單親天地

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

好媽媽勳章

原帖由 siuyan04 於 09-3-30 03:05 發表

我諗住下個月見左社工先....約左社工6號見....但其實我自己都未知點同社工講...如果叫我而家搬去果d庇護宿舍住我又唔係咁想....其實我而家都唔想離開屋企人住....但如果而家繼續同屋企人住又好似好多野都搞吾到咁. ...

咁你屋企之後sup唔support到你照顧bb?生咗bb之後生活真係180度轉變,何況依家都未出世,又得自己一個出去住又真係慘啲
不過唔緊要啦,下星期都去見社工,坦誠啲講哂心入面嘅擔憂出嚟,希望佢地幫到你!!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 ellabady1025 於 09-3-30 12:59 發表
我D情况同你差唔多!不過我唔識穩社工,唯有見勢行事LOW!

我都係7月生架!20歲!!

係咪有緣份?

我就好似你咁,生完先算,其實未雨籌謀好啲呀,唔係到時拿手唔成勢呀
我都係大你兩年,囡囡兩歲喇,總算依家過哂啲風風雨雨,生活安定,希望你地都可以快啲渡過難關!!

複式洋房

原帖由 湯圓圓 於 09-3-30 21:56 發表

咁你屋企之後sup唔support到你照顧bb?生咗bb之後生活真係180度轉變,何況依家都未出世,又得自己一個出去住又真係慘啲
不過唔緊要啦,下星期都去見社工,坦誠啲講哂心入面嘅擔憂出嚟,希望佢地幫到你!! ...

佢地講就講唔support...其實我都明....我先得22歲....個責任真係好大....既然自己做錯左....我都唔想累到屋企人...而家就話可以同屋企人住者~過多3個月..個b出世...我都唔知點留係度....

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 siuyan04 於 09-3-30 23:53 發表

佢地講就講唔support...其實我都明....我先得22歲....個責任真係好大....既然自己做錯左....我都唔想累到屋企人...而家就話可以同屋企人住者~過多3個月..個b出世...我都唔知點留係度.... ...

其實你都好堅強, 大住個肚得自己一個撐落去, 記得有咩唔開心就搵人傾吓, 即使幫唔到, 但係抒發左心裡面嘅抑鬱會好d架! 千祈唔好胡思亂想, 諗埋一邊呀!
等bb出左世, 就係另一個新開始, 加油呀!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 siuyan04 於 09-3-30 23:53 發表

佢地講就講唔support...其實我都明....我先得22歲....個責任真係好大....既然自己做錯左....我都唔想累到屋企人...而家就話可以同屋企人住者~過多3個月..個b出世...我都唔知點留係度.... ...

我明呀~會出現兩個極端情況,一係見到個b好得意就好鍾意,一係就見到都眼冤費時睬你...始終養到個女咁大仲比人搞大個肚,衰啲講幫人養個仔,佢地始終都係會有啲唔高興,邊有父母唔想個女嫁得好
其實冇事嘅,遲啲見到個孫就會下咗啖氣,聽下啲社工意見睇下應該點做,我聽朋友講你唔係有家暴唔駛去庇護中心,可能係去一啲宿舍專for單身女仔,可以自己有間房,環境尚算可以啦,依家最重要保持心境平靜,唔好諗咁多,真係等個天跌落嚟當被撼!!不過冇事架!!努力!!你睇我依家咪又係好地地

大宅

原帖由 湯圓圓 於 09-3-31 02:00 發表

我明呀~會出現兩個極端情況,一係見到個b好得意就好鍾意,一係就見到都眼冤費時睬你...始終養到個女咁大仲比人搞大個肚,衰啲講幫人養個仔,佢地始終都係會有啲唔高興,邊有父母唔想個女嫁得好
其實冇事嘅,遲啲見 ...

我亞媽同細佬就係唔鍾意我個女(話佢唔乖),但就勁鍾意我個仔,而家就係為咗個女真係決定搬,不過都覺得有仔女好,有咗佢地,唔要男人都得,我對仔女真係對我好重要...

