跳至

首頁

尾頁

別墅

啲樓真係好貴呀!400k講緊嘅係townhouse/單車房single,個o個區啲雙車房獨立屋冇500k都唔洗點諗!

同意doggie,我都唔係咁鍾意o個邊啲traffic,Kennedy同McCowen係好jam架!尤其係weekend,車多,交通燈又多!

大宅

Dear all,

If I want to buy a brand new house directly from the developer, where can I get the information? Is there any website that shows the availability of new houses in Markham area?

Thank you!

子爵府

環保接龍勳章

Hi Shunshunma,

You can try this link

http://www.newinhomes.com/

for info. Select "Markham", your desired options and click search. Then you will be able to see the builders (developers) who are building new homes and/or condos in Markham. You can also click on those builder's icon and get into their site more info. Good luck!

大宅

原帖由 tchu 於 09-12-10 23:41 發表
Hi Shunshunma,

You can try this link

http://www.newinhomes.com/

for info. Select "Markham", your desired options and click search. Then you will be able to see the builders (developers) who are ...

tchu, thank you very much! It is very useful.

別墅

回覆 11# 3kids媽咪 的文章

3kids媽咪,

hi, 你好, 你個case同我都好似, 我地响果邊都住左1x年, 92年回流返hk, 05年送大女去讀書, 就係PET, 已經畢業, 佢係加拿大出世, 呢幾年只係租屋, 細女08年都飛埋, 所以我打算明年都會過去,
而家屋價咁高, 真係後悔當初冇買,
我想問間semi-house, downpayment 要俾幾多?
而家大約月供幾多? (sorry, 如果唔方便, 可以唔講)

我老公同兩個女都係citizen, 如果我老公係hk有income, 我去買屋, 但我唔係citizen, 响果邊第一次買屋, 咁算唔算係投資呢? 要俾幾多稅?

唔好意思, 問你咁多野...
因為我好徬徨, 唔知點好, 好驚冇income, 但開支又大

大宅

HI, uki

我和老公都是有加籍, 他hk有收入,我無.
我在多倫多買屋要比30%首期,如果在個邊有收入,可以做九成按揭但要比保險(好似hk按揭保險o甘)
70%銀行做按揭,因我hk/canada都無收入,所以我老公擔保我.
我做按揭25年,每月供$1300cad

因你不是加籍,可能首期及年期都有所不同,銀行當你係投資客

我08年11月過去睇過環境及一些租盤,租金非常貴(當時經濟都唔係好,d樓都開到o甘貴租,我諗係地區關係掛)反而放賣的樓價明顯跌價,我才決定買樓囉,我有3個仔女計落係買好過租.   

原帖由 uki 於 10-1-8 15:53 發表
3kids媽咪,

hi, 你好, 你個case同我都好似, 我地响果邊都住左1x年, 92年回流返hk, 05年送大女去讀書, 就係PET, 已經畢業, 佢係加拿大出世, 呢幾年只係租屋, 細女08年都飛埋, 所以我打算明年都會過去,
而家屋價咁高 ...

別墅

HI, 3KIDS 媽咪,

多謝你的回覆,

很有幫助, 照目前情況, 可以考慮用大女名義買屋, 由佢daddy担保, 這樣便可以做7成按揭, 但卻用了女兒的首次購屋優惠.

原帖由 3kids媽咪 於 10-1-8 23:11 發表
HI, uki

我和老公都是有加籍, 他hk有收入,我無.
我在多倫多買屋 ...

大宅

Uki,

唔駛客氣!
其實我都有關於入學的事想請教你,呢個暑假我已plan好帶大仔去讀書(他讀緊form 4),我睇過你好多年前的post你帶你大女過去的經驗,我覺得你好叻丫!

