自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kwan25 發表於 18-7-26 11:34
我b都係長老湊,好彩我地都好close, 有咩大家商量下,最慘係我家姐,咩都要話事,咩都要決定,我地唔跟佢就 ...
我媽都係架;
我屋企啲所有野都要佢話事, 我哋唔跟佢, 佢就黑臉

大宅

自己亞媽湊都好過99,自己亞媽都可以有發言權,都叫做有得相量.99你有你講,佢有佢照自己方法做,再出聲,就嘈交喇

照睇你2個小朋友都大(1個升小一,1個有無K2?).我覺得請個工人姐姐都是時候.我自己都是1個升小二,1個升K1時,請工人姐姐,始終2個接送,學嘢都要人幫手.佢地2個識得表達自己,有咩事都識話你知

都明白多個人會5慣,但自己會舒服D囉,其實呢個是遲早問題.
尤其是2個,每天放工顧著做家務,親子時間都無埋

公爵府

回覆樓主:

wow. 但老人家真係愈講愈唔聽仲變本加厲的。樓主講果d有d關乎安全,如可以揾姐姐揍或自己揍番吧

大宅

回覆樓主:

完全明白,我都試過叫阿媽湊,結果成日嗌交。其實工人湊更合適,起碼唔會破壞同媽媽的感情。

琥珀宮

emily21921 發表於 18-7-26 10:58
我真係好明白你,所以我最後也放棄工作,食少D唔娛樂唔買野
今時今日小朋友大過了,先有返自己。努力加油, ...

同你一樣,自己湊最好,情願去少幾次旅行,自己煮飯煮早餐,費時你有你講佢有佢做。

侯爵府

回覆樓主

同感

複式洋房

所以真係自己湊返好D,費事鬧交

珍珠宮

回覆樓主

所以我好唔明,呢度D人成日話比工人湊唔放心,我又唔覺得比長老湊好放心囉

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

小肥楊 發表於 18-7-26 11:16
我都係, 同阿媽嘈完, 又覺得自己不孝, 又要走去同佢sorry

男爵府

回覆樓主

如果我係你,會請姐姐

珍珠宮

環保接龍勳章

小肥楊 發表於 18-7-26 10:51
在職媽媽要靠長老湊B, 好多野都你有你講, 佢有佢做(因為佢食鹽多過我食米)
今朝又行雷又閃電, 叫老媽 ...

其他生活小節都可以忍, 比長老湊預左95%變港孩, 我亦見過其他長老湊同教得好好。

但全家入院喎!! 衰D講如果係工人已經炒左n年了

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

象牙宮

2024年龍年勳章

在職媽媽要靠長老湊B, 好多野都你有你講, 佢有佢做(因為佢食鹽多過我食米)

咁大件事,中毒入院……

大宅

我女都係俾我媽湊, 最慘是係我老豆當佢金菠蘿咁 , 咩都幫佢做晒
玩具又幫佢執, 飯又喂佢食, 一飲水就拎住個水樽俾佢飲, 係街話要買玩具就即刻買,
搞到到我同佢出街時佢話買我唔買既時候, 就扭晒計係街喊,

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Kayaya 發表於 18-7-26 12:19
我女都係俾我媽湊, 最慘是係我老豆當佢金菠蘿咁 , 咩都幫佢做晒
玩具又幫佢執, 飯又喂佢食, 一飲水就拎住個 ...
完成明白你感受

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我媽同你媽應該係同一個level
真係好難攪,講唔聽仲要惡返你轉頭。
好無助

小肥楊    發表於 18-7-26 12:39

水晶宮

panyeung 發表於 18-7-26 12:05
所以我好唔明,呢度D人成日話比工人湊唔放心,我又唔覺得比長老湊好放心囉
...

Agree,我覺得比工人湊好 d 架,起碼你可以話個工人丫。
而且我覺得,老人家已經湊大自己(同兄弟姊妹),點解仲要湊孫 ?! 捱左幾十年,而家應該係享福玩孫既日子,唔係落手落腳湊。

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

回覆樓主

完全明白你心情
嗰時我有左,囡比99湊,10萬個不願意,因為99試過好多次攪到姑仔同老公食物中毒入院(因為佢成日將一碟餸,食N餐食唔晒都唔倒,又蒸又雪N次)
但權衡利弊都係比99湊,好彩有d位老公鎮壓得住99,佢隔夜餸唔會比囡食!so far 湊得唔錯!
樓主,比長老湊,有時都要揸頸就命,如果唔得,唯有請姐姐!

水晶宮

Kayaya 發表於 18-7-26 12:19
玩具又幫佢執, 飯又喂佢食, 一飲水就拎住個 ...

我99都當我囡金菠蘿咁湊
好在我2公婆夠強硬,囡跟我地好地地,跟99就好似公主咁比人服侍,我唯有睇開d, 99鍾意服侍佢就由得佢!

象牙宮

回覆樓主:

長老唔開通亂黎既,真係唔好比佢地湊!幸好我無呢d問題

首頁

尾頁

跳至