自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

phoenixho 發表於 18-6-3 16:28
我住緊果條村屋 基本上除左新落成果d冇 大部份天台都有玻璃屋 又冇聽到鄰居話要被拆喎
...

好入?

男爵府

cattz288 發表於 18-6-4 00:30
一區區做野架!

我花園都有個間左個玻璃屋 今年屋宇處入過我屋企睇同影相 我業主話佢地巡例做下野

男爵府

我愛Corina 發表於 18-6-4 00:36
好入?

14鄉 唔算好入

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

phoenixho 發表於 18-6-3 16:39
14鄉 唔算好入

Icic,我條村傍邊有大型屋苑,好少玻璃屋,有果d都揾布遮住,唔敢咁揚。

瑪瑙宮

SimSim媽咪 發表於 18-6-3 22:25
想請教大家,天台已有玻璃屋,收到屋宇署信通知要拆,想晤拆得晤得?

你話律政司拆左你就拆

伯爵府

yurijm 發表於 18-6-4 00:28
呢個post有點搞笑
已收到信話要清拆
仲諗住有得唔拆?

本案重點唔係有冇殺人
係浪子回頭金不換

子爵府

taiwoon 發表於 18-6-4 00:55
本案重點唔係有冇殺人
係浪子回頭金不換

哈哈哈…

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

phoenixho 發表於 18-6-4 00:37
我花園都有個間左個玻璃屋 今年屋宇處入過我屋企睇同影相 我業主話佢地巡例做下野
...

屋宇署都要時間做野, 應該會出信比業主
放下自在

子爵府

taiwoon 發表於 18-6-4 00:55
本案重點唔係有冇殺人
係浪子回頭金不換

仲有「我係有殺人,不過呢個唔係重點」

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 AGa1111 的帖子

拿拿拿....我都係村婆,住村幾十年,93年仲跟過某人係村做建築,都唔明當時開始新興做玻璃屋....其實真係得個好睇唔好洗,全透明...落雨天,打風日子仲可以晾衫,上去天台睇下雨景咁,晚上冇太陽都冇咁熱之麻,有人將全個廚房升左上玻璃屋添,都有亞mom買將摺床比工人訓添,話天光工人就要起身收床,開機洗衫,準備早餐....
過左幾年,我地已經收過D業主話要係玻璃屋頂再加個鐵頂,因為夏天大太陽,玻璃吸熱,令三樓更熱,慢慢開始有人要拆玻璃屋,因為對海D膠邊老化,玻璃都老化,一打風就冇人敢上天台,都試過有人夏天係玻璃屋曬傷.

講返96年之後地政都有開始針對玻璃屋架,佢地上樓查時,D人就除哂4邊D玻璃門出來,就變成一個4邊腳加個玻璃頂,冇圍邊,有D人玻璃屋只做天台的一半,或天台1/3,當時拆左邊就唔算犯法架,但就要加差餉,所以原居民D屋好多都冇整玻璃屋架.

慢慢D人一比地政來查,個個就拆玻璃,有D 1/F架圍哂個露台,個房仲伸埋去露台,咁政府又開始改啦,未諗到點立例呢D日子,唔係拆唔到呢D玻璃屋架,只要地政測玻璃老化情度,都可以用有危險要你拆架.

之後已經小左人做玻璃屋架啦,而開始有業主真係因為三樓夏天曬到個間屋好熱,佢地加個鐵頂冇圍4邊,只係柱咁咪冇犯法low,前幾年嘈要拆,最主要係有D人將天台起到變左成層樓咁,講真村屋起樓,唔係打地基架,只係掘深個地起個十字腳咁就起上去架啦,有良心架D露台鐵就由半間屋織出去,冇良心架,就係牆邊插D鐵織個露台出來,都試過D露台因為D鐵生秀倒塌啦,所以地政好快就立到例.

只要間屋圖樣係原圖,而新加裝又貼係間屋而加建架就要拆,有圍邊架更加要拆,所以後來又有裝飾公司叫業主整天台屋時就加4個轆,叫做車唔係屋而且活動可以推前推後....咁咪過左骨low.

你話唔想拆,就要去信解釋咩原因,之後會加差餉,比你拖一段時間,最終都係要拆架,但拆完差餉又未必減返你架,可能又要同政府嘈一輪架.
<br><br>

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 phoenixho 的帖子

係花園建而唔係貼住間屋架,要用原屋來支撐架就冇問題架,我都係花園做左個30呎頂,同我屋離20呎唔貼屋咪冇事low.而你間玻璃屋唔係住人冇問題架.
<br><br>

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

dyl 發表於 18-6-3 23:18
你可能有人投訴,所以佢地要做野

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-6-3 23:41
其實睇你夠唔夠膽博,有新例係每日罰款二萬,但有冇執行過真係唔知。

曄!好金喎若執行。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

kinki_bb 發表於 18-6-3 22:51
可以但會釘契

水晶宮

brindlewin 發表於 18-6-4 00:25
完全冇point。
有人打劫走甩,咁係咪人人都可以去打劫?

係囉

男爵府

chinatea 發表於 18-6-4 08:10

係花園建而唔係貼住間屋架,要用原屋來支撐架就冇問題架,我都係花園做左個30呎頂,同 ...

你講既我唔識 但玻璃屋唔係貼住鄰居就真

大宅

回覆樓主

應該係收到投訴,做任何事最終都係要拆,你只會洗多咗錢。
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

水晶宮

回覆樓主:

你又投訴下其他違例玻璃屋

水晶宮

貼住自己間屋都唔得,貼人地架更加唔得啦.
<br><br>

男爵府

chinatea 發表於 18-6-3 23:16
你咪問返政府,咁多人都唔拆,點解我要拆呢?

一定要拆!人地犯法你又犯?(老公講)!我隔離的已拆

首頁

尾頁

跳至