自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

arrowmark 發表於 19-3-6 13:16
是咁的,仔仔讀小一,發覺佢好似成日發夢,專注力不足,成日冇心裝載,記性又差。我好擔心佢有ADHD,有冇人 ...

咁你咪好似尊重法治精神咁……尊重天意囉

複式洋房

硬任務 發表於 19-4-15 19:11
咁你咪好似尊重法治精神咁……尊重天意囉

一件還一件,請你唔好咁無聊

大宅

arrowmark 發表於 19-4-15 19:13
一件還一件,請你唔好咁無聊

無聊得過你!

翡翠宮

小貓1124 發表於 19-3-6 15:15

有睇醫生,行為治療,因為同學校老師傾過覺得暫時唔嚴重, ...

同我女情況一樣~

翡翠宮

1998Ruby1998 發表於 19-3-29 21:44
好多小朋友都會發夢、坐唔定,但留意下,係咪連玩自己鍾意嘅野都難坐定?我教過個 ADHD 仔,成績中游,攞住 ...

我個女正正就係咁喇!!

水晶宮

1998Ruby1998 發表於 19-3-29 21:44
好多小朋友都會發夢、坐唔定,但留意下,係咪連玩自己鍾意嘅野都難坐定?我教過個 ADHD 仔,成績中游,攞住 ...

根據而家d專家指引、就算坐到10分鐘都可能係架、因為對有興趣既專注唔算無專注力問題、不過我又想駁對無興趣人人都難專注啦

男爵府

是咁的,仔仔讀小一,發覺佢好似成日發夢,專注力不足,成日冇心裝載,記性又差。我好擔心佢有ADHD,有冇人 ...

我大女K3時老師發現佢專注力有問題。我即排政府評估。排左一年先做評估。之後再排兒童精神科。依家睇梗仁愛堂資助精神科。佢係做乜野都慢吞吞,做功課好慢,成日發夢,成日唔見呢樣唔見果樣。

公爵府

畀面勳章

做評估。

用戶要求終止服務

幼稚園三年唔察覺?定小一好多轉變未適應

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

其實自己細個時候都唔專注架啦!你地想小朋友可以坐定定幾耐?我仔k3老師講呢個年紀可以專注10-15分鐘已經好好架啦!小一都係大一歲有沒有20分鐘專注力?唔好成日諗食藥不如介有色素食物啦!

伯爵府

回覆樓主:

我個女做功課咪咁樣囉,咁大個未試過可以正經坐好超過10分鐘架

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

cheung2000 發表於 19-3-6 16:45
我仔都係小一,都被精神科醫生斷症為adhd,一月開始食藥,而家等緊聯合斷症,因為睇私家好貴

聯合兒童精神 ...

你好,請問有冇聯合兒童精神科門診地址可提供,thx

公爵府

我都懷疑我個小朋友係ADHD,好揀食,專注力不足,記性差,好多嘢要講2次以上先有反應
人生沒有劇本,沒有固定的線路,但我相信每一條路上都能看到雲起雲落,只要我們耐心而堅持!------鳳凰衛視著名主持人-陳魯豫

大宅

我仔剛剛確診adhd,先睇精神科,之後搵心理學家做評估,心理學家會做個詳細test,睇下係邊方面有問題。adhd除咗會遊魂,聽唔到其他人講野,成日唔見野,都會組織力差,無條理,執行力差,亦有可能衝動,情緒唔穩定。我同老師傾過,老師話佢上堂成日偷睇課外書,但佢成績Ok,又唔影響同學,所以老師話唔太覺得佢有問題。其實佢自理都差,執書包最慢,自己的東西好亂,幾個老師都凈係話以佢能力唔應該做唔好呢d野,叫我返去train下佢。其實學校太多學生,比較之下,老師可能凈係發現到動作明顯,擾亂到課堂秩序的小朋友。作為媽媽,日常同小朋友接觸最多,如果有懷疑,不如儘早求醫。

珍珠宮

家龍mA 發表於 19-5-27 21:18
你好,請問有冇聯合兒童精神科門診地址可提供,thx

p座1樓

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我仔排了cac兩年,下個月17號見心理學家,我依家個心情大上大落過星期六大抽獎個結果

我老公話我過份擔心,但我真係放鬆唔到

大宅

咁其實小朋友3歳半,k1老師有話過懷疑佢專注力不足,提議我去check, 如果去協康做評估係咪只會話你知係咪有傾向而唔係確診?最終係咪政府評估先有效?

珍珠宮

losttoa 發表於 19-5-29 21:02
我仔排了cac兩年,下個月17號見心理學家,我依家個心情大上大落過星期六大抽獎個結果

我老公話我 ...

唔洗擔心,cac只係做初步screening,要再轉介去政府精神科先斷症,而家最快排到2021年,想快就自費去協康/小童/博思/私家精神科醫生做

珍珠宮

2024年龍年勳章

試下介味精。
1. 注意飲食

不少科學研究顯示,快餐、味精、含白砂糖的食物和飲品、汽水和含白砂糖的紙包果汁、精製食品、油炸的食物、糖果、薯片等零食,都是對身體無益,更會使ADHD的症狀惡化的。多吃各類蔬果、豆類、粗糧。至於肉類,我會選吃少量優質的新鮮、無激素的牛肉、鮮魚、雞蛋和沒添加物的芝士和瘦肉。

我發現不健康的飲食,對ADHD的兒童有更敏感和明顯的、即時見效的壞影響。在他們進食垃圾食物後,會變得燥動易怒,脾氣大,也會較難專注於學習上,這點我們必定要特別留意。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2119287

首頁

尾頁

跳至