跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

原帖由 Imagist 於 09-5-1 00:38 發表
大家諗住會餵到幾耐? 我希望餵到返N1!

我諗住餵到佢自己唔食為止,我大女6個月冇再食la,因為已經冇乜奶,同埋諗住要第二個,就順其自然la,但係個仔越食就越想食。由上星期開始,瞓覺前完全唔肯食奶粉,所以一晚要食2至3次人奶,我第二朝又要6點半起身返工,成晚好似冇瞓過覺咁!不過阿仔每次食奶前會圍抱住我,然後攪我d衫鈕,伏在我身上發出「咪咪」嘅聲音,好似好需要我咁,食奶時有時會攬住我條腰,嗰種感覺好溫馨,好似十幾年前啱啱識我老公同佢拍拖咁,就係咁我就一路比佢食囉 。阿仔依家肥肥白白,我就殘到不似人形!

大宅

如果唔係無咩奶,我都唔會唔餵佢! 真係超唔捨得! 我老公見到佢想食奶個樣都妒忌呀! 我會放佢係床中間, 我就坐係床頭, 佢見我等佢佢就會爬爬爬衝埋黎,之後會抱住我,攬住我,雙腳跨過我對腳再將自己打鈄坐低塞個頭埋黎,我老公次次見到都妒忌到話佢係"裙腳仔"架! 真係sweet到不得了!

原帖由 applebb06 於 09-5-1 13:46 發表

我諗住餵到佢自己唔食為止,我大女6個月冇再食la,因為已經冇乜奶,同埋諗住要第二個,就順其自然la,但係個仔越食就越想食。由上星期開始,瞓覺前完全唔肯食奶粉,所以一晚要食2至3次人奶,我第二朝又要6點半起身返工,成晚好 ...

別墅

諗住呀仔肯食咪繼續餵囉,不過全泵形就麻煩D。我無額外食維他命呀,so far 身體到現在都ok。

男爵府

我個仔都係上星期開始唔肯埋身食, 我惟有全泵, 一日三次。
原帖由 lamyy 於 09-4-19 07:56 發表
我個女唔知點解最近唔肯埋身,我而家做左全泵媽,一日三次,D奶量都仲keep到!

別墅

好媽媽勳章

剛剛來了一次M,M前同期間奶量急降,M完又正常返.你地係未一樣?

子爵府

醒目開學勳章

妳試吓個幾日飲多D水&食多D飯吖! 都幾WORK架!

原帖由 applebb06 於 09-5-5 21:00 發表
剛剛來了一次M,M前同期間奶量急降,M完又正常返.你地係未一樣?

別墅

好媽媽勳章

回覆 26# Imagist 的文章

I'll try,thanks!

別墅

D奶量好快回復正常,放心啦!
因為我都係咁,唻M前同唻M頭兩日每次大約泵到100ML(我平時每次約有230ML),之後就回復正常。
原帖由 applebb06 於 09-5-6 13:44 發表
I'll try,thanks!

別墅

好媽媽勳章

Thanks!

別墅

好媽媽勳章

自從阿仔唔食奶粉後,我就做咗一個月全人奶媽,一心諗住餵得幾耐得幾耐。响上星期日,我去了沙田玩具反X城,當時有個counter做緊奶粉promotion,當阿姐知道我仲餵緊人奶,佢就好似專家咁話:「快d同佢戒人奶啦,d人奶已經唔夠營養啦!」佢仲重覆咁講咗兩次。我當時覺得好難為情,之後佢比咗幾包sample我。我聽完佢講後,直到今日仍然好唔開心,好介懷佢嗰兩句話。係咪一歲後嘅人奶真係冇營養?我好後悔冇問佢,點解要快d同佢戒人奶,食人奶有咩問題姐?

子爵府

醒目開學勳章

唔駛唔開心! 不知幾多人都同我講過呢d說話! 我唔會怪佢地! 佢地係唔識才會咁講! (可能亞姐想妳幫襯佢, 才會咁講!) 其實有好多專家都講人奶在6個月後會少咗某d營養, 但是點都會比奶粉多營養, 有益! (當然要睇埋人奶媽有冇亂食野啦! 如果人奶媽有食毒品, 咁d人奶就是毒奶啦!)
人奶是bb最好既食物呀! 依家世界各地都建議媽媽餵全人奶到6個月, 半人奶(人奶+固體)到兩歲啦!

大家努力啦!

原帖由 applebb06 於 09-5-6 20:01 發表
自從阿仔唔食奶粉後,我就做咗一個月全人奶媽,一心諗住餵得幾耐得幾耐。响上星期日,我去了沙田玩具反X城,當時有個counter做緊奶粉promotion,當阿姐知道我仲餵緊人奶,佢就好似專家咁話:「快d同佢戒人奶啦,d人奶已經唔夠營養 ...

