跳至

首頁

尾頁

別墅

恩恩媽, 你唔好唔開心啦, 只要恩恩無事就ok, 你地快d睇吓點安排囡囡瞓覺地方先喇! bb好叻架, 好快就唔記得呢d小痛楚, 最緊要食飽飽, 同玩餐飽嘛!
我都試過好多次整親圓圓, 成日撞親佢。 試過有次阿囡由我地床趺落地, 喊得好厲害, 我都好驚, 怕佢會「起樓」整到個腦, mouth: 自己都忍唔住喊出嚟, 又真係會覺得好對圓圓唔住! 好彩阿囡第二日無晒事, 照舊玩不停。
總之一句, 大家要一切小心, 一眼關七!

子爵府

恩恩已經唔記得自己跌落地既事啦,您唔好太自責啦!最緊要係corrective action~~~

別墅

我都試過兩次跌倒個仔,有一次仲要係我手上跌落地...真係嚇到唔知點好...touch-wood無事,見佢正正常常都好d...唔係真係後悔都無用...
而家無事就當一個重大警惕,一定唔可以有下次,唔可以再大意同咁疏忽!

大宅

好媽媽勳章

唔好唔開心喇~

我bb 都成日撞親個頭, 尋晚o係廳玩玩下波又一個反身 boom 左個後尾枕, 幾個大人都接唔切

不過恩恩媽真同c6真係要諗諗張bb床, 加個欄定換過張, 有時眼訓起上黎真係會唔記得架

大宅

其實個個b都跌過架啦,
唔好太自責,
暫時可以係 bb床邊放d 墊或棉被。

上次我阿仔係床跌落地上的羊毛被度(褶左既),
佢喊都無喊繼續瞓。
試下啦。

大宅

好多謝好多謝咁多位媽咪既關心同support

琴日終於忍唔住喺c6面前喊左出黎, 仲比佢笑我咁大個人仲喊, 喊左出黎個人都鬆左少少, 返到屋企見到恩恩玩得講得又ok食得都算放心, 但係頭上個樓仲係瘀色, 無端端又有流鼻水, 見佢咁真係好可憐.........唔知係咪因為咁, 佢琴晚比平時忟憎左, 一見到我就要我抱, 可能佢受到傷害同唔舒服所以特別要跟我, 當然我見到佢咁都唔忍心, 即刻同佢玩返, 諗盡辦法氹佢開心

bb床方面, 終於攪掂左, 搵左62攪. 佢好叻木工方面, 琴日即刻攪掂, c6同我講99仲話62又唔早d攪, 個仔一早已經講左架啦..... 其實唔可以怪任何人, 只能怪自己既大意 琴晚放恩恩落床仔, 唔知點解佢唔肯瞓, 放低一陣就企起身想離開, 都唔知係咪仲記得跌親既事 咁唯有我同佢瞓囉, 不過成晚都瞓得唔好, 我又怕佢額頭個樓痛, 成晚都同佢按摩, 攪到自己都瞓得唔好 , 不過我只能做這些, 希望佢快d 好番

大宅

唔好咁擔心啦, 真係o架, 有幾多個bb無跌過?

我阿仔前晚太心急, 衝去爸爸度都可撞踵個頭(真係瘀咗). 放心啦, 恩恩無事嘅, 俾佢扭一晚咋吓嬌囉, 今晚應該ok 嘞.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 Forever@Friends 於 09-4-17 15:03 發表

琴日終於忍唔住喺c6面前喊左出黎, 仲比佢笑我咁大個人仲喊, 喊左出黎個人都鬆左少少, 返到屋企見到恩恩玩得講得又ok食得都算放心, 但係頭上個樓仲係瘀色, 無端端又有流鼻水, ...

恩恩冇事既, 媽咪都放鬆d啦!

大宅

原帖由 Forever@Friends 於 09-4-17 15:03 發表

琴日終於忍唔住喺c6面前喊左出黎, 仲比佢笑我咁大個人仲喊, 喊左出黎個人都鬆左少少, 返到屋企見到恩恩玩得講得又ok食得都算放心, 但係頭上個樓仲係瘀色, 無端端又有流鼻水, ...

恩恩無事就好啦!!唔好自責啦!你係一個好媽媽!!

