自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我都會推
新工咁唔穩定,到時咪又係要再搵

男爵府

Kim23456 發表於 18-8-9 14:29
其實你應該決定生完會轉咩工,你係行內可唔可以接到輕鬆既freelance工作.........或者留左後路原來係做畫 ...

我而家負能量爆燈... 我就係知道而家呢到走硬,所以半年前已經開始搵工,但冇乜聲氣..所以搵工見工推工再搵工見工再推工,過程真係好洩氣。 (再加上啱啱又推咗一份工)
生完之後係點我未打算,但我間公司做嘢好冷門,其實都一定要轉行...

男爵府

zzac 發表於 18-8-9 15:13
我都會推
新工咁唔穩定,到時咪又係要再搵

我好想離開地獄,而亦都想下一份工唔好做一陣就走..... 唉...只可以話份工好雞肋,雖然間公司都大公司,但要我唔甘心咁蝕住走去一個有好多未知數嘅新工我又會唔開心..... 而家推咗份工而又留返喺地獄我亦唔開心..... 唉...唔知自己想點..

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

sts8000 發表於 18-8-9 15:22
我好想離開地獄,而亦都想下一份工唔好做一陣就走..... 唉...只可以話份工好雞肋,雖然間公司都大公司,但 ...
繼續搵工, 好快離開地獄

男爵府

yucl_hk 發表於 18-8-9 15:23
唔走笨

為1.5個月花紅, 就無左機會

其實嗰刻嘅掙扎係....個bonus 都成幾萬蚊.... 但新工人工又冇加,即使真係好彩佢下年加我人工($2k)的話,我都要做成年先追到呢條數... (咁樣轉工我又覺得好無謂)

伯爵府

我覺得新不如舊,攞咗bonus再走人生仔

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

sts8000 發表於 18-8-9 13:59
好多謝你哋支持我.... 一諗起明明有機會離開地獄,而家又要繼續喺地獄入邊.......唉.... 頂硬上..
...

男爵府

Hellodaddy 發表於 18-8-9 13:43
推得好!唔好過,牌面實輸!

點為之牌面實輸?唔明。

水晶宮

回覆樓主:

你想轉工係正路,但新工唔理想,你推咗都合理,無謂由一個地獄去另一個地獄。繼續努力搵,又唔係得佢一份工。

新工無bonus,收入計即時少咗唔在講。最唔好係間公司都唔知想個新post確實做乜,有expectation,但又唔肯比錢。你訓身超水準做死亦未必達到佢地唔知咩的要求,佢分分鐘想清楚唔需要個位,你咪比佢玩死!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

推左就唔好再諗。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

算啦!其實我之前都分析過,份新工太多risk,陣間做兩做又想走/被迫走,仲衰
而家份係難頂,起碼有b仔有希望嘛
如果你在呢行已有一定年資,又有帶新人經驗,不妨向培訓方面嘗試,可能仲多出路呢

男爵府

sts8000 發表於 18-8-9 13:31
現職公司,所有嘢一腳踢,做得好唔開心,老細亦愈來愈發癲,工作灰到一個點 (但自己 33 歲,知道生仔唔拖得 ...

新公司又唔係加好多人工,一個地獄去另一個地獄,比我唔會走

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-8-9 20:01
算啦!其實我之前都分析過,份新工太多risk,陣間做兩做又想走/被迫走,仲衰
而家份係難頂,起碼有b仔有希 ...

佢講緊呢份似係另一份?

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-8-9 20:01

我記得你呀!我呢兩個星期痴咗咁濟,個心情 up & down, up & down 因為中間同間公司唔尋常地拉鋸咗好耐...原本accept咗㗎,又推咗, 佢開另一 d 條件,而家我都係決定唔要... 唉...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

平手走?reject 得好!

珍珠宮

我都覺得佢唯有leverage 經驗去轉 function
唔止係轉左份工、轉左個 industry

CS 相對專業工種,每個啊姐要睇既 junior 會多 d, 流失率高又代表個位好坐既話 d 人唔會走,走個啊姐又一定有人等住升,咁好位當然少。

其實樓主想要既野有 d 難,唔好太搏、有錢、有體面 title。而家環境係,唔使搏既位又無人放,返得新工都九月尾九成無 bonus, pro rata 都無左一缺, title 又會因為而家做 ngo 所以可能俾人扣(除非轉 ngo 前都係 manager)。

樣樣都唔取捨得真係個個 offer 都要推架

男爵府

nsychristy 發表於 18-8-9 20:29
我都覺得佢唯有leverage 經驗去轉 function
唔止係轉左份工、轉左個 industry

jm.. 你理解得好啱....自己取捨唔到就唯有推offer.. 而家份工地獄,我係好想走. 而家走就冇bonus, 轉新工嘅話生仔plan 又會延遲.... 加上新offer轉新環境都要時間精力適應.... 既然有機會係另一個地獄,平手走我又唔甘心...... 計嚟計去,都計唔掂數........ 推咗的話,我就一心生仔算喇...

珍珠宮

sts8000 發表於 18-8-9 20:47
jm.. 你理解得好啱....自己取捨唔到就唯有推offer.. 而家份工地獄,我係好想走. 而家走就冇bonus, 轉新工 ...

揀左就唔好望,咁就無咩負能量啦

新個份太多花招喇,有誠意請人唔伏既位真係唔係咁架

佢俾你平過、低 title, 忽然又話可能無 bonus,expectation 又高左,個位又話係新位喇
一間唔伏既公司如果唔係expand 緊
唔會請個人請到咁 「flexible」

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

YY1101 發表於 18-8-9 13:37
咁多不明因素
係我都推
吾使灰

係咯,加油

首頁

尾頁

跳至