自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Pollyowen 發表於 18-12-28 12:15
但又怕會唔會好多家長都係咁樣填, 變左二線乙一都難入左?

都係,心理戰,人人覺得一線難入。放二線又心儀係甲一乙一,但結果都係不似預期。不如順應心意,到叩門時顯得有誠意,當然小朋友都要準備好

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

想起那些當為小學抽到心儀小學,開心都 喊苦喊忽,在fb 講開心過中6合彩頭獎。到真係讀時, 有咗鬧又怨這間小學,深呀~冇關愛呀~唔適合小孩,轉唔轉好呀~

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Pollyowen 發表於 18-12-28 12:15
但又怕會唔會好多家長都係咁樣填, 變左二線乙一都難入左?

派位如買馬,睇派彩數字睇多幾年,基本上心裡有數
事實上80%家長都係唔搏唔甘心,你叫佢乙一揀xx好似劏左佢咁

男爵府

陪月勳章

想當年自行唔到我 (得20分), 初時都好唔開心, 但之後已經冇乜心機再理, 到第二年要入表大抽獎, 都係揀心儀既放甲1乙1, 仲打定輸數派寶校就叩門, 諗埋叩邊幾間, 但都hea到臨放榜前一兩晚先開始做profo, 有時都唔擔心得咁多, 同年識得既小朋友都有派得唔合心水有去叩門, 都成功叩到心儀 (係區內既熱門學校), 所以唔好擔心咁多, 諗定之後要點做先, 或者結果超乎預期呢

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 18-12-28 14:37
派位如買馬,睇派彩數字睇多幾年,基本上心裡有數
事實上80%家長都係唔搏唔甘心,你叫佢乙一揀xx好似劏左 ...
乙一排左間二線校, 乙二又唔可能填返一線校, 都幾難架!

瑪瑙宮

如果小一都可以自行考一間小學(津小)就好了

男爵府

IloveJJ 發表於 18-12-28 13:24
小學唔係好緊要,最緊要睇屋企點教,唔駛咁緊張

升中仲緊張呀

瑪瑙宮

LOVEJELLY 發表於 18-12-28 16:04
升中仲緊張呀
等我過度到小學依一關先諗中學

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Pollyowen 發表於 18-12-28 14:54
乙一排左間二線校, 乙二又唔可能填返一線校, 都幾難架!

排咩一線啊,咪講緊棄一線揀二線囉
係唔肯退一步,就唯有搏舖大細

王國長老

Pollyowen 發表於 18-12-28 14:55
如果小一都可以自行考一間小學(津小)就好了

非常反對
現行制度已俾家長選擇去考。想谷嘅,可揀直資考飽佢;唔想谷嘅仲可以講luck抽下獎
如果連津小都考,慘了,計分無左d位,考又無左d位,搵咩位黎抽?
bk咁多家長仲成日強調快樂童年,到時就喊都無謂(利申我信一分耕耘一分收穫,人地備戰時你去公園玩,玩完呻考唔到叩唔到,大呼阿媽對你唔住無做怪獸家長,老實講,我真係,唔考學術唔通考食痾訓咩,好多結果唸都唸到)

瑪瑙宮

Charlotte_mom 發表於 18-12-28 16:32
排咩一線啊,咪講緊棄一線揀二線囉
係唔肯退一步,就唯有搏舖大細
...
但係填左乙一二線, 乙二三咪好快要填寶校?

王國長老

Pollyowen 發表於 18-12-28 16:40

就係要靠乙一穩入丫嘛
如果係夠保守,根本只填一間就夠,因為中硬!
要賭大細,填足30間都無用,好彩嘅中大獎,唔好彩嘅1唔中(太搏),2唔中(你擺2線可能十個得2個中),最大機會直碌到底

以12網為例,學校有3類
1. 只能擺乙1,擺乙2機會基本係零
軒灣、軒銅、瑪利曼、聖方濟各、聖保祿、聖若瑟、聖雅各
2. 乙1直入,乙2有少少機會
李賜豪、寶血
3. 基本上一定入
雲官、嘉道理、黃焯菴、李陞、寶覺、張凝文

如果乙1擺第二類,直入(咁多年直到上年都係),但家長往往嘩嘩聲話咁咪放棄晒咁多第一類學校?更誇張有家長想搏完陪校A又搏名校B

王國長老

well.....只能講句個人選擇。如果堅持乙1揀第一類,乙2擺第二類,咁真係祝你好運,好彩嘅咪中乙一,又總有人中乙二,但更大機會乙一二唔中,中一間第三類。成日有人問想搏瑪利曼、聖若瑟,乙二填咩好。我真係唔識答.....

2018好似無人做統一派位summary,2017就有 。如果開唔到用safari開。留意「有人唔入」,唔好見到乙二有人入到就覺得穩陣,事實上可能十個都無一個入,一d都唔穩陣
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3273936

侯爵府

Pollyowen 發表於 18-12-28 16:40

睇邊區啦、如果係34 區、基本上乙一填乜都好、乙二已經得返好少隱陣一定入到又吾寶之選。如41 區、女的乙一填聖家已經可以話收得工、因為往年乙二都有人中、不過當然會照填其他啦、因為吾知個一年會吾會爆冷。

子爵府

回覆樓主:

加油!我一個升中,一個升小,雙重刺激!

伯爵府

明白你心情

瑪瑙宮

SaBB 發表於 18-12-28 17:19

睇邊區啦、如果係34 區、基本上乙一填乜都好、乙二已經得返好 ...
聖家自行15分都有人入到

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

之前我都經歷過, 又冇樓主咁早擔憂, 但臨近派彩時, 都真係堅驚。
ANYWAY 做好準備, 可減少驚險度。

一) 要明白佢點「玩法」, 填表唔好太進取, 乙2,乙3, 要保守些, 那麼派唔到第1, 都未至於太差。因為好學校, 第1志願都唔夠分, 又點會輪到第2~3~4志願。所以真係唔好咁傻, 乙2-3 都填哂大熱, 一係你好好彩, 抽到第1, 一個唔好彩, 你會碌到最後.... 當然乙1還是可以填心儀的大熱。

二) 派彩前, 做好準備, 整好哂叩門資料/ 信 , 前1-3日, 上學校網搵定叩門表格, 影定相, 填好哂, 萬一唔好彩, 派得唔好, 要叩門, 都有2手準備, 唔會咁慌張, 因為派得唔好, 心情已經唔好, 重要準備一大炸文件/信件, 都好頭痕呀!

Childhood is journey, not a race.

禁止訪問

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

32校網沙崙都多人會揀,你都可以研究吓。老實說32網屬於天地網,填表真係唔知點填

首頁

尾頁

跳至