禁止發言

複式洋房

原帖由 湯圓圓 於 09-3-31 02:00 發表

其實冇事嘅,遲啲見 ...

仲要得我一粒女... 佢地錫我就好似我錫個bb咁 不過呢次係自己錯....我都會一個人承擔返~ 其實我都係擔心係庇護宿舍住者~可能對個bb唔好ma~

你應該同我同年架wor...不如你講下你以前d野比我聽丫~等我有個心理準備要點行丫

複式洋房

原帖由 cBsing 於 09-3-31 02:55 發表

我亞媽同細佬就係唔鍾意我個女(話佢唔乖),但就勁鍾意我個仔,而家就係為咗個女真係決定搬,不過都覺得有仔女好,有咗佢地,唔要男人都得,我對仔女真係對我好重要... ...

我媽成日同我講....我要左個bb好難再搵男人

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

現在仲有3個幾月,你可以利用這時間好好考慮,bb出生後,你們的將來會是怎樣,定是等bb去等有心人領養,先決條件係,你有能力去工作養bb,之後對bb一路成長時,你對佢既付出,你能否可以接受和應付,會否你將來既發展,家人既關係.,之後異性既來往,好多先決條件你要想清楚,因為你太年輕,家人都沒support你,你只有靠自己去支持自己,我當年都係21歲意外有左,我同老公都係認識1個月到,e家我個女都4歲啦,同老公都仲係一齊,個家庭都仲幸福,我既慶幸係我當時沒行錯e條路,係我當時既時間,知道有左都係個幾月,我仲有時間去想要定唔要,但當日我即時決定,老公都負責,所以我算係好彩架咋~
原帖由 siuyan04 於 09-3-31 14:19 發表

我媽成日同我講....我要左個bb好難再搵男人
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

大宅

好媽媽勳章

原帖由 siuyan04 於 09-3-31 14:16 發表

仲要得我一粒女... 佢地錫我就好似我錫個bb咁 不過呢次係自己錯....我都會一個人承擔返~ 其實我都係擔心係庇護宿舍住者~可能對個bb唔好ma~

你應該同我同年架wor...不如你講下你以前d野 ...

咁你父母唔係嬲你,係心痛你姐...我諗你生咗出嚟佢地一定會支持返你!!依家緊係咩都話唔鍾意,但bb出世後好多野忙,粒孫又得意,佢地就冇咁大成見架喇,唔通一世都唔認你咩~
我果時個男仔又係走咗去,得我一個大住肚3個幾月自食其力,好彩有家姐細妹幫我,後尾先過返好少少...開頭我同bb係住村屋架,不過果邊遇到壞人,於是我同社工講,佢幫我去咗啲庇護中心住,佢好好人,一直都好盡心盡力幫我同bb,始終響庇護中心好多野唔係咁方便,但就識到好多新朋友~然後搞咗半年終於可以上樓,雖然話就公屋一定冇私樓咁好環境,不過都叫做係自己地方,小朋友嘅一個家丫...響中心段日子有樣野好就係唔駛交租呀水電媒果啲,所以果時就可以儲落啲錢用嚟搬,初頭好難捱架,又唔識湊小朋友又唔夠洗,每個月都掹掹緊,但好快過架咋,你又有屋企人,條路冇咁難行,記住小朋友先係你最重要嘅人!!

禁止訪問

複式洋房

原帖由 湯圓圓 於 09-4-1 14:52 發表

咁你父母唔係嬲你,係心痛你姐...我諗你生咗出嚟佢地一定會支持返你!!依家緊係咩都話唔鍾意,但bb出世後好多野忙,粒孫又得意,佢地就冇咁大成見架喇,唔通一世都唔認你咩~
我果時個男仔又係走咗去,得我一個大住 ...

咁你而家仲係同bb 2個人住???開支大唔大ar?

