自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

大宅

我只有去公園時先會推車

子爵府

我都唔會搭地鐵部lift; 慢到癲又多人等,等得黎行路都到。我c6 以前會搭,我嘈過佢之後就少左。我話有冇懶到咁呀?佢初時仲大大聲話點解唔搭得? 後來有次佢有朋友(有小朋友嘅)鬧班大人好人好姐又爭搭,正廢柴,佢先醒覺

水晶宮

其實,就算無腳痛無頭暈純粹一個字"懶"唔想行都無話唔可以搭lift 架。。。 架lift 又無話老弱殘兵先搭得,大家乖乖有秩序的排隊人人都撘得。 (我唔覺得有bb 車係優先,反而你話老人家篤住支stick 企都企唔穩就話讓下佢等佢唔使企甘耐)

男爵府

三歳以下小朋友坐bb車我會讓,除非我自己好幹時間。但我見好多大大個足三歲仲坐車,我唔會讓。嗰類媽咪鍾意用車咁慢慢等。

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆樓主:

香港人係心急架,衝車門衝lift門常見,但見搭lift的人就因為係拉喼的多。我以前推bb車出街要搭車,一樣會預先計劃好路線,預鬆好多時間,撞啱繁忙時間就唔會用bb車,計落架bb車真係好少去搭車用。其實要等上車等lift都預左亦無諗過有人會讓,我從來無諗過人地有乜問題喎!

大宅

係 睇呢個post啲留言就知

大宅

2018復活節勳章

fish5417 發表於 19-1-29 09:40
唔知大家仲記唔記得,早排咪有個媽媽推BB車上扶手,之後好多人討論既果時有人插個媽媽亦都有人幫 ...

男爵府

AGa1111 發表於 19-1-29 09:55
香港成個環境都係唔啱推b車,尤其我心急底,用揹帶輕鬆自在

我仲要講緊廿年前,香港仲未有咁擠迫,何況而家,更加唔會想推車仔

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實呢,我甚少用BB車,用hip seat仲方便

侯爵府

都係個句,有需要就用,大家都排隊,唔係規限咗一定邉D人用呀嘛
8-)

男爵府

FortuneFountain 發表於 19-1-29 10:44

有冇愛心係首先諗自己會唔會麻煩到人,會唔會影響到人,自己幫唔幫到人,而唔係時時埋怨人哋點解唔咁咁咁 ,點解咁咁咁

sklui    發表於 19-1-29 11:41

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

所以我自己一個帶女出街會用揹帶唔用車,有日約妹去OP玩,佢推b車,佢係金鐘等lift落去轉車,足足20分鐘,架架爆,仲要裏面全部係健康成年人,從來推車媽媽唔會影人公審,但係推車上扶手電梯就會比懶正義嘅人公審,仲要冇人知前因後果

伯爵府

DHA勳章

唔係個個人都合適用hip seat. 我囡未夠一歲已經好大隻又重. 自已條腰又唔好.. 用親Hip seat我都一定腰痛. 所以多數用BB車.

Lift唔係唔可以用. 但講真有時太遠. 太唔就腳, 我都係用扶手梯.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

fish5417 發表於 19-1-29 09:40
唔知大家仲記唔記得,早排咪有個媽媽推BB車上扶手,之後好多人討論既果時有人插個媽媽亦都有人幫 ...

講真,我架BB車用左冇10次,因為我呢邊港鐵冇𨋢到,只有扶手電梯。
我用hip seat咋,出街盡量精簡,我唔可以唔出街架。識行就要佢地自己行,唔會抱。

不過,港鐵唔係分兩條隊咩,推BB車可以插隊喎,比其他人早入𨋢

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我上次搭lift先比人鬧我四肢健全 學人搭lift話我癈 痴哂咁

其實我係比人推到仆到係條街到再扭到隻腳 咁我又點跳去搭扶手電梯 我都想佢表演一次比我睇
我叫佢表演一次示範比我睇佢又唔做 嬲到塊面都紅埋又唔知為乜 又唔道歉 我同佢講 你係你小朋友面前完美示範乜叫蠻不講理

我都係媽媽 我有二個小朋友 我都理解等係好煩 但都要等嫁 唔一定推車先有需要!

侯爵府

ussimickl 發表於 19-1-29 09:52
我自己都係人阿媽但有d唔認同
點解人地有手有腳就一定覺得人地爭lift?
我前排運動拉傷筋膝頭哥又痛
Exactly, 果啲成日持住有仔女就鬼咁自私兼野蠻嘅人,真係非常討厭

侯爵府

陪月勳章

FortuneFountain 發表於 19-1-29 10:44

咪係﹐
話會腳痛果D﹐
有無見過一出 Lift 就飛跑去出閘果D人﹐
我真係唔知佢邊忽似腳痛;

同埋我唔明點解好似講到D媽媽唔用得B車咁﹐
媽媽一定要腰骨好?
一定要用到 HipSeat?!
其實大家係咪可以多D同理心。

PS: 我當年都係用 Hipseat 多﹐但唔代表人地唔用 Hipseat 寧願推車就唔o岩。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

其實我用BB車時 真係的黎的去

無話拒載唔中意

真係無的士搭地鐵就無計 要等等等等等

大宅

晴雯 發表於 19-1-29 10:56
有冇愛心係首先諗自己會唔會麻煩到人,會唔會影響到人,自己幫唔幫到人,而唔係時時埋怨人哋點解唔咁咁咁 ...

你啱呀 同樣地呢個都可以apply係四肢健全冇病冇痛又等(emoji) 你又知人地四肢健全嘅人唔係真係四肢健全?咁四肢健全個啲人等(emoji)個時有冇諗到自己會唔會麻煩到,會唔會影響到人,自己幫唔幫到人,而唔係時時埋怨人哋推住架bb車點解唔咁咁咁 ,點解咁咁咁!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

用揹帶巴士抱B都唔讓啦, 與其要別人就自己, 不如改變自己心態... 我成日教小朋友一定要讓助, 幫助別人, 從小建立!!

首頁
12345...14

尾頁

跳至