論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係叫佢唔做即走(補返一個月俾你),你是全職mum,對twins兩歲可以返nursery了,呢個工人知你買佢怕,佢身在福中不知福!

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

佢都short short哋 大把工人一個湊2個細路+做家務 咁點呀? 佢想點呀? 大把人冇飯食添 佢有人工有地方住有得食有得瞓 有幾慘呀 真係身在福中不知福

佢上工前都知要湊孖b架啦 無人迫佢接個喎

原帖由 joycetwins 於 09-4-11 08:45 發表
你地每一個回覆我都睇哂,好多謝你地各位媽咪既支持~我一路睇就一路咸~
我都覺得自己好無用,點解咁底聲下氣叫佢留底?佢仲有9個月就完約,就算佢要走,都係早左9個月~其實我真有想過比bb返N1,不過係因為錢既問題,2個要比 ...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無可否認, 用開工人, 真係會倚賴咗佢哋, 唔多唔小有一種免得過都唔想換o既心態, 好似我自己之前嗰隻偷錢工人, 其實我知佢打斧頭, 日常生活中無時無刻都揾緊我着數, 我就本住佢搞得掂啲嘢而又唔太過份就唔同佢計(當時唔知佢偷錢), 後尾就係佢同我講話"agent大把工俾佢揀", 佢仲未去到同我講辭職唔做, 但我已經覺得佢過咗我底線, 即時叫佢俾辭職信我走人, 嗰時我成家都愕咗然(佢哋唔係屋企, 我只係call咗我老公返嚟坐鎮, 以防佢唔知會做啲咩, 同埋叫咗屋苑保安上嚟睇住佢簽收所有文件), 到佢哋返嚟先發覺工人走咗.

可能我唔駛佢照顧小朋友, 佢又唔識煮, 所以我會注重佢清潔家居哩方面, 要我忍受佢2個星期唔抺嘢, 真係冇可能.

樓主, 如果你工人再同你講唔做, 就由得佢嘞! 人唔可以太委屈, 要信自己, 一定可以照顧2個小朋友, 你生得佢出, 點會搞唔掂, 只係一直你未試過, 以為唔得, 其實係得ga! 以前我2個小朋友細, 都冇請工人, 買餸煮飯執屋照顧小朋友再加埋跟功課, 都係我自己搞掂, 我老公乜都冇幫手:;pppp:, 仲要連衫都同佢熨埋(剩係叫佢同小朋友默書都可以漏晒啲標點, 點旨意佢!) 我都係到大女小四先請工人, 所以樓主, 加油! 你實做得到!

禁止訪問

伯爵府

同我管家一樣, 唔like 我話佢做錯嘢ga, 頭先我發現佢買嘢, 張octopus唔啱數, 買完之後仲多過買之前, 我話你係咪計錯, 佢就係度嘈, 仲要惡過我, 我即刻發火, 我話好呀, 你話你啱, 我一陣就去CHECK, if d $少過e+個數, 你就賠. 佢跟住c c氣去check, of course 佢錯la, but 仲要c 撐, 話mtr 個checking machine 係壞ga lor.

樓主, if 佢去意已決, 唔好留la, 見過好多 case, 佢地就係知你想佢留, 之後就玩嘢.
(only 個人意見)

洋房

DoReMi媽媽 你好勁呀, 我宜家淨係搞個女食2餐同清潔(老公仲有幫半添) 我都覺得好辛苦, 但你仲要顧埋功課

樓主...我覺得女人係好堅韌0架, 由以前到宜家都係咁, 女人幾辛苦都會撑得到, 為左對TWINS 你要堅強D, 唔好成日喊呀..
(你好似我同事, 成日喊, 成日驚姐姐辛苦同成日比錢工人, 所以佢成日比人蝦, , 呢個世界唔係你對人好, 人地就會對你好, 只要你唔好對人衰就OK喇)

洋房

其實你如果唔請姐姐咪有錢比對TWINS返NURSERY囉, 返全日教佢地好多野咖, 食同瞓都定時, 4點幾你接佢地放學, 洗白白, 然後就可以食晚餐, 等爸爸返黎同佢地玩, 你就整野比你2公婆食~~哈哈...唔使受氣

洋房

我覺得佢簽約既時候已經知道要湊TWINS, 預左會比湊一個多D野做咖喇, 但佢有太太幫手喎, 我個新姐姐宜家湊緊3個細路, 一對COUPLE, 間唔中仲有一個9X歲行動不便既老人家, 佢話好辛苦, 但收左人錢就點都要仲埋佢, 宜家唔係長時間要佢煮埋亞嫂既飯餸, 講真如果你老闆叫你做多D野, 你都唔會即刻發爛JAR咁無品喇, 2007年股市好, 成日有新股上市, 我地成個部門日日做到10點幾, 個個都係嗌辛苦, 但無人會同老闆講唔做囉, 我老闆都係得一句...辛苦人家喇

原帖由 KCKmom 於 09-4-10 22:04 發表
眼見好多 bk mom 都叫樓主搵過第二個
其實又未必係各位諗到個姐姐咁差既
如果大家有返開工既話
有時比老闆話兩話都想唔做啦
只不過我地唔會好似 d 姐姐咁咁容易轉新工

我覺得姐姐話唔做係因為覺得依家係辛苦咗
話就 ...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我朋友有twins, 日抖咪又係工人自己攪掂!
2星期唔抹, 如果d塵多到肉眼見到, 我都覺得過分, 始終係bb生活既地方
我都唔鬧工人的, 大家成年人, 有咩野唔arm, 攤開黎講, 我第一個工人講大話, 出出下街做野同左班friend去食野仲熄埋電話消失左2個鐘, 返黎我同佢講, 叫佢自己zip高枕頭唸清楚, 我唔想好似同3歲細路講野咁對佢, 然後佢喊, 話對唔住, 知錯了
你對工人都算係咁了, 有幾多老闆會叫自己工人訓下覺抖下? 有時做慣左工人就覺得老奉, 而家攪到有dd唔如意就打返屋企告狀之後跳草群舞, 哎.........你工人唔知足!
我都讚成, 搵過一個啦, 我地呢d要返工既, 小朋友變左"人置", 總之工人對小朋友好, 咩都要忍, 你可以幫手睇小朋友, 已經比我地幸福了
加油!

