跳至

首頁

尾頁

大宅

你不如試下播中文兒歌.廣東話及普通話,音樂應該吸引D.

原帖由 Elefant老婆 於 09-5-15 21:58 發表

如果keep住同佢講中文我諗應該唔會唔識講。我屋企用全英,因為我唔敢又中又英怕佢會混淆(因我做英文flashcard,整整下就變咗做全英)。希望佢返學識得自己調節,其實我應唔應該開始同佢講中文 ...
Twins 媽咪

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我想請教下大家,你地播片俾小朋友睇會俾D 教育性節目還是普通卡通? 中文有咩選擇呢?

我想揀些中文節目俾佢睇,講下你地睇咩吖~
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

大宅

我地甚少開電視,開都係睇新聞,他們都好習慣睇新聞,尤其喜歡睇體育和天氣報告.除非食藥,就會開Disney Channel,食完就關掉.
Twins 媽咪

男爵府

之前喺二手市場度同個媽咪交換左套中文書"我自己會讀"連cd,好好呀
初初茵茵都冇乜興趣睇嫁,但我播左幾次cd後,再同佢睇,佢勁中意呀,e+可以自己讀到7本la,識左好多中文字搞到我近排都懶左,冇同佢實行每日一字tim
其實圖書館都有得借,但冇cd跟
原帖由 dj.hkhk 於 09-5-19 22:40 發表
我想請教下大家,你地播片俾小朋友睇會俾D 教育性節目還是普通卡通? 中文有咩選擇呢?

男爵府

商務有套"小寶寶學漢語"係學普通話同認字,都ok o既(但我覺得節奏太慢)
因為之前上過一堂普通話playgroup試堂,發覺呀女都聽得明老師講野(嗰堂咁啱講身體部份,顏色,數量,dvd都有教)搞到個老師成堂都捉住呀女同佢講野mouth:
原帖由 dj.hkhk 於 09-5-19 22:40 發表

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

幾好咁喎,Thanks!!
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

男爵府

"我自己會讀"由淺入深,真係唔錯嫁

http://www.youtube.com/watch?v=6ld3cUX7_ro睇下茵茵幾中意讀
原帖由 dj.hkhk 於 09-6-4 20:44 發表
幾好咁喎,Thanks!!

男爵府

我地係屋企會中英雙語同佢講。佢返學就講英文,因為係國際學校。

而家亞仔講既都係中或者英既全句子,唔會係單字。好似你問佢︰What color is it??佢會答你︰this is blue color.

不過,有時會覺得佢好煩,因為佢問完你︰What's this?? 跟手又會用中文去問你︰咩黎架?? 一條問題要答2次。

最慘係佢真係好多野講‥家姐係女仔,細個既時候都無佢講咁多野。

子爵府

好叻呀!!!!

我大仔就黎 4 歲, 都未認到好多字.

原帖由 maggieymh 於 09-6-20 01:30 發表
"我自己會讀"由淺入深,真係唔錯嫁
6ld3cUX7_ro
睇下茵茵幾中意讀

男爵府

係呀,"我自己會讀"真係一套好好o既認字書呀,呀女重有一本就完成一個level la 最緊要係佢e+中意左睇中文書
原帖由 yau_grace 於 09-7-8 18:08 發表
好叻呀!!!!

我大仔就黎 4 歲, 都未認到好多字.

首頁

尾頁

跳至