跳至

首頁

尾頁

大宅

阿囡由十一個月開始唔鍾意抱訓.仲好,快d轉去大家的訓覺模式.

禁止訪問

別墅

想問下亞女有時好攰..飲飲下奶就訓著...可以點攪??(coz飲住奶會訓會容易蛀牙)....

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

自從問咗大家之後, 我都試過比bebe自己在床仔 "自由發展", 我係抱佢抱到佢就嚟瞓著就放落床, 照計都就瞓著, 應該係倦得好緊要, 但佢一 sense 到放咗在床, 就即刻好精神, 企喺度玩, 跳, 叫, 我唔理佢, 初初3 mins, 5mins, 佢都係咁, 我今晚諗住同佢奉陪到底, 係唔理佢, 點知, 一搞就玩咗 45mins, 佢都極 high, 知佢已好倦 (醒咗 7hrs, 同埋放在床時係合埋眼就瞓著), 但係都係唔肯瞓, 因為頭頭尾尾由飲奶到玩 45mins, 已經搞咗超過一個鐘, 所以我都係屈服, 抱番佢, 再飲少少奶, 5mins 內熟睡...

仲有咩好方法呀, 係咪要試番奶咀 (我勁唔想, 佢係未試過用奶咀的)... 我已經有做晒果啲 rountine, bath, milk, 開小夜燈, close door, story time, say goodnight... 比毛巾佢, 比小小公仔陪, 都係唔得... help!!!!!!!!

大宅

回覆 6# laban_sh 的文章

我個b都似你個b, 準備sleeping 他會先跟爺爺奶奶來個goodnight kiss, 接著我抱他入房,關燈, 開催眠曲, 一邊飲奶, 有時飲飽他會睡, 有時彈起身, 望窗,過一陣他又會自己躺在大人床上睡。不過也有失眠的情況他眼光光望著同一個方向, 眼都唔棧, 這時候我就會抱起他。

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 mrs.hamster 於 09-7-17 21:21 發表
呢度講youtube 上 supernanny嘅,好似有教點要小朋友自己訓你睇下有無用啦

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2414977-1-1.html

thanks for the info... 我上兩個星期都買咗 "Ask Supernanny" 本書, 試咗幾日, 情況好似有改善, 但過咗幾日有時bebe / 大人好倦我地又沒有 insist, 所以仍然在努力中; 我會看埋 youtube (睇真人可能易明過睇書)... 遲些再告訴大家個 progress!

複式洋房

我都係勁播音樂

坊間有一隻Mozart Sleeping CD & Disney Sleeping lullaby於是勁播音樂, 另放在大人床讓他滾來滾去, 之後一招我覺得最勁, 是讓他的腳仔放在我大腿上, 我就環抱他, 狀態似他在我肚裏包著, 他感到安全便睡了

首頁

尾頁

跳至