自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

我1x年前買樓已經係咁。
睇左好耐樓,睇極都唔合心水。
合心水的,其實一睇就啱。
我同agent講我去買杯咖啡,買完同agent&同行朋友講幾句就簽名了。

我已太保守,好多人睇都唔睇就買

子爵府

回覆樓主

租樓都係拉

我媽度最近 放租放左1 日 ,第2 日下午已經簽左。

另有個客都想租 ,仲想睇多次先簽。agent 同我媽講 ,下,個盤琴日先放,甘快簽左

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

有得睇已經好開心喇!
放下自在

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主

而家租同買都係咁

侯爵府

回覆樓主

又可能一早都賣左
Agent 帶客睇係另有目的

男爵府

回覆樓主:

你呢個情況好早期已經有!我仲經歷2次!

應該2011年(記錯2012)我首次買樓, 個時都幾搶盤因爲得3-4間放盤(aa講咖)睇完哂樓, 我決定揀最後個間,樓齡新,aa幫我同業主傾,我地係大堂等覆, 啱就上樓俾支票,簽臨約!最尾個間睇樓講價前後用咗1個鐘就簽約, 勁緊張因爲當時仲有4-5班同一時間睇一個單位(個時仲有得傾到7-10%, 要睇下咩樓)

2014決定換樓, 一早同aa 傾好有啱盤放就通知我,因一有心水盤就要揾aa 同業主傾(未睇樓已經要傾)個次我同3班人搶盤, 最終等業主覆啱價即坐的士去簽臨約俾票!(只傾到5-6萬)

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

Lukeung 發表於 18-5-23 23:41
你呢個情況好早期已經有!我仲經歷2次!

2012年我首次買樓, 個時都幾搶盤因爲得3-4間放盤(aa講咖)睇完哂 ...

可能係 agent 造勢,等你有迫切性即刻俾

男爵府

回覆樓主

好耐啦,我三年前睇中太古城,即睇即落訂,交票俾agent,先知同一日三個賣家俾訂。價高者得,我地落選左

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我識好多人係冇睇樓就買,睇完再睇再諗再講價嘅可以慳返。

珍珠宮

FastandFurious 發表於 18-5-23 23:08
還個價係大約減2%,打俾agent諗住問業主,如果OK即刻俾支票同簽約。
點知已經放盤價賣左:sweating ...

好幾年前我買楼已經係咁,睇完兩粒鐘內已開票俾agent。其實,我好多朋友都係咁,笑謂快過買衫買菜,不是近年才如此。

不過,我扑鎚前做了好耐功課,睇左好多盤,好清楚自己買個盤的情况,所以可以好快决定。

男爵府

都敏俊C 發表於 18-5-23 23:46
可能係 agent 造勢,等你有迫切性即刻俾

應該唔似造勢!個時我睇樓, 真係好多人一齊睇!

珍珠宮

回覆樓主:

你唔買大把人買

珍珠宮

alice06_hk 發表於 18-5-23 23:54
好耐啦,我三年前睇中太古城,即睇即落訂,交票俾agent,先知同一日三個賣家俾訂。價高者得,我地落選左
...

買定賣家?

男爵府

LokYauYau 發表於 18-5-24 00:02
好幾年前我買楼已經係咁,睇完兩粒鐘內已開票俾agent。其實,我好多朋友都係咁,笑謂快過買衫買菜,不是近 ...

第二間我做足功課,附近有咩,交通係點, 樓層向邊, 無睇樓情況下就買!完全係電話傾!係收樓個日先知屋入面點樣!
(預咗全屋裝修, 其實無咩所謂)

男爵府

Lukeung 發表於 18-5-24 00:03
應該唔似造勢!個時我睇樓, 真係好多人一齊睇!

冇錯,我果時睇樓,同時間有3台客睇緊,一日都唔知有幾多人睇

珍珠宮

Lukeung 發表於 18-5-24 00:09
第二間我做足功課,附近有咩,交通係點, 樓層向邊, 無睇樓情況下就買!完全係電話傾!係收樓個日先知屋入面 ...

我都係。。其實我都預左買入後全爆。可以的話,就入屋望下有冇渗水而已,就可以去馬。

錢、按揭,其實一早已做哂功課,心裡有數,唔駛睇完才花時間唸。老土d講句,機會係俾有準備的人。

Juho    發表於 18-5-24 13:12

男爵府

LokYauYau 發表於 18-5-24 00:15
我都係。。其實我都預左買入後全爆。可以的話,就入屋望下有冇渗水而已,就可以去馬。

錢、按揭,其實一 ...

係!我有咗第一次經驗!第二次就會好好預備!

我仲好記得呢2次買樓!都俾人話亂嚟!

不過我最終上年都賣走咗層樓lu!

伯爵府

回覆樓主:

幾年前試過,個盤直頭未扔出市場,放工仆過去睇,不斷有幾枱客及經紀車輪轉,睇完回家諗諗再問agent 已經冇左喇。但塞翁失馬,焉知非福,兩三個月後我買了另外一個單位,雖然比之前貴少少,但高好多層,三面對流窗,遠境,少海,靜,貴裝修等全部值回票價。

男爵府

MoooVoo 發表於 18-5-24 00:09
冇錯,我果時睇樓,同時間有3台客睇緊,一日都唔知有幾多人睇

仲要有d 勁到放盤幾個鐘已經賣咗!

首頁
12345...16

尾頁

跳至