自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Stella.b 發表於 18-11-9 12:24
已經無迫課外活動,係佢自己鐘意參加先慘,寧願辛苦都要繼續,外人話我怪獸

...

佢enjoy就唔叫辛苦啦!我以前有個學生,玩話劇,真係一星期3日放學後排,佢都可以讀精英班考頭3名入band 1中,佢話好忙但enjoy,亦promise家長唔會因佢喜愛嘅課外活動而影響學業。而事實上佢亦做到。後尾入咗APA

珍珠宮

馬爾太 發表於 18-11-9 12:20
係。不強求,不高攀就唔會辛苦。因為係學校啱你程度。

但大多數係小朋友根本唔係嗰個level,死谷爛谷地入 ...
好辛苦入到去都算好,但入吳到就更慘,比媽打/鬧

想起之前新聞話幼稚園校長面試後見到個家長升巴個細路鬧個細表現差,佢就即刻落令不取錄,覺得依啲家長難搞,但我覺得小朋友好慘,因面試都打,派彩時如成功,可免打,但失敗,打多獲,咁咪個校長做左害細路比媽打多獲的幫兇

子爵府

Angel_Rose 發表於 18-11-9 12:33
好辛苦入到去都算好,但入吳到就更慘,比媽打/鬧

想起之前新聞話幼稚園校長面試後見到個家長升巴個細路鬧個 ...

所以咪話,辛苦係家長自己攞嚟。

呢啲細路係一定唔收架!家庭背景太差,玩死老師架。

侯爵府

好多家長由幼稚園起已安排各式各樣補習及課外活動,點會唔辛苦!

水晶宮

月希 發表於 18-11-9 11:57
但係其實...好多時3.40之後既...係家長既安排黎喎..

我仔小學都係咁...學校有導修堂做功課..

我唔敢答、可能你仔自律、而家常態瘋狂咁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

sunnymama2 發表於 18-11-9 12:08
但以前入Band 1A 中學,邊駛咁辛苦!

所以個主題係“而家”d細路好辛苦囉

我仔都係中四之嘛...
應該都重係依家D細路黎架...

因為佢小學果時...已經多人話辛苦架啦...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

luckybaby2011 發表於 18-11-9 12:45
我唔敢答、可能你仔自律、而家常態瘋狂咁

我仔小學D同學都勁多補習架啦..
年年家長日..老師都問我仔有冇補習...
話全班都有補..點解我仔唔去補...補左成績更好喎..
考第一果個都有補習架...

珍珠宮

馬爾太 發表於 18-11-9 12:34

所以咪話,辛苦係家長自己攞嚟。
同意,不過家長吳會覺得係自己害到個細由收變吳收,只會覺得係個細差,我媽都係依啲阿媽,不過佢又吳會駁老師咀,佢當啲老師係神咁拜

同埋人仔咁細,入左代表啲咩?好似我咁,小一抽獎入到名校,但考尾6要留班,最終轉校升小二,換言之無留班嘅人叻過我啦,到中一時,撞返當年小一的一個同學,佢成續仲差過我,會考後,佢0分所以出黎做野,我夠分上中六,仲入埋大學,所以人生係長線野,讀書時有幾叻幾巴閉又點,帶得落官才咩

子爵府

月希 發表於 18-11-9 12:48
我仔小學D同學都勁多補習架啦..
年年家長日..老師都問我仔有冇補習...
話全班都有補..點解我仔唔去補...補 ...

依家個風氣係,考第頭5名先去補習,精益求精喎!都痴痴哋線!

大宅

月希 發表於 18-11-9 11:57
但係其實...好多時3.40之後既...係家長既安排黎喎..

我仔小學都係咁...學校有導修堂做功課..

我覺得學校有功課堂好緊要,起碼放學有得抖,我果個時間表上有功課堂,但成日俾老師攞左去教書

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我都覺得,好似冇乜童年咁,其實我同C6一早決定升小一後,底線係科科唔見紅就得,點知d課程真係好得人驚,完全同幼稚園函接唔到!尤其係中文科同其他要用中文嘅文字題,例如常識、數學同宗教。中文已經係有限公司,仲要唔係直接問直接答,係要分析理解,超級難!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

男爵府

回覆樓主

就算辛苦,都係父母要佢辛苦~

子爵府

KK20010609 發表於 18-11-9 13:13
回覆 馬爾太 的帖子

APA是那一間 ??

演藝

珍珠宮

小鳥兒 發表於 18-11-9 12:51
我覺得學校有功課堂好緊要,起碼放學有得抖,我果個時間表上有功課堂,但成日俾老師攞左去教書
...

功課堂?

水晶宮

回覆樓主:

放鬆D,讀書靠孩子自己!自己不能跟,因年年留班及踢出校,現D程度太深,基本交補習社,中文中學考全级尾尾,努力後升大學,另其孩子努力中昰中學了…

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

我細個讀書都好辛苦喎!一早6點幾起身返學,成點幾兩點至返到屋企,食完晏要即刻做功課,最少嗰日都8-9樣,有時12-13,手册都無位寫要寫過隔離,通常做曬都要7點,食完夜晚飯沖涼要温書或繼續未完的功課,每日都一定有默書或測驗,10點可以上床係一件好難嘅事,我小學時基本上除左暑假係無得睇電視的

任何時候想要得到任何野都要付出架啦!等價交換啫!

珍珠宮

回覆樓主:

所以社會愈來愈大怨氣,人係叻左,但變態嘅都多左!

首頁

尾頁

跳至