想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原帖由 sosoyu 於 09-4-30 15:39 發表
我都係07年10都做咗腹腔檢查, 由於06年頭養和照到我左邊有朱古力瘤....其間我都去咗不同既化驗所試咗唔同既化驗話我左右都有(大概3-5cm), 直至我係07年1月決定生bb既時等極都冇已經心知不妙(因為曾經問過養和有朱古 ...

請問你現在還有沒有食中藥呢? 我同你一樣呀, even我做完手術, 只係做完手術後幾個月係無再痛之外, 之後差不多個個月cycle中間時間, 就會好痛... 大便又痛, 小便又痛, 不過過兩手就又唔痛... 直到cycle完左m來就少少痛... 我聽人講呢d係排卵痛, 好似我地有子宮內膜異位的人, 每次差不多排卵, 身體hormone就會高左, 所以有d異位的內膜就會受到刺激先會痛....

複式洋房

如果你覺得自己仲可以有時間試既, 不防好似我咁叫醫生寫字你排, 係呢段其間自己試都得架.....

原帖由 wilydia 於 09-4-29 13:31 發表
我現在安排緊做ivf, 但係我有子宮內膜異位, m的cycle又唔足28日... 唔知係咪好難有bb呢? 有無d sis係有呢個病又ivf成功的例子呢? 攪到我現在心大心細係咪應該做ivf... 因為做一次都要幾萬銀, 又唔知個成功比率係咪好 ...

複式洋房

原帖由 sosoyu 於 09-4-30 15:48 發表
如果你覺得自己仲可以有時間試既, 不防好似我咁叫醫生寫字你排, 係呢段其間自己試都得架.....

其實開頭係諗住排架, 但得到個結果係要輪成三年, 我唔想到時三年後唔成功又要比錢返轉頭做返私家... 到時就會後悔自己無早一點做ivf呢... 而且dr話我可能會卵巢衰退, 因為我之前個瘤割果陣連埋我一邊卵巢割埋, 仲要我係去到pwh果陣dr幫我照我先知原來細左咁多... 所以我都唔敢再等咁耐... 驚到時無卵咋... 而且我現在cycle又短左, m來多左, 卵又晒左...

複式洋房

原帖由 wilydia 於 09-4-30 15:52 發表

其實開頭係諗住排架, 但得到個結果係要輪成三年, 我唔想到時三年後唔成功又要比錢返轉頭做返私家... 到時就會後悔自己無早一點做ivf呢... 而且dr話我可能會卵巢衰退, 因為我之前個瘤割果陣連埋我一邊卵巢割埋, 仲 ...

補充, 其實我係排左pwh, 但係攞到將排期紙要排到下年二月定三月, 之後我知又要睇返幾個月dr先再排ivf... (佢未必比你第一次就試ivf架, 可能要你試一輪iui...) ivf又要排1年半多先可以做喎...

複式洋房

我有呀, 而家轉咗睇第二個中醫囉, 又即管試下同當調理下身體囉.....係呀, 我都有聽人係咁講, 係排卵痛(我試過係呢段時間用d仔check係有2條深粗架, 咁咪即刻開工囉, 但都係唔得), 睇中醫同針灸前連dodo都會痛架.....勁影響心情, 而家就好好多囉.....咁我都好d只係排卵前痛2-3日就冇事....但過一星期就會開始有經前綜合証反應會勁辛苦....
原帖由 wilydia 於 09-4-30 15:45 發表

請問你現在還有沒有食中藥呢? 我同你一樣呀, even我做完手術, 只係做完手術後幾個月係無再痛之外, 之後差不多個個月cycle中間時間, 就會好痛... 大便又痛, 小便又痛, 不過過兩手就又唔痛... 直到cycle完左m來就少 ...

複式洋房

原帖由 sosoyu 於 09-4-30 16:00 發表
我有呀, 而家轉咗睇第二個中醫囉, 又即管試下同當調理下身體囉.....係呀, 我都有聽人係咁講, 係排卵痛(我試過係呢段時間用d仔check係有2條深粗架, 咁咪即刻開工囉, 但都係唔得), 睇中醫同針灸前連dodo都會痛架..... ...

oh, 我反而經前綜合症的徵狀就少左好多喎~咁你有無check下血呀?仲有八卦想問下你睇邊個中醫?

複式洋房

咁又係.....如果可各方面都可以support到既就不防一試.....話唔定可以好似鍏晴媽咁一擊即中咁好呢.....我支持你!!!!!

