在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

hontari 發表於 19-1-15 02:17
我係ftm,帶小朋友出街,啲人(尤其是60+的姨姨)一聽到我話自己湊,反而大讚好呀,媽媽湊係好啲架………ba ...

我係1打2 ftm,d小朋友的嫲嫲婆婆見到多數都讚我,一來犧牲份糧湊小朋友,二來覺得1打二都搞得掂,不過都有人問我點解1打2都唔請工人,我就答少左一份收入就要慳d洗,自己做到就做,每個月少幾千蚊開支!
我身邊ftm朋友唔多,多數做ftm一年就去做返野,有人係經濟條件焗住返出黎,有人係頂唔順同個b日日係屋企困獸鬥,有人係驚自己冇收入老公包二奶唔要佢就渣都冇……

男爵府

kikiwo 發表於 19-2-1 21:54
-方面消磨時間,-方面儲私己錢

你做左咁多年ftm,我想知會唔會過得好冇安全感? 我做左幾個月ftm,有時都會覺得不安,依家老公就話感謝我留係屋企湊仔,過多十年八年,佢又會唔會覺得我食佢著佢,我係屋企閒人?

大宅

EudyptulaMinor 發表於 19-2-8 19:15
你做左咁多年ftm,我想知會唔會過得好冇安全感? 我做左幾個月ftm,有時都會覺得不安,依家老公就話感謝我 ...

我做ftm. 安全感都好好,我老公都好顧家,比足零用錢及家用我,不過到個仔十六、七歲,我老公見我成日困屋企唔郁,佢話-係比錢我做生意,-係揾野學,不過我自己揀找工作做,你都將來裝備下自己

子爵府

Daisywong313 發表於 19-1-9 21:16
我係自己湊,成日出街都遇到d人問你自己湊?
做咩唔比婆婆麻麻湊?係咪冇人幫先要自己湊?好似比人湊先係正 ...

有人喜歡自己湊,又有人喜歡番工,我係後者,最重要係睇自己意願,兩者都無問題,各有各好.

別墅

EudyptulaMinor 發表於 19-2-8 19:15
你做左咁多年ftm,我想知會唔會過得好冇安全感? 我做左幾個月ftm,有時都會覺得不安,依家老公就話感謝我 ...

我都係做左ftm無耐
但又無不安
我嘅心態係
唔係我靠佢,係佢靠我
講真我自己返工養掂自己唔難
但佢要搵到人湊得好個B顧得好頭家先難
好彩C6明白呢個道理
要知道自己重要性,比d信心

男爵府

moonbabymoon 發表於 19-2-13 12:31
我都係做左ftm無耐
但又無不安
我嘅心態係

依家仔女仲細,呢個家當然需要一個媽媽照顧小朋友同做家務,但小朋友大左,我都擔心佢地唔再需要我,到時再想搵野做又怕搵唔到……

首頁

尾頁

跳至