想生BB

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

畀面勳章

睇落都好易煮!let try try sin... thx miffymiffy
原帖由 miffymiffy 於 09-3-25 12:27 發表

我通常係 用薑+蔥, 煮軟左花膠, 就沖 水喉水, 之後浸 2-3晚備用.

豬展買 10蚊就OK, 用黎調味者~

可以分2日飲, 煮返熱就OK

別墅

用鄧嘅方法可以將所有精華都留底,同埋唔會晶發晒,其實好易,用熱水再將所有材料放落個'鄧鐘'度,再將'鄧鐘'放落個煲度,加水入個煲大約到鄧鐘的一半,等d水滾就校細火,鄧3個鐘,如果個煲d水小咗就加返,咁就得架啦,另外我又唔覺得雞精好燥,因為我都係燥底嘅人,我m完後就每晚一枝,我又唔會話瞓唔著,你睇下你想朝早定係夜晚飲,我都係飲最傳統果隻

原帖由 cincin_ko 於 09-3-25 12:29 發表
花膠真係唔識鄧呀…花膠湯 (冇渣) 唔知得唔得??
雞精係咪好燥ga?

大宅

hi miffymiffy,

我想問吓係咪一定要"鄧"架? 煲湯得唔得?

同埋我想問你既意見, 我每年都有做婦科檢查既, 今年就未做要7月先夠一年, 而我又想今年有bb, 咁駛唔駛提前做咗婦科檢查先呢? 還是有咗之後既產檢都ok呢?

tks a lot!

原帖由 miffymiffy 於 09-3-25 12:27 發表

我通常係 用薑+蔥, 煮軟左花膠, 就沖 水喉水, 之後浸 2-3晚備用.

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 lamjoanne 於 09-3-25 13:21 發表
用鄧嘅方法可以將所有精華都留底,同埋唔會晶發晒,其實好易,用熱水再將所有材料放落個'鄧鐘'度,再將'鄧鐘'放落個煲度,加水入個煲大約到鄧鐘的一半,等d水滾就校細火,鄧3個鐘,如果個煲d水小咗就加返,咁就得架啦,另外我 ...

嗯. 無錯~ 燉既方法係最好, 最原汁原味, 所有精華都留晒係湯入面. 真係好簡單, 有時我都情原燉好過煲湯

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 Bigwhite 於 09-3-25 13:26 發表
hi miffymiffy,

我想問吓係咪一定要"鄧"架? 煲湯得唔得?

同埋我想問你既意見, 我每年都有做婦科檢查既, 今年就未做要7月先夠一年, 而我又想今年有bb, 咁駛唔駛提前做咗婦科檢查先呢? 還是有咗之後既產檢都ok呢?

t ...

係咪做子宮頸檢查?
我唸無乜問題掛, 只係子宮外take 少許細胞
不如你直接問返醫生好D

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

我都唔係好明~
用薑,蔥煮軟d花膠=意思係唔係,煮軟左沖水再放2-3日先可以鄧呀?
通常你會買幾錢斤先ok?大約幾大一快到~
每次又要落幾多快先夠~
原帖由 miffymiffy 於 25/3/2009 12:27 PM 發表

大宅

係唔係將d生既材料放落有熱水既鄧鐘到?
係邊到買鄧鐘?
係唔係事旦用個煲都可以鄧?
原帖由 lamjoanne 於 25/3/2009 01:21 PM 發表
用鄧嘅方法可以將所有精華都留底,同埋唔會晶發晒,其實好易,用熱水再將所有材料放落個'鄧鐘'度,再將'鄧鐘'放落個煲度,加水入個煲大約到鄧鐘的一半,等d水滾就校細火,鄧3個鐘,如果個煲d水小咗就加返,咁就得架啦,另外我 ...

大宅

我未正過,又無鄧鐘,咩都唔識,好白痴,係99到飲花膠湯飲得多,但佢通常係冬天先正,無理由無啦啦叫佢正架,所以都係自已學下~
我見佢買一次花膠要幾千蚊,好貴,我地係唔係唔洗買咁貴~

珍珠宮

謝謝樓主, 原來諗住明天才弄花膠的, 依家即刻整.
今日係day7, 希望今个cycle幫到, 另外我都有食中葯幫排卵.

我用電子燉"鐘", 可加埋淮山, 杞子, 玉竹..
怕滯可加一瓣陳皮. 記住用刀刮走的囊, 唔係就燥热.

大宅

各位各位,咁day幾食花膠好呀?

珍珠宮

原帖由 Na.Na 於 09-3-25 15:32 發表
各位各位,咁day幾食花膠好呀?

我諗乾淨左一星期食兩次law, 食滯左/感冒就唔好食喇.

大宅

tks a lot!

咁我都試吓燉花膠食先....煲湯都ok嗎?

原帖由 miffymiffy 於 09-3-25 13:44 發表

係咪做子宮頸檢查?
我唸無乜問題掛, 只係子宮外take 少許細胞
不如你直接問返醫生好D

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 miffymiffy 於 09-3-24 23:33 發表

花膠係唔錯架, 滋陰補腎, 不過腸胃不適 , 傷風感冒, 咳 唔岩食

我腸胃係非常差架, 如果食了花膠會點呢?

現在一星期飲1次花膠湯, 咁會唔會唔好架?

別墅

鄧鐘我係日本城買,$39.9中型約5-6碗水到,我係將花膠用薑同葱出水約5分鐘,豬展我都會用熱水出一出水去下醒味,跟住將所有材料放入個鄧鐘再加熱水,跟住用個比較大嘅不秀鋼煲鄧,加水到個鄧鐘的一半,如果d水小咗就得閒加下,好易,我c6係煮飯白痴我教完佢,佢都識幫我煮,你試下啦
原帖由 Na.Na 於 09-3-25 15:18 發表
係唔係將d生既材料放落有熱水既鄧鐘到?
係邊到買鄧鐘?
係唔係事旦用個煲都可以鄧?

別墅

如果你腸胃唔好,其實我個胃都係唔好,所以我每次飲都係飲湯多,花膠渣我就食少少,只要唔好食咁滯就無問題,我一星期飲2至3次都ok,
原帖由 pigpigyy 於 09-3-25 16:01 發表

男爵府

難消化, 每次食少少好了
原帖由 pigpigyy 於 25-3-2009 16:01 發表

瑪瑙宮

原帖由 pigpigyy 於 09-3-25 16:01 發表

係怕你食左難消化, 即類似 un 住un 咁.

飲 湯, 1至 2碗應該無問題. 1星期 2次都ok

別墅

你去官燕棧買佢d花膠唔貴,我上次特價好似$599一大包,同埋佢d響螺乾都好靚,一包好似差唔多200元,十多隻到啦,你去睇下

原帖由 Na.Na 於 09-3-25 15:20 發表
我未正過,又無鄧鐘,咩都唔識,好白痴,係99到飲花膠湯飲得多,但佢通常係冬天先正,無理由無啦啦叫佢正架,所以都係自已學下~
我見佢買一次花膠要幾千蚊,好貴,我地係唔係唔洗買咁貴~ ...

首頁

尾頁

跳至