禁止訪問

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 新手008 於 09-4-11 14:59 發表
DoReMi媽媽 你好勁呀, 我宜家淨係搞個女食2餐同清潔(老公仲有幫半添) 我都覺得好辛苦, 但你仲要顧埋功課

樓主...我覺得女人係好堅韌0架, 由以前到宜家都係咁, 女人幾辛苦都會撑得到, 為左對TWINS 你要堅強D, ...

其實我邊係勁吖! 不過自己做就要調節一下, 唔可以日日去買餸就一次過買一星期餸菜, 屋企唔可以講好乾淨, 只可以叫企理, 地就一定要日日抺, 因為有小朋友, 但其他嘢唔太緊要就得閒先做, 做做下就習慣, 我嗰時仲係冇人幫, 不過當然會小咗好多私人時間, 例如shopping買衫扮靚整頭髮哩啲就好小去, 因為真係冇時間. 不過唔緊要啦, 為咗自己仔女, 哩啲小小犧牲又算得係乜嘢呢?

象牙宮

原帖由 joycetwins 於 09-4-11 15:58 發表
DoReMi媽媽真係好叻,佩服,明天姐姐放假,我老公話出去一陣做d野,我就要睇下自己ok唔ok~
新手008你講得對,我2個幾月前同老公相量,當時我講,話不如用姐姐用到完約,到bb2歲就比bb讀N1,因我問過番全日以我地既收入係有得 ...

joycetwins
放心啦, 你一定做得到o既, 有好多嘢煮到埋嚟就識執生, 哩啲係天賦, 真係唔駛驚喎!

複式洋房

好得意, 而家....好多時, 我地都對工人/仔女太好喇.

以前, 亞媽一個揍幾個(我五兄弟姊妹), 買餸洗衫煮飯打掃一腳踢做晒, 仲偷到時間打番兩場麻雀仔.

而家, 時代唔同左(我都好明), 我自己 / 仔女 / 工人....都"驚"貴晒......
我, 因為要返工, 又唔想做家務, 返工前放工後都盡量對住亞仔亞女啦, 所以請工人.
仔女, 真係比我細時巴閉好多, 有工人用, 學咩學咩, 要咩都可以有咩(係睇我比唔比唶).
工人, 好似真係惡左d, 仲會玩下野, 好似你無左佢唔得咁, 我打工都無佢咁串.

講番d工人, 佢地真係好識扮野......

成日用我電話(我家係用儲值咭的), 平常半年有多先用完100大元, 呢位新姐姐可以半個月清左佢, 無啦啦比佢用左我200大元(個半月都唔夠), 費時同佢鬥智鬥力(同佢講, 佢都唔認), 我唯有轉電話冧把.

煮飯, 幾簡單都好, 都要兩個鐘, 昨天經典例子, 4點3到開始整 1) 豆豉蒸排骨 2) 清蒸魚 3) 恰菜 4) 蒸豬肉餅........6點9先開到飯. 真係舉晒手.

有時, 都唔知為乜, 好失落(失望, 你對人好, 人地唔一定對番你好), 不過可以點丫, 我都有老人家幫手, 真係唔想佢地咁辛苦, 所以先請工人......我....開始語無倫次.

樓主, 你要比你家姐姐知道, 你唔係真係無左佢唔得, 你大我唔做, 咁比封resigner letter我, 我比你一個月後走, 有咩所謂 (唔理你係返鄉下又好, 東家唔打打西家又好), 最多即請個新既, 辛苦兩個月, 又一條好漢, 真係無謂比佢食住. 你對佢都算係咁, 佢咁既態度, 好明顯係test你既底線, 佢下次再話唔做, 你就由佢喇, 佢走(而家定9個月後)都係遲早既事, 放鬆d啦, 你得既.

最後, 我覺得你蝕晒喇, 求左佢留底, 跟住佢多少都要串過而家既佢, 你唔好心軟喇......你唔好唔開心, 唔好為工人喊, 請工人, 學習點manage工人, 真係唔易, 我4年炒左7件, 而家第8件, 唔算係好野, 不過, 我希望可以manage到佢.....哈, 岩岩先要佢賠番個盤比我(佢今日放假買左個新既比我), 佢將個盤放得太近個火, 整溶左3個, 仲燙親嫲嫲......我先火滾action, 真係唔係錢既問題, 係唔可以再比佢咁落去.

大宅

自我家姐姐去年七月到依家, 無數次俾佢激到死死下我都係的唔起心肝叫佢走,有幾次仲話佢話到自已喊晒.

我自問對佢唔係太差,佢唔識既野教到佢識,唔肯講廣東話我地成家講英文就佢,黎左十個月識丁丁多, 又帶佢去disneyland, 得閒又買下野佢食,都唔係太差姐... 佢又係唔話得, d野唔做話佢兩句就話唔做, 做左九個月前後講左唔做六次, 我諗今次我係最後啦, 的起心肝叫agent再搵人..

唉,做僱主真苦....
Pretty Princess Petite Prince

男爵府

係我都會搵過個啦.

伯爵府

你工人個態度好有問題呀!

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至