自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

happy+ 發表於 19-3-9 19:12
你阿媽嗰份係比左你爸細佬或你媽細佬?如果比左你阿叔完全唔合理。

個時問佢轉名呀媽未生仔女。我老豆個時未夠歲數做股份。得我媽。呀麻。呀爺先夠歲數做。咁多年都無人講過有錢分。直到4,5年前親戚話呀麻份股份有成5萬蚊分。問我媽有無份先知。問極呀叔都話吾關佢事。又無人証。轉都吾係易事。主要我老豆又吾出聲問個細佬攞返先激死。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

二小姐 發表於 19-3-9 19:11
太早俾,以後唔會理佢

好似我家姐咁,帶埋個老公(外國人)話要回流要左我媽間私樓

而家朋友個仔要錢咪先返黎問候爸媽囉。

朋友個仔有做野,以前同住都無畀家用,而家搬走同人同居,更加無。

所以朋友唔會咁早畀樓佢,佢要黎收租養老架。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

二小姐 發表於 19-3-9 19:11
太早俾,以後唔會理佢

好似我家姐咁,帶埋個老公(外國人)話要回流要左我媽間私樓

而家歐豬好多窮

而家d 老人興自幼洗腦, 錢我用黎養老, 死左捐出去積福
你咪唔比心機讀書, 無本事娶唔到老婆無孫抱威脅唔到我架

珍珠宮

my005 發表於 19-3-9 19:18
而家朋友個仔要錢咪先返黎問候爸媽囉。

朋友個仔有做野,以前同住都無畀家用,而家搬走同人同居,更加無 ...

朋友個朋友, 中學巳知啊爸得佢一個, 樓又兩層,老早放軟手腳

思想早巳扭曲, 預左畢業=有樓收租有女人, 有...有...財不過3代咪呢d 淨識洗

你朋友個case 只會返面收場

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sjnl43 發表於 19-3-9 19:26
朋友個朋友, 中學巳知啊爸得佢一個, 樓又兩層,老早放軟手腳

思想早巳扭曲, 預左畢業=有樓收租有女人, 有. ...

唉,反又反唔晒,畢竟錢,朋友會畀佢既。

但一唔畀,就同朋友講d說話好令佢傷心囉,話佢會無仔送⋯⋯

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

my005 發表於 19-3-9 19:32

都死左,送唔送都係咁,立遺囑俾保險agent叫agent 幫佢風光大葬,錢俾晒agent 咪得囉
8-)

珊瑚宮

二小姐 發表於 19-3-9 19:46
都死左,送唔送都係咁,立遺囑俾保險agent叫agent 幫佢風光大葬,錢俾晒agent 咪得囉
...

朋友係傳統人,唉,我勸過佢,個仔連咁都講得出口,(我覺得唔係人,但我唔敢同朋友咁講,佢地已經太傷心)

真係唔好再畀錢佢喇,佢仔自己人工兩萬頭,點會唔夠使,想佢好唔係畀錢就得既。根本縱壞左個仔喇。

但人地始終係父子,勸佢唔聽都無法。

珍珠宮

my005 發表於 19-3-9 19:32

自幼無辛苦過威慣 , 突然要佢捱世界, 自力更生, 當然怪父母

所以要由細洗腦, 你唔努力我都唔想見你, 唔係要你理我

我錢留黎養老請工人,不知幾好招呼,你咪唔好返

你朋友case 無得攪架啦!

子爵府

去咗香港那些大部分都無得分

男爵府

20150618bb 發表於 19-3-9 16:58
深圳.........的本地人士,發到...........會做成的年輕人士唔使做而有錢

香港原居民都係咁。

男爵府

sjnl43 發表於 19-3-9 19:26

思想早巳扭曲, 預左畢業=有樓收租有女人, 有. ...

怕咩反面? 錢係父母手, 反面一個仙都唔比咪得羅。

珍珠宮

orangeca 發表於 19-3-9 20:14

睇死老人怕仔女唔返咯! 一攞唔到錢都係個兩句咒語, 無人理你, 無仔送終
我去借大耳loan 等人斬死我啦....

其實邊個唔怕死, 最怕死係二世祖,刀一舉起叫定先啦

係恰父母心軟之麻!

珊瑚宮

sjnl43 發表於 19-3-9 20:09
自幼無辛苦過威慣 , 突然要佢捱世界, 自力更生, 當然怪父母

所以要由細洗腦, 你唔努力我都唔想見你, 唔係 ...

係呀﹗真係無得搞﹗

我兩公婆係佢地最好朋友,成日見,成日聽佢訴苦,見佢地咁,都好唔開心。

如係我,趕佢走十世,但我唔想講風凉話,始終唔係我仔嘛,人地一句針唔拮到肉唔痛,我就無言以對喇。

話佢仔唔生性,又唔係,十幾歲知自己讀唔成書,就出去揾份野做,而家做廚黎,本來都好肯返工既。

初頭係佢自己唔返學,靜靜走去做野,學校打黎話無返學好耐,佢父母至知,從來無逼佢做野既,一直勸佢讀書既。

珍珠宮

orangeca 發表於 19-3-9 20:14
治衰仔係要由細黎,唔好比佢食住

同事個仔要飲日本野唔貴唔飲, 同事話好你自己飲, 人地有幅射唔好預我

小學生即縮, 啊媽留比你..........個死仔又怕死, 又唔孝順, 有料到留比我

其實細路仔品格係點, 父母唔知咩, 唔想臨老唔過世, 要早打算

男爵府

sjnl43 發表於 19-3-9 20:20
睇死老人怕仔女唔返咯! 一攞唔到錢都係個兩句咒語, 無人理你, 無仔送終
...

咁係父母制唔到個仔, 唔試保護自己。

有錢人更加要試如何保護自己的權利。

男爵府

sjnl43 發表於 19-3-9 20:25
治衰仔係要由細黎,唔好比佢食住

同事個仔要飲日本野唔貴唔飲, 同事話好你自己飲, 人地有幅射唔好預我

錢邊個唔要, 唔好去測試人性, 邊個都測試唔起。 一早做好規矩, 等子女知道要亂來就一個仙都無。

珊瑚宮

sjnl43 發表於 19-3-9 20:20
...

真係呀,朋友唔畀錢佢,佢真係去借財仔呀,最後又係父母埋單囉。

珊瑚宮

nanananana 發表於 19-3-9 20:09
去咗香港那些大部分都無得分

好似分至少兩種架。

好似係以幾多年前去香港無得分,幾多年後黎香港有得分咁架。國家有頒報指令既。

我朋友黎香港三十幾年,佢媽過世後佢都有得分,佢哥都係黎香港幾十年架喇。

子爵府

my005 發表於 19-3-9 20:34
好似分至少兩種架。

好似係以幾多年前去香港無得分,幾多年後黎香港有得分咁架。國家有頒報指令既。

好多都是分父母/阿爺那種的⋯

子爵府

HaTsang 發表於 19-3-9 16:10
深圳本地人股份制,十年前開始,過身之後都繼續有得分紅,近年老一輩紛紛過身,爭家產亦紛紛開始,沒完沒了 ...

可以請律師,然後去村等級,登記之後直接銀行帳號,直接轉帳的

之前幫家人處理過這種事情⋯

首頁

尾頁

跳至