自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

龍山仔仔 發表於 19-3-17 23:16
其實如果年年留班,你真心問佢有無兩三科有機會「2」,如果其實係「全U」,不如早一年出去讀(因為一年後 ...

佢學校卷係比較深,應該唔會全u,
話資訊,我去睇吓

琥珀宮

blackberry 發表於 19-3-17 23:17
佢之前死都唔肯轉,今年軟化了,我已搵緊學校

我個小3,又係唔肯讀書,只靠小聰明,如果升中係b1尾,都諗住比佢讀b2,費時太辛苦

複式洋房

邊個會考未留過班?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

其實如果年年留班,你真心問佢有無兩三科有機會「2」,如果其實係「全U」,不如早一年出去讀(因為一年後 ...

佢有考islets ,igsce 全合格

男爵府

同意,其實無心機讀真係早d 俾佢出嚟讀工科做學徒仲好,始終依家工科缺人,好似地鐵果d 有哂晉升階梯俾學員,挨得到,十年八載做師傅,總好過十年八載後拎住張全U cert 唔知做乜。可能做到咁上下,發現書到用時方恨少,又進修返相關知識學歷呢。

琥珀宮

fanny2014 發表於 19-3-17 22:12
試下放手,即系點?可否講多少少。

唔過問佢溫唔溫習,做唔做功課,試一個學期,留班就留班囉,冇所謂,就算留班都唔好話佢,責罵佢,放手俾佢自己撐返起身。

水晶宮

blackberry 發表於 19-3-17 23:07
我仔果間唔係,總之補考再肥就要留

考埋公開試再睇吓想點,而家都好多選擇

wcpcelia    發表於 19-3-18 16:02
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

龍山仔仔 發表於 19-3-17 23:19
不,津校無限,教育局只係每年唔可以留多於8%的學生。其他「限制」都只是「校本」

我有學生讀到第 ...

原來係咁
年青人可能不適合一般課程,轉到合適地方搵到出路,好好吖
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

翡翠宮

bmuimami 發表於 19-3-17 23:40
考埋公開試再睇吓想點,而家都好多選擇

佢就係人生冇目標,之前找vtc ive 佢睇又話冇興趣

翡翠宮

mandy952 發表於 19-3-17 23:21
我個小3,又係唔肯讀書,只靠小聰明,如果升中係b1尾,都諗住比佢讀b2,費時太辛苦
...

我仔小學時名列前茅架 一升中就 。

芝麻街    發表於 19-3-17 23:54

水晶宮

blackberry 發表於 19-3-17 23:43
佢就係人生冇目標,之前找vtc ive 佢睇又話冇興趣

唔讀書,做嘢佢(或者父母)ok嗎?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

fanny2014 發表於 19-3-17 21:48
上學期家長日,老師話成績接近留班邊沿,叫啊仔去補習,死都吾肯。(小學時有補習,升上Band1尾中學,中一話 ...

佢留班到你唔接受咩? 覺得冇面子既話你會點? 斷六親? 你自己都要放鬆d, 下下為面子既話, 做人會好辛苦.

佢聽住音樂溫書冇問題既, 最緊要佢真係有溫書... 我果陣都係咁溫書, 有幸考試合格, 只係考試時d 歌個腦度飄番晒出黎.

子爵府

回覆樓主:

我仔中一時適應吾到中學生活,情緒好差,成績一落千丈,老師同我都同意比佢中一留班

翡翠宮

bmuimami 發表於 19-3-17 23:49
唔讀書,做嘢佢(或者父母)ok嗎?

我地ok 呀,我想佢去考個領隊牌,出去見識吓世界,PT都好,因但英文,普通話都唔差

公爵府

可否俾D資料?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

gracelam 發表於 19-3-17 22:23
有得留好過勉強升上去, 越上課程越難。

Agree

子爵府

bmuimami 發表於 19-3-17 23:04
留都好似有限制,六年之中唔可以多過兩年?
沒有
識人讀左3年中四
亦有逢2進1⋯即每級都讀2年

子爵府

fanny2014 發表於 19-3-17 21:48
上學期家長日,老師話成績接近留班邊沿,叫啊仔去補習,死都吾肯。(小學時有補習,升上Band1尾中學,中一話 ...

有得留好過無⋯証明學校覺得仲有希望
好多學校唔願留班,一係要你自己走,一係照升唔理但唔會再理個學生
其實留班係幫佢,唔使覺得無臉⋯呢個想法唔得
識人曾經雖留過一年⋯最後dse成績雖然唔夠分入8大⋯但5科計dse都有16分(全部科都合格)
所以留班唔一定唔好⋯要睇下佢有冇心

子爵府

kamyee503 發表於 19-3-18 07:21
有得留好過無⋯証明學校覺得仲有希望
好多學校唔願留班,一係要你自己走,一係照升唔理但唔會再理個學生
...

如果女仔DSE考得10幾分,你覺得重考定讀IVE好? 佢話想入MTR

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我親戚個女中一就留班, 因為成績差

首頁

尾頁

跳至