自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

我一向都唔問,人哋主動講開先會講,但試過有人話我唔關心佢喎,點解唔主動問佢?................................所以有時做人真係好難

侯爵府

開心吸收勳章

D三姑六婆真係好8, 有D又無仔女, 我都吾明要知黎仲乜.

公爵府

回覆樓主:

揾幼稚園,揾小學,派中學,大學,邊科,揾工, 男女朋友,公司,升職,結婚,租/供,買車,生仔
無窮無盡
直接避開呢d人就算,呢d對話有咩得益?

侯爵府

畀面勳章

藍莓 發表於 18-7-12 13:48
好朋友個女今年DSE,佢之前都話應該麻麻,我同佢講可能有意外驚喜呢(佢女由細睇到大,真心希望有好成績)! ...

幼稚園開始8到DSE
樣樣問 好多人都係咁

男爵府

虎到金來勳章

我都好怕呢d人,表面上好似關心你,實質係八卦心態

寶石宮

2023年兔年勳章

好朋友個女今年DSE,佢之前都話應該麻麻,我同佢講可能有意外驚喜呢(佢女由細睇到大,真心希望有好成績)! ...

如傾開無講 心照不宣都知乜事 不用追問

琥珀宮

比我會講個假嘅比佢知,呢類人只想問邊個較低成績,從而令自己更加開心

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

我想起一句黃子華式既笑話:(佢本人應該無咁講過)

香港人最鍾意睇咩? 咪就係睇人__ __囉!

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

果時我囡講明, 我唔好話比人知佢幾多分.
因此, 我只回覆, 亞囡的成績可以入到8大就算了.

男爵府

虎到金來勳章 2018復活節勳章

真正關心嘅唔會呢 d 時候問. 遲吓見面知佢讀咩咪知道囉

珍珠宮

回覆樓主:

一向唔問,親戚都唔問。佢想講自然會講

大宅

missy_k 發表於 18-7-12 13:55
如果真係好朋友, 唔會考慮咁多呢d問題
你擔心咪過多兩日先問...
如果唔係好朋友, 我一定唔會問, 關我咩事.. ...

認同,都係出於關心好朋友姐

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我女今年考,我老闆個女都係今年考
我只同老闆講句祝佢女女好運有好成績。佢想講嘅自然會講架啦
我都收到好多message,我ok,朋友仲記得我女中六,心懷感激。我女考得未符預期,我都會照講,加多句已拎到一d offer心都定d。朋友講句加油,我接受架!

樓主,你朋友女女有3322嗎?睇吓以下資料佢有無用?

如學費係考慮, 自資有免審查政府資助(坊間簡稱林鄭資助,我今日打去學資處佢都係咁叫)
你去呢個網睇,有list,有課程經jupas報,有直接向院校報。搵岩課程,而家快手,因好多即報即知,額滿即止
我今日特登打去教育局問,有3322,香港學生,名單上課程,即合資格即拎30800
https://www.cspe.edu.hk/tc/nmt-annual-subsidy.html

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

其實好多學校即見即知, 但真係要快, 因額滿即止

恆管:
http://www.hsmc.edu.hk/hk/admission-procedures-for-2018-entry/

浸大副十士:
https://www.cie.hkbu.edu.hk/admissions/2018-19/ch/ad_walk_in/

HKU SPACE
https://www1.hkuspace.hku.hk/cc/cht/admission/application-procedures/

CITYU SCOPE
http://www.scope.edu/

大宅

瞓得好勳章

回覆樓主

其實都係一句關心,
可能當時人敏感

大宅

Charlotte_mom 發表於 18-7-12 16:25
我女今年考,我老闆個女都係今年考
我只同老闆講句祝佢女女好運有好成績。佢想講嘅自然會講架啦
我都收到好 ...

我冇問佢,等佢定左決定想講先講。

不過都謝謝你的資料!

侯爵府

回覆樓主

我其實會問嫁 我諗佢唔想講應該會話唔好提掛⋯⋯

伯爵府

唔會專登問成績,知道又如何 !!!

伯爵府

回覆樓主

我女小學時的其中一個家長,一路keep 住有聯絡既,佢個大仔同幾個同級的小學同學仔早我女一年考大學入學試(即舊年),考完出結果後我都無打電話問任何一個,但這個家長卻話晒俾我知佢地果批幾個仔及女的分數及那間大學 同讀邊科

水晶宮

回覆樓主:

我唔會問,因為身邊朋友都係對仔女好緊張的人,慘過佢地自己考。萬一考得唔好,真係講乜嘢都好容易触到佢地痛處。何必呢! 我唔八卦,考得好佢地自己會曬吓。

首頁

尾頁

跳至