複式洋房

原帖由 shirleyauhc 於 09-3-31 23:01 發表
現在仲有3個幾月,你可以利用這時間好好考慮,bb出生後,你們的將來會是怎樣,定是等bb去等有心人領養,先決條件係,你有能力去工作養bb,之後對bb一路成長時,你對佢既付出,你能否可以接受和應付,會否你將來既發展,家人既關 ...

你真係好好采.....我同佢一齊2年幾喇....一開頭已經知佢離過婚有個女...佢之前離婚係因為個女人勾佬....仲以為佢係一個好男人...一齊左半年到....我已經幫佢咩緊咭數...咩數都唔緊要...都預左一齊捱....點知...搞完一個又一個.....呢次我真係原諒唔到佢><本來上個禮拜仲講緊結婚d野.....而家無lala咩都冇哂喇....亦都覺得自己無哂本錢再同佢玩....我已經輸哂喇~但我始終放吾低bb....個bb係我個肚入面....佢係我架~無lala我覺得好多野一次過擁埋黎...我唔知自己應唔應付到....但個肚都6個月喇.....
我生左出黎我真係唔恨心唔要佢><我真係想自己養......
但我都知我真係冇能力...但我真係唔想諗咁多......我只係想我同個bb好過佢!

複式洋房

原帖由 ellabady1025 於 09-4-1 15:54 發表

佢地都係咁樣勸我!仲話呀無個健全家庭,對BB唔好喎!但係我覺得志在人為!而且依家既男人真係唔可靠架!!!

我約左7號見社工喇!!!

而家d男人真係唔可靠....
但一個女人又可以做得d乜...

我約左6號月見~好想快d見><

大宅

好媽媽勳章

原帖由 siuyan04 於 09-4-1 17:58 發表

咁你而家仲係同bb 2個人住???開支大唔大ar?

係呀~一直都係我湊住佢
開支唔算太大,基本生活都ok,但唔可以有太大要求囉

大宅

好媽媽勳章

原帖由 siuyan04 於 09-4-1 18:11 發表

你真係好好采.....我同佢一齊2年幾喇....一開頭已經知佢離過婚有個女...佢之前離婚係因為個女人勾佬....仲以為佢係一個好男人...一齊左半年到....我已經幫佢咩緊咭數...咩數都唔緊要...都預左一齊捱....點知...搞 ...

個男人唔駛理佢,當佢死咗架喇,再同佢糾纏落去只會令自己辛苦,你要揹住個b,冇佢咁得閒玩完可以拍羅友走
記住最重要係自己同bb啊

複式洋房

原帖由 湯圓圓 於 09-4-2 00:06 發表

係呀~一直都係我湊住佢
開支唔算太大,基本生活都ok,但唔可以有太大要求囉

但其實果陣我好蠢...幫個衰人咩左條咭數...而家仲還緊...如果我真係拎到綜緩....還埋錢其實都唔係剩返好多湊個仔....唉~呢次我真係乜都輸哂喇....如果唔係我屋企人...我諗我一早已經自殺死左......

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 siuyan04 於 09-4-2 00:57 發表

但其實果陣我好蠢...幫個衰人咩左條咭數...而家仲還緊...如果我真係拎到綜緩....還埋錢其實都唔係剩返好多湊個仔....唉~呢次我真係乜都輸哂喇....如果唔係我屋企人...我諗我一早已經自殺死左...... ...

如果唔係大耳隆, 而你筆數又真係好大, 有排還之外, 仲嚴重影響你生活, 你可以考慮申請破產, 到時你d錢扣除你生活基本開支有剩至要還.
當然, 呢個係無路行嘅惟一辦法.

複式洋房

原帖由 newbiee 於 09-4-2 01:29 發表

如果唔係大耳隆, 而你筆數又真係好大, 有排還之外, 仲嚴重影響你生活, 你可以考慮申請破產, 到時你d錢扣除你生活基本開支有剩至要還.
當然, 呢個係無路行嘅惟一辦法. ...

咁又唔係嚴重到破產既我諗~
只不過可能我個負擔會重左....
唉.........

首頁
12345...6

尾頁

跳至