婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 amysnlee 於 09-4-26 00:40 發表

我老豆又係咁架,每次一家大細番親去食飯,食完無耐就會講夜啦,好快d走,但次次都坐唔到9:00就叫你走,又比說話你聽,個種感覺真係好難受架,所以我好明白,但唯一唔同既係,佢對我做過d傷害我既事囉,所以我由細到大都好憎 ...
希望你可以忘記以前唔開心既事, 日日都可以開開心心。

男爵府

原帖由 chowky 於 09-4-26 00:07 發表
真係,我覺得好濕碎,因為...我同我爸既關係比你地差得很

佢成日問我"你幾時死呀?快d死啦去!~開窗跳落去啦!~"
得閒又會話"你無用架啦!" OR "又講大話!死X街你話!"

有時我見佢成日煲白粥/豬肉粥(不過煲完都撈返起豬肉 ...
你真係好好野, 我真係唔得, 我個晚都即刻抱阿女走, 拋左句:「阿女走啦, 人地都唔歡迎我地」原本我星期六有時都會返外家坐下, 但係我今日無, 因為我唔想見到佢, 我唔想再諗起唔開心既事, 有時真係好羨慕我姑9同姑仔, 點解我62可以咁寵佢地, 咁包容佢地, 而我爸爸唔可以呢??

男爵府

原帖由 Leomummy 於 09-4-25 15:58 發表

小朋友最心水清,知邊個錫佢架,我同我個仔講,話婆婆好錫佢架,由細湊到佢大架,以前佢都會相信,到 k3 已經唔信喇
咁婆婆真係唔鍚佢咩??

珍珠宮

叫你早啲走, 可能係驚你返屋企夜啫, 你返去重要沖涼, 做啲鎖碎嘢, 唔係一返屋企就瞓架嘛.......

另外,你話
"同埋盈盈死都嗲住婆婆, 唔通我強抱走佢咩, 佢喊得仲勁, 佢講完個句說話我咪即抱住個女走囉, 個女喊到全層都聽到, 直情有人開門睇下咩事, 後尾婆婆係lift口抱佢, 佢先收聲, 唔係我唔想走, 係阿女扭緊計走唔到!"

似乎你要學下點管教下個女喎, 好似係緃容你個女扭婆婆多啲喎

好好過每一天......

珍珠宮

原帖由 chowky 於 09-4-26 00:07 發表
真係,我覺得好濕碎,因為...我同我爸既關係比你地差得很

佢成日問我"你幾時死呀?快d死啦去!~開窗跳落去啦!~"
得閒又會話"你無用架啦!" OR "又講大話!死X街你話!"

有時我見佢成日煲白粥/豬肉粥(不過煲完都撈返起豬肉 ...

咁點解重俾你爸爸湊?唔將bb放係嬰院?

男爵府

原帖由 jacquesau 於 09-4-26 03:37 發表
似乎你要學下點管教下個女喎, 好似係緃容你個女扭婆婆多啲喎
我個女係唔可以同佢硬碰, 佢而家教緊佢既老師都係咁講, 只要順到佢條氣, 一陣就會無事, 如果你夾硬同佢硬碰, 效果反而更差, 好似佢係學校做錯事, 俾老師責罵佢, 佢都會大聲喊一陣, 但係佢喊完之後, 佢會主動同人道歉, 我個次睇一個關於情緒既講座, 都係咁講, 小朋友發脾氣你係要俾佢發, 唔可以話停就停。好似個晚咁, 佢係lift口喊完, 佢主動走去鍚番姨姨同姨姨道歉, 所以我希望你明白我唔係縱容佢扭婆婆, 係我知佢性格, 扭一陣就無事, 之後就會聽話, 係咁叫佢走, 佢反而會喊得仲勁, 都夜都唔想搞到隔離咁嘈。

珍珠宮

原帖由 060905 於 09-4-26 10:34 發表
我個女係唔可以同佢硬碰, 佢而家教緊佢既老師都係咁講, 只要順到佢條氣, 一陣就會無事, 如果你夾硬同佢硬碰, 效果反而更差, 好似佢係學校做錯事, 俾老師責罵佢, 佢都會大聲喊一陣, 但係佢喊完之後, 佢會主動同人道歉 ...

我都明白你既難處, 不過我聽你咁講時好自然覺得你個女似乎唔多聽你講咁.....希望唔好介意

複式洋房

原帖由 jacquesau 於 09-4-26 03:40 發表

咁點解重俾你爸爸湊?唔將bb放係嬰院?

唔係我唔想放係育嬰院,而係無位...最快要9月...

男爵府

絕對唔會介意, 我個女唔係唔聽我話, 不過佢係婆婆面前, 的確係會扭計d, 某程度係因為我爸爸, 我媽咪同我都明知我爸爸唔鐘意細路仔喊, 所以如果公公係屋企, 盈盈扭計, 婆婆就會「就」佢, 所以久而久知每當盈盈俾人責罵時, 佢就會嗲住婆婆, 咁我地通常見佢嗲一陣無事就柚佢, 同佢硬黎, 反而搞得耐, 我爸爸就會黑面.....

我都非常感激你既提點, 盈盈兩歲半太有性格, 有時我都好頭痕! 而家好多時, 我就用唔啋佢呢招黎對付佢, 因為佢好怕我唔理佢, 但係唔知呢招可以用得幾耐!
原帖由 jacquesau 於 09-4-26 11:46 發表

我都明白你既難處, 不過我聽你咁講時好自然覺得你個女似乎唔多聽你講咁.....希望唔好介意

首頁

尾頁

跳至