我想問下你意見:
我好不好6月初就帶他過去考assessment test?(我會預約好日期先)
因我知道考完test要去中學註冊,你估趕唔趕到學校暑假前約見到呢?(其實見面是否可以選埋九月開學讀什麼course架?)
如果6月初過去,即係他考唔到下學期的大考架o勒,有無影響呢?
你大女而家在那裡讀大學?細女是否讀緊PET?大女是否須要考TOEFL嗎?

(好似好多o野問tim)

THANKS!

3kids媽咪

原帖由 uki 於 10-1-9 11:54 發表
HI, 3KIDS 媽咪,

多謝你的回覆,

很有幫助, 照目前情況, 可以考慮用大女名義買屋, 由佢daddy担保, 這樣便可以做7成按揭, 但卻用了女兒的首次購屋優惠.

...

別墅

3kids媽咪 ,

嘩...你仲客氣la,

我大女而家响downtown讀u, 已經yr3 lu,
細女讀緊gd10, 你大仔讀F4, 即係同我細女同年(1994)
佢08年9月開學後, 先知道好多同學都飛走晒, 對334冇咩信心, 所以先決定臨急臨忙送細女過去, 當時真係好急, 因為已經開左學..佢10月先正式返學, 當時租屋租得好急, 又要就大女返學坐車方便, 所以細女唔係PET school, 現讀milliken mills hs (kennedy & denison) 我打算今年中會過去, 如果地點啱, 可能會轉返去PET(要睇亞女本身想唔想轉, 因為要重新適應)...
大女yr 4可能會去 italy exchange, 之後又未必會响ontario讀master(大個女lu), 所以減少左遷就佢返學, 我可以多d地方揀.

如果你打算6月過去都好架, 有冇hk大考都冇所謂, 你帶齊之前ge成績表都一樣, 主要係test ESL 應該讀邊個grade, school board d人都好好, 如果有時間會同你和仔仔傾下計, 瞭解下仔仔對讀書ge睇法, 會好有幫助, 做完assessment, 就可以拎埋份report去學校註冊, 趁佢地放假前做, 註冊果日已經可以即揀埋科, 唔駛等8月尾, 其實仲好, 我當年唔知佢地咁早放假, 假期又冇人返工, 先攪到咁mun水, 所以你計劃定la...

仲有, 你仔仔如果今年9月, 應該係讀gd 11, 咁就一定要考tofel, 我大女都要考, (入u前四年住canada先唔駛考, 因為有另一個exem)到時學校會教佢點報名, 你唔駛咁担心, PET high sch真係一間好學校, 我估你都知佢全安省排名第幾la....

原帖由 3kids媽咪 於 10-1-9 22:09 發表
Uki,

唔駛客氣!
其實我都有關於入學的事想請教你,呢個暑假我已plan好帶大仔去讀書(他讀緊form 4), ...

大宅

Uki,

原來你細女跟我大仔都係1994年出生o既.
可能他們將來有日會係PET認識到,你都打算年中過去,到時所以keep in touch.

你細女前年(2008年)就過去,當時她咪得13歲,你是否有親人在那邊照顧她們? 我奶奶兩邊走(即半年hk,半年多倫多)我仔過去她就多些時間在個邊
我知道PET排位好前,但都要他自己比心機讀書,因過到去他要靠自己,我已比定心理準備給他(他心智已成熟好識諗,所以我比較放心比他放洋)

我出年會帶埋細個兩個過去,到時就一家回流返去囉。

原帖由 uki 於 10-1-10 19:24 發表
3kids媽咪 ,

嘩...你仲客氣la,

我大女而家响downtown讀u, 已經yr3 lu,
細女讀緊gd10, 你大仔讀F4, 即係同我細女同年(1994)
佢08年9月開學後, 先知道好多同學都飛走晒, 對334冇咩信心, 所以先決定臨急臨忙送細女過 ...

大宅

UKI

PLEASE CHECK YOUR 
PM

別墅

3kids mom,

thankyou so much,

pls chk pm

大宅

Uki,
I send the information for you already.
Please check pm

別墅

3kids,

原帖由 3kids媽咪 於 10-1-12 16:43 發表
Uki,
I send the information for you already.

