時政擂台

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

回覆樓主:

特首話人口與房屋兩件事,中港家庭團聚可帶嚟勞動力,相信無意取消150個團聚配額。

琥珀宮

daisyma008 發表於 18-7-12 12:05
唔好咩到話政治post,依家係講緊解決辦法,既然政府又唱好大灣區,所有設施又完善,又有好多工作機會,又有房屋 ...

就係因為唔留意時事,所以民生議題都唔識分。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主

多新移民即係多港男人在大陸娶老婆,呢班人出黎反對都係怨恨政府,所以政府點做都比人鬧硬

男爵府

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

回覆樓主

十卜十卜

侯爵府

cy101 發表於 18-7-12 12:03
林鄭邊會啋佢呀, 實用人口老化來大番佢!

睇怕立法會都過唔到
民建聯唔會俾佢過

侯爵府

daisyma008 發表於 18-7-12 12:05
唔好咩到話政治post,依家係講緊解決辦法,既然政府又唱好大灣區,所有設施又完善,又有好多工作機會,又有房屋 ...

係啦
一邊叫香港人返大陸住
但一邊又放班大陸人落黎

大宅

團聚反而, 一係老婆仔女--大6老婆多全職主婦。
一係老人家,何來增加勞動力 ?

子爵府

vyhc 發表於 18-7-12 12:27
團聚反而, 一係老婆仔女--大6老婆多全職主婦。
一係老人家,何來增加勞動力 ? ...

根本林鄭可能怕得罪中央

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

所有錯版熱門時事及政治討論主題,會被移往時政擂台,包括任何離題而演變成討論時政的主題,管理團隊擁有移動主題的最終決定權,國民不得異議。屢次刻意發表錯版時政主題,可被警告或封戶。

本錯版時政主題是受到基本版規及時政擂台版規所規管,以上參與錯版討論的國民敬請留意,一旦留言,表示已了解及同意遵守時政擂台版規,日後如發生任何糾紛或發現違規行為,不得以原帖是發表於時政擂台以外之版塊,作為辯解理由。

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

子爵府

Jordan_2006 發表於 18-7-12 11:27
范國威再次提出收回單程證審批權,又指既然政府推廣大灣區,不如讓跨境家庭於大灣區團聚:good ...

贊成喎

大宅

支持, 好少睇呢版, 因唔係咁鍾意政治野, 但之前係自由講場版見到呢個POST, 覺得范國威呢個建議好好, 即刻覺得原來而家啲議員真係會做野;而唔係得嗰啲只懂無聊拉布既反對派或一味擦大陸鞋既親中派.
范國威做得好!加油!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

邊方審批、喺邊度落腳唔係重點。

福利先係吸引佢哋的原因,都係嗰句…

支持…所有新移民只有居港權,而不得申領政府福利。

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

ning.. 發表於 18-7-12 17:01

我都支持~

明知審批權在阿爺手裏,不可潛越。
犯国威不如取消新移民福利,仲來得實際,你的提議放上垃圾局仲容易通過啦!

成日係度吠博曝光率
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

Charitymami 發表於 18-7-12 18:00
我都支持~

明知審批權在阿爺手裏,不可潛越。
希望唔係口號式的呃 Like!期待佢在立法會上有實際的方案,解決…五十年不變、人權問題的對策。
當香港爭取改審批權時,先例一開…因此中方日後可以話五十年不變的承諾,已單方面由香港毁了!你改得我都改得~佢有咩對策?

限制市民的人生自由限制活動地區,人權問題又點解決?

其實,香港可以出雙糧、三糧的綜援,在減 新移民的福利 上,理應唔係無可能吧!

禁止訪問

子爵府

ning.. 發表於 18-7-12 17:01

呢個仲難,公文局的一連串的司法覆核,引致假髪治港司法獨大,雙非居港權、新移民申請綜援由七年縮短至一年,可能要修改基本法先至得 ,難度可能仲大。要衡量修改基本法和向中央提請減少單程證配額邊樣難度大。

珍珠宮

cheung2013 發表於 18-7-12 18:51
呢個仲難,公文局的一連串的司法覆核,引致假髪治港司法獨大,雙非居港權、新移民申請綜援由七年縮短至一 ...
改基本法更加難度高吧!
雙非問題行政措施已減少了大數目的雙非來港產子。而上次綜援案還原一年的原因係違憲。咁立法會議員們就要想想辦法,用甚麼方法可令新移民減福利而不違憲。

我不知道是否經立法會表決就可解決?如果係的話就簡單得多了!

而笵生的提意亦唔見得立法會通過後,就會得到中方同意,點解唔揀一個可以不經中方就可自行舒緩的方法。

相信大多市民都唔介意自食其力,對香港社會有貢獻的新移民。但一心來呃福利食政府的新移民,我個人都好討厭這群人。

子爵府

ning.. 發表於 18-7-12 19:05
改基本法更加難度高吧!
雙非問題行政措施已減少了大數目的雙非來港產子。而上次綜援案還原一年的原因係違 ...

「咁立法會議員們就要想想辦法,用甚麼方法可令新移民減福利而不違憲。」

要不違憲就要修改基本法,違憲即是違反基本法。

或者特首林鄭學cy解決雙非一樣用一個行政手段去解決。

再吾係提請中央縮減單程證配額囉,香港已經回歸,任何事情可以有相有量,相信對香港有利的事中央不會反對吧!但要我們的特首林鄭有甘既吉士囉。

首頁

尾頁

跳至