-3-28 21:27
我果陣book 過仁安董醫生,但等唔切兩個月,去左睇Dr.Siu 同Dr. Chan。

我最後睇Dr Siu , 千幾蚊,佢知我 ...

想問dr chan 係仁安醫院定尖沙咀分診?

大宅

Yolandalamlam 發表於 18-3-28 21:29
想問dr chan 係仁安醫院定尖沙咀分診?

Dr Siu 同 Dr Chan都係自己診所黎架, 唔係仁安。
叫天不應

別墅

kellypp70 發表於 18-3-28 21:47
Dr Siu 同 Dr Chan都係自己診所黎架, 唔係仁安。

可唔可以比dr chan 個名我,我想打去約(emoji)(emoji)

別墅

回覆樓主

好在有呢到jm,真心多謝你地,比左好多正能量同埋意見,如果冇左你地我都唔知點算(emoji)(emoji)感激感激

複式洋房

回覆樓主

唔使太過唔開心,我三四年前都驗到好低,都唔開心咗好耐,咩都試過晒,都係得個吉。
最後自己自然懷孕咗,仲兩年抱兩添。
所以呢個世界無嘢係無可能架。
加油呀!!

大宅

Yolandalamlam 發表於 18-3-28 22:03
可唔可以比dr chan 個名我,我想打去約(emoji)(emoji)

陳億仕醫生

你加油丫,祝好孕!!

叫天不應

別墅

Chocochocoyen 發表於 18-3-28 22:55
唔使太過唔開心,我三四年前都驗到好低,都唔開心咗好耐,咩都試過晒,都係得個吉。
最後自己自然懷孕咗, ...

Jm你用咩方法可以自在懷孕?食療?補充品?

男爵府

回覆樓主

我都一樣好低,又有子宮內膜異位,黎緊打算直接試2個月先,唔得就試iui,跟著再ivf,一齊加油!

別墅

chonglulu 發表於 18-3-29 12:41
我都一樣好低,又有子宮內膜異位,黎緊打算直接試2個月先,唔得就試iui,跟著再ivf,一齊加油!
...

我地一齊加油(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

Yolandalamlam 發表於 18-3-27 12:50
賀爾蒙報告
FSH 6.9
LH 3.03

Amh低真係唔好等,一邊試自然,直接去試ivf, ivf都未必一次成功,要D時間……努力呀!

別墅

rodona333 發表於 18-3-29 13:52
Amh低真係唔好等,一邊試自然,直接去試ivf, ivf都未必一次成功,要D時間……努力呀!
...

謝謝,book左16/4見陳憶仕醫生

伯爵府

Yolandalamlam 發表於 18-3-28 07:53
你好,我今年33,同老公都結左婚4年,一直冇避孕,但頭1,2年就行埋比較少,因為我月經一直都正常準時所以 ...
樓主,你同我個案好似

別墅

大臭臭 發表於 18-3-31 22:08
樓主,你同我個案好似

咁你而家有咩方法?

別墅

Yolandalamlam 發表於 18-3-27 14:55
睇其他jm話amh指數低可食coq10及dhea去補充,想問呢兩隻牌子得唔得?

今日見左Dr. Chan ,比左報告後一黎就話要做ivf就冇其他方法,仲話我睇中醫同針灸係冇用只會浪費金錢,仲話amh指數係唔會再上升,聽完醫生講我再唔開心⋯我話會唔會打排卵針可以幫到增加排卵,陳醫生話都有可能,但幫助只會少少,而唔會去到正常囉(emoji),聽完之後我好唔開心(emoji)淨係諗係咪只有ivf(emoji)

首頁

尾頁

跳至