大宅

Uki,
here's my e-mail address:
[email protected] and
check your pm

別墅

Hi all, my family plan to buy a house in toronto too coz we plan to let our daughter to go back and study (she is now 19 months). 你地可唔可以講大概既買賣流程俾我知啊?approval process 大概要幾耐? my husband and I plan to go back in March for renew our driver license, so we will take a look of the house at the time, hopefully, we can pick one we like, but we will only stay there for 2 weeks, i m afraid we do not have enough time to finish the whole process. What kind of documents should we prepare in advance?

Thank you all ~~

大宅

annuese,

你們回去2星期當然買唔切樓,你們買樓前要找些各學區資料,因小學學區跟中學學區有少少不同
買賣流程跟HK差不多,睇啱就落offer,但成交期起碼要近兩個月,授權別人簽比較麻煩.
按揭可做pre-approval(須時約一個月),批o左才去買樓會穩陣d
(你可看看之前我post出來的回覆,都有詳細講有關我係多倫多買樓的事宜)

原帖由 anniese 於 10-2-7 12:38 發表
Hi all, my family plan to buy a house in toronto too coz we plan to let our daughter to go back and study (she is now 19 months). 你地可唔可以講大概既買賣流程俾我知啊?approval process 大概要幾耐? my hus ...

別墅

3kids媽咪,
真係唔該嗮你啊!
如果小學的話,我聼人講話16/kennedy, unionville區的學校比較好,係咪呢?邊度可以search到學校的好壞既知料?其實我地budget都係想below40萬,都好似無口羊choice,而加D樓實在貴左好多。又有人話Bur Oak 的屋唔好,因爲好多黑人同南亞人,你有口羊意見呢?
甘聼你所講,就算我搵人做左pre-approval,我口個兩個星期都唔會買得成囖?
其實我以前住開Scarborough,不過我覺得Scar差了很多了。

男爵府

Anniese - for my case, i got my bank account set up with HSBC in HK and transfer the $$ to HSBC in Toronto. ask the account officer (in HK) to get the pre-approval with HSBC in Toronto before we came (to speed up the process).
we search the home thru the MLS.com to mark down all the criteria that we want for the house/location.

view the newspaper property classified post to get commuicate with the agent to arrange the property hunting during our stay in here.. all these could help with your short stay in toronto.

to my understanding - bur oak is not bad, provided you are living in the west side of the markham road.

大宅

如果小學的話,我聼人講話16/kennedy, unionville區的學校比較好,係咪呢?
唔....我都唔知點答你,"學校比較好"係加拿大o黎講,好難定義o架,唔同hk中學有banding分,果邊public中學學術成續高(eg:unionville HS)會有好多華人學生讀,你會介意嗎?

邊度可以search到學校的好壞既知料?
你所講的好與壞指什麼,公開成績OR校風....
公開成績(全安省政府中學排位)我可給你以下條link:
http://www.fraserinstitute.org/reportcards/schoolperformance/schoolfinder.aspx?prov=ON&lv=S&l=A
(只可作參考)

其實我地budget都係想below40萬,都好似無口羊choice,而加D樓實在貴左好多。又有人話Bur Oak 的屋唔好,因爲好多黑人同南亞人,你有口羊意見呢?
bur ork(由kennedy至mccowan個截)己經多o左好多華人住(我都係買o左呢度),就算係黑人or印巴籍係個區住,他們環境都唔會太差架o勒!
就算我搵人做左pre-approval,我口個兩個星期都唔會買得成囖?
個邊律師樓的人做o野係超慢,我份按揭契,擔保文件等等,每天我都要打電話追,十點先有人聽電話,5點半就閃埋tim
(你話兩星期點準備到d契比你簽丫?!)

首頁

尾頁

跳至