自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2023年兔年勳章

回覆 Protea 的帖子

其實 螺絲釘只係有好過無,要穩陣應該落 拉爆螺絲。

重要係背靠主力牆,如果係間牆,根本係受唔到力,會掙爆面牆。

啲書櫃頂層最好就唔好放書,塌落嚟分分鐘可以去見天父。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

itdididi 發表於 18-10-2 15:38
睇中左一個書櫃,想落單時店員話要訂兩口釘上牆,

因為果個書櫃我有機會會郁去其他房間,

自己裝非常易, 最好兩個人一齊裝.

如果可以, 裝釘一定好d, 就算矮櫃裝滿野都會翻, 搬櫃時咪拆釘.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

noodleball 發表於 18-10-2 22:55
我又係睇中左幾個ikea款書櫃,但仲未決定買唔買,書櫃鑽牆係穩陣好多,唔驚佢塌落黎,但佢d木板好簿而且唔 ...

d 櫃多數係咁上牆.

睇part 3:

http://www.vanillajoy.com/diy-built-in-bookshelves-ikea-billy-hack.html

你要移位既話, 淨係拆牆既螺絲就得, 鑽左響櫃頂果d 螺纅可以保留, 個櫃移左位後只係釘番螺絲入牆就得.

如果你買其他牌子既書櫃, 可以去買角鐵同螺絲自己將個櫃上牆.

水晶宮

mymarigold 發表於 18-10-2 22:24
樓主你買個書櫃係咪好高? 如果係高嘅話, 宜家傢俬嘅安裝員係需要安兩個馬仔上去固定書櫃, 否則個書櫃有機 ...

呢個宜家既?幾靚喎

水晶宮

易裝、但裝左書重易冧危險囉、同埋個人覺得佢d料較化學唔搬得、就咁用就ok

子爵府

反而我買左佢哋上嚟裝有問我要唔要安上牆,當然我話要啦,吾安好危險

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

Protea 發表於 18-10-3 00:31
我兩個書櫃都係上牆, 係鏍絲唔係釘, 照計可以折番出黎。

姨媽d木好渣,可能拆咗都已爆。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

noodleball 發表於 18-10-2 22:55
我又係睇中左幾個ikea款書櫃,但仲未決定買唔買,書櫃鑽牆係穩陣好多,唔驚佢塌落黎,但佢d木板好簿而且唔 ...

應可以既。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

bosch 發表於 18-10-3 04:32
d 櫃多數係咁上牆.

睇part 3:

唔該曬

子爵府

ChloeMa 發表於 18-10-3 08:06
姨媽d木好渣,可能拆咗都已爆。

我就係擔心呢個問題,因為唔排除會有機會搬屋,當然想要返個書櫃繼續用,宜家既書櫃由千五蚊至3千幾都有,如果用唔到或者唔穩陣就好side

伯爵府

姨媽傢私個書櫃最好上牆,安全D,同埋我用左8年,搬左3次屋,竟然都仲用到,不過搬屋師傅話下次再搬就真係要買一個新既,再搬就會散

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主

唔難,不過係幾花時間

大宅

其實你可以到時同師傅講唔裝。。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

easy

珍珠宮

因為安全問題,cfu 唔會唔裝,出事就上身

裝唔難,但都幾重下,billy 嗎?潮濕用幾年就88,但價錢的確平

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

噚日我裝一個書櫃,兩個矮櫃,c fu 裝咗差不多兩小時, 仲要有個handle爛咗,要再安排裝。

我自己一定砌唔掂...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

youhello507 發表於 18-10-3 13:04
因為安全問題,cfu 唔會唔裝,出事就上身

裝唔難,但都幾重下,billy 嗎?潮濕用幾年就88,但價錢的確平

billy d板差到爆! 放喺樹既sample都r架! 除非唔係放書
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 18-10-3 13:09
billy d板差到爆! 放喺樹既sample都r架! 除非唔係放書

係差,但我勉強用到十年,又高身櫃,我淘記都搵唔到,又再落疊了

用 5~6 年再算

子爵府

可以唔上牆,有份免責聲明簽。

如果唔上牆,買類似下圖膠塊放底,咁個櫃會微微傾斜向牆,穩陣好多!

水晶宮

姨媽d木 ja 吾 ja 就不太清楚,買了一個衣櫥用了十五年完好無缺,d板完全冇變型,條通仲好直 2002 年時買的

首頁

尾頁

跳至