自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

cathy-tse 發表於 19-4-1 00:05
其實咁大個窿真係好容易列咗BB落去

我每次坐自動扶手電梯

香港也有這些設計, 好似megabox果d, 好高, 外面無野擋, 我成日覺得好危險, 扶手電梯以外應該密封或加網in case有人跌出可以“long"住

bb rip

侯爵府

唔敢睇
我有時揹住bb 搭扶手電梯
都會驚呢樣野
因為我樓下商場扶手電梯右手面冇野欄
但又唔可以企左邊
因為長期d 人都要行扶手電梯

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

男爵府

RIP

複式洋房

回覆 cathy-tse 的帖子

我對仔女仲細果陣,就算同埋C6,99出去幫手睇住我點都借搵左lift搭先,真係無得揀先會搭扶手電梯。依啲意外真係好恐怖

男爵府

Rip
其實抱bb搭扶手電梯好危險,兩隻手抱住自己又無手扶住,一隻手又抱唔穩,仔仔bb時坐bb車搭lift,大個d就咩住,試過年住仔仔比後面趕住去投胎既人撞到差d仆落去,如果當時抱住真係命都無不過bb車搭lift都好煩,要等幾轉
大陸d人係咁,有個親戚老婆推bb車唔綁安全帶,提佢又西面,轉頭推斜路時跌左出黎,返鄉下探親,佢地由得小朋友係屋企門口玩,比車撞左先知好似無咩安全意識咁

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

子爵府

好慘而家講乜都冇用

複式洋房

回覆 maomaofafa 的帖子

就算long得住,都嚇到B仔三魂唔見七魄呀!最緊要係大家要注意多啲小心啲!

禁止訪問

複式洋房

回覆 艾菲BB 的帖子

係呀,只可以share俾大家多多防範

伯爵府

回覆樓主:

單手抱b仲要企果邊,個b仲已經重心向外都唔aware,人蠢無藥醫咪呢d囉

早两日係圖書館,行我前面有一疑似媽媽既女子帶住两小孩,佢同大果個约4歲行前,细果個可能未夠两歲因為行都未行得隱跟佢地後面五,六個身位,圖書館度玻璃大門係自動開關的,個女人一直行無望後面细仔,如果度門關得快有可能撞到個小朋友因為度門個sensor shot shot地,唔係一行埋去就即開的。好彩無事發生,否則後悔莫及!

複式洋房

回覆 ilovebb2019 的帖子

有時我見到依啲都好睇唔過眼!多數都會多口提下人家。但次次都俾人反白眼!真係該煨

伯爵府

Cindyma520 發表於 19-4-1 00:33
回覆 cathy-tse 的帖子

我對仔女仲細果陣,就算同埋C6,99出去幫手睇住我點都借搵左lift搭先,真係無得揀先 ...

醒目

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

好慘

複式洋房

防範勝於未然呀!開頭啲屋企人都覺得我係怪獸家長太保護過份緊張佢地,但當我俾依啲新聞佢睇果陣佢地就收哂聲認同我!為左對仔女,真係哂果小小時間唔緊要,為左趕果一陣就有咩意外,就真係趕住去拎出世紙啦!

子爵府

ilovebb2019 發表於 19-4-1 00:38
單手抱b仲要企果邊,個b仲已經重心向外都唔aware,人蠢無藥醫咪呢d囉

早两日係圖書館,行我前 ...

唔明點解可以由得d細嘅跟住自己背脊行
有心捉,比人喺後面一手抆左去都唔知……

伯爵府

Cindyma520 發表於 19-4-1 00:43

防範勝於未然呀!開頭啲屋企人都覺得我係怪獸家長太保護過份緊張佢地,但當我俾 ...

無sense既人講乜可以唔洗理。

複式洋房

咁又唔係咁講,要說服左佢一齊做先心甘命扺,如果唔係要佢陪我地搭lift又係到講三講四!

伯爵府

jesswu 發表於 19-4-1 00:44
唔明點解可以由得d細嘅跟住自己背脊行
有心捉,比人喺後面一手抆左去都唔知……
...

有時係街都見過呢d情況。可能佢地覺得香港好安全唔會有拐帶。但最怕係有乜意外佢就無辦法及時救到個小朋友。過馬路都見過呢d情況。

首頁

尾頁

跳至