子爵府

原帖由 applebb06 於 09-5-6 20:01 發表
自從阿仔唔食奶粉後,我就做咗一個月全人奶媽,一心諗住餵得幾耐得幾耐。响上星期日,我去了沙田玩具反X城,當時有個counter做緊奶粉promotion,當阿姐知道我仲餵緊人奶,佢就好似專家咁話:「快d同佢戒人奶啦,d人奶已經唔夠營養 ...

唉~佢唔係喂人奶點會明我地...佢地成日話我地d奶唔夠營養,..咁唔通一定要食到肥到似豬咁先叫夠營養...
我2個仔女都係食全人奶到1歲,呢d時間都唔g聽左幾
多打擊我的說話,講呢d野仲要係佢地根本無喂過人奶
概人,我都好唔開心架,但一見到bb佢好需要你果下...
我咩唔開心都無了,反正你有你講,我有我喂,總知我
同阿b都好滿足開心,人奶唔夠營養咁咪比d魚油,其他
營養品 &食物補充,我因前排宮外孕做了手術,手術後
被迫同阿女介了,因我女晚晚都係食2-3次,我無得休息
先迫同佢介,佢e家去左婆婆度住左2week,唔比佢見佢
無得食,心思思,我都好唔捨得,果種親密感情...嗚嗚

別墅

佢咁講係佢無知識,呢個世界所有奶粉嘅配方都係仿母乳,如果係因為奶粉添加咗好多所謂營養係好的話,咁點解現在D人成日提昌無添加呢?再講,如果好似個呀姐咁講,我哋大人食維他命丸就OK啦,唔洗食FOOD啦。狗仔食狗奶,羊仔食羊奶,牛食牛奶,人當然係食人奶啦,我就唔明點解人要食牛奶,即係食牛食嘅嘢??咁呢個呀姐平時係咪唔食肉,剩係食草呀??哈哈!

別墅

好媽媽勳章

Thank you 各位!大家繼續努力!

別墅

我餵人奶到囡囡11個月大~(因為工作太忙關係)
宜家無咁忙啦, 好想再餵返, 我未收晒奶, 奶量真係好少好少!!! 唔知有沒有辦法, 奶量再多返呢?

子爵府

醒目開學勳章

妳試吓食多d飯&飲多d水吖!

原帖由 Yvonnejks 於 09-5-12 15:39 發表
宜家無咁忙啦, 好想再餵返, 我未收晒奶, 奶量真係好少好少!!! 唔知有沒有辦法, 奶量再多返呢?

別墅

原帖由 Yvonnejks 於 09-5-12 15:39 發表

你去母乳餵哺果欄睇下,有好多媽咪教各種方法增奶,不防參考下!

別墅

係呀applebb06, 唔使理其他人講咩, 只要你覺得對bb&自己都有益就得啦! 其實自己早前都想過於bb已經一歲大, 不如打完枝一歲針佢又冇咩事就幫佢介人奶, 但上網再睇睇資料, 原來一歲後bb仲食人奶仍有不少好處, 有時間你可以click入去香港母乳育嬰協會睇睇, 我copy了以下一段幾好的同大家分享....

嬰兒6 個月後並不是單靠母乳供給所需的營養,而原則上亦沒有規定需要在何時斷母乳,世界衛生組織亦建議媽媽餵哺嬰兒至兩歲或以上。其實如母乳量充足,嬰兒亦喜歡吸啜,繼續餵哺亦無太大問題。反而在斷奶時,要考慮嬰兒的心理狀況,選擇一個合適的時機,因吸啜對嬰兒來說,除了可進食母乳外,亦由此獲得母愛及安全感,如突然與嬰兒減少身體直接接觸,會令嬰兒做成很大恐慌,哭鬧或以啜手指或手帕等作為代替。媽媽應盡量令嬰兒明白斷奶是自然過程(解釋給嬰兒知,他 / 她已長大了,可以好像大人一般進食固體),並非嬰兒本身犯了錯誤而導致的。

別墅

托賴我m黎前後都冇少到奶,所以我希望餵到兩歲。雖然我被受壓力,尢其係我阿媽,但係我都會堅持!
如果太唔開心,我會上母乳餵哺果欄講下,拿D支持,希望大家繼續努力!

別墅

可以呀,我之前上過一個網頁睇(不過唔記得係咩網頁),佢話就算你停咗奶唔超過半年都ok,而你現在係重有奶,所以一定得。你定時泵奶,唔好理佢有無奶,無都要泵,泵返半個鐘,泵泵吓就會多返架啦。不過記得要放鬆心情,唔好比壓力自己呀,如果唔係會影響奶量呀。
加油加油!

首頁

尾頁

跳至