複式洋房

恩恩無事就好啦, 而且床仔都攪掂左, 唔好再怪責自己啦. 每個學行既小朋友都會經過呢個階段.

大宅

原帖由 NokNam 於 09-4-17 15:47 發表
唔好咁擔心啦, 真係o架, 有幾多個bb無跌過?

我阿仔前晚太心急, 衝去爸爸度都可撞踵個頭(真係瘀咗). 放心啦, 恩恩無事嘅, 俾佢扭一晚咋吓嬌囉, 今晚應該ok 嘞. ...

日謙媽, 今晚放落床仔又ok喎, 可能真係咋嬌, 不過我相信佢既習慣 (半夜約4點左右就會企起身要同我瞓) 都唔會改, 但都冇辦法, 最重要佢瞓到覺, right?

謙謙撞到頭仔冇事麻?經過呢一次我真係好驚撞親頭仔, 可大可少, 雖然個個都識講 "跌吓先會大" 但係我都唔想跌多囉, 一陣跌傻左點算 大家都要小心睇住呀, 盡量減低佢地受傷既機會

大宅

原帖由 Jasmine豬豬 於 09-4-17 22:50 發表

恩恩冇事既, 媽咪都放鬆d啦!

而家見到恩恩正常番哂我都安心好多, thank you

大宅

原帖由 cherrychris 於 09-4-18 09:51 發表

恩恩無事就好啦!!唔好自責啦!你係一個好媽媽!!

相信我地做媽媽既都會為自己囝囡著想, 我都好希望能夠盡力啦, 大家一齊努力

大宅

原帖由 kkrabbit 於 09-4-18 22:52 發表
恩恩無事就好啦, 而且床仔都攪掂左, 唔好再怪責自己啦. 每個學行既小朋友都會經過呢個階段.

我都知呢個時候佢既活動能力大左就更加危險, 所以大家真係要一眼關七, 加多好多小心眼, 唔好好似我咁大意, 盡量減低傷受機會, 希望所有bb (特別0803) 健健康康成長就好啦

大宅

真係慚愧, 我估我個仔都係跌/撞得最多次嗰個bb囉. 之前額頭瘀咗都未散, 佢前晚又成個頭撞埋檯邊, 直情又多一條"Lup"痕. 佢可能一早已經跌到傻咗, 所以淨係識食同喊. 搞到佢亞媽都癲埋.

而家恩恩無事, 張床又搞掂就好囉... 我地仲有大把家居危機要注意.

原帖由 Forever@Friends 於 09-4-19 01:42 發表

日謙媽, 今晚放落床仔又ok喎, 可能真係咋嬌, 不過我相信佢既習慣 (半夜約4點左右就會企起身要同我瞓) 都唔會改, 但都冇辦法, 最重要佢瞓到覺, right?

謙謙撞到頭仔冇事麻?經過呢一次我真係好驚撞親頭仔, 可大可少 ...

複式洋房

今日見都恩恩好精靈活潑, 無晒事, 唔駛擔心.
不過, 就梗係唔希望再跌親la, 大家都一齊小心d.

原帖由 Forever@Friends 於 09-4-19 01:52 發表

我都知呢個時候佢既活動能力大左就更加危險, 所以大家真係要一眼關七, 加多好多小心眼, 唔好好似我咁大意, 盡量減低傷受機會, 希望所有bb (特別0803) 健健康康成長就好啦 ...

大宅

原帖由 NokNam 於 09-4-19 08:32 發表
真係慚愧, 我估我個仔都係跌/撞得最多次嗰個bb囉. 之前額頭瘀咗都未散, 佢前晚又成個頭撞埋檯邊, 直情又多一條"Lup"痕. 佢可能一早已經跌到傻咗, 所以淨係識食同喊. 搞到佢亞媽都癲埋.

而家恩恩無 ...

有凹痕??? 有冇去睇醫生呀?? 真係要一眼關七呀, 唔好再跌啦, 大家都要小心小心

大宅

原帖由 kkrabbit 於 09-4-20 01:08 發表
今日見都恩恩好精靈活潑, 無晒事, 唔駛擔心.
不過, 就梗係唔希望再跌親la, 大家都一齊小心d.

係呀, 多謝關心, 恩恩冇事啦, 瘀痕都冇左, 放心哂

首頁

尾頁

跳至