原帖由 wilydia 於 09-4-30 15:54 發表

補充, 其實我係排左pwh, 但係攞到將排期紙要排到下年二月定三月, 之後我知又要睇返幾個月dr先再排ivf... (佢未必比你第一次就試ivf架, 可能要你試一輪iui...) ivf又要排1年半多先可以做喎... ...

複式洋房

原帖由 sosoyu 於 09-4-30 16:09 發表
咁又係.....如果可各方面都可以support到既就不防一試.....話唔定可以好似鍏晴媽咁一擊即中咁好呢.....我支持你!!!!!

多謝你呀~你都要努力, 我都想好似人咁, 一次bingo, 或者我都會natural再try下, 但唔敢抱太大期望...

複式洋房

check血有咩幫助呀?????其實我之前想去check下自己會唔會有抗精子抗體架.....但就諗如果真係都要做ivf先可以有架啦, 所以就冇check啦! 我而家都係睇緊何老大既.....佢就話我酸性高所以虫虫未游到上去已經死哂囉.....咁我又即管試下佢d藥囉

原帖由 wilydia 於 09-4-30 16:06 發表

oh, 我反而經前綜合症的徵狀就少左好多喎~咁你有無check下血呀?仲有八卦想問下你睇邊個中醫?

複式洋房

原帖由 sosoyu 於 09-4-30 16:15 發表
check血有咩幫助呀?????其實我之前想去check下自己會唔會有抗精子抗體架.....但就諗如果真係都要做ivf先可以有架啦, 所以就冇check啦! 我而家都係睇緊何老大既.....佢就話我酸性高所以虫虫未游到上去已經死哂囉..... ...

因你做過卵巢手術, 都想check返個卵巢仲function得好唔好... 因為有個指數係講你卵巢機能架~
係咪何樹fun? 你睇左幾耐呀?我都有諗住去睇...

複式洋房

係呀, 我而家試緊第二個circle睇下有冇機囉....其實我知道中醫都係講夾架.....我知前睇o個個就唔夾我生bb, 而我介紹咗個朋友去就一次攪掂咗, 所以我家下只可以用平常心去睇佢......

原帖由 wilydia 於 09-4-30 16:17 發表

因你做過卵巢手術, 都想check返個卵巢仲function得好唔好... 因為有個指數係講你卵巢機能架~
係咪何樹fun? 你睇左幾耐呀?我都有諗住去睇...

複式洋房

原帖由 sosoyu 於 09-4-30 16:24 發表
係呀, 我而家試緊第二個circle睇下有冇機囉....其實我知道中醫都係講夾架.....我知前睇o個個就唔夾我生bb, 而我介紹咗個朋友去就一次攪掂咗, 所以我家下只可以用平常心去睇佢......

...

其實我覺得要bingo的機會都幾難, 因為我地有病, 就好似更加難... 不過好似人地話齋, 跟bb未有緣份囉, 看淡一點, 應該會好dd, 祝你黎緊成功啦~

複式洋房

好, 一齊努力啦.....我地好快過版架啦!!!!!!

原帖由 wilydia 於 09-4-30 16:29 發表

其實我覺得要bingo的機會都幾難, 因為我地有病, 就好似更加難... 不過好似人地話齋, 跟bb未有緣份囉, 看淡一點, 應該會好dd, 祝你黎緊成功啦~

複式洋房

原帖由 sosoyu 於 09-4-30 16:34 發表
好, 一齊努力啦.....我地好快過版架啦!!!!!!

大家keep update啦~

男爵府

我都有朱古力瘤, 你睇邊個中醫呢?

原帖由 sosoyu 於 09-4-30 15:39 發表
我都係07年10都做咗腹腔檢查, 由於06年頭養和照到我左邊有朱古力瘤....其間我都去咗不同既化驗所試咗唔同既化驗話我左右都有(大概3-5cm), 直至我係07年1月決定生bb既時等極都冇已經心知不妙(因為曾經問過養和有朱古 ...

子爵府

wilydia,
你dr.同你開刀, 唔做腹腔鏡, 唔係因為佢年紀大, 而係你粒瘤大呀~ 不過開刀會比腹腔鏡清得好d架, 復發機會低d~

原帖由 wilydia 於 09-4-30 12:54 發表

我覺得我果個一般咋, 太穩陣了, 可能個DR年紀大啦, 所以我開刀的, 你唔使驚, 我都係有兩粒, 都有成差不多10CM架~ 唔細架... 我覺得最好搵DR做腹腔鏡, 因為RECOVER PERIOD會短好多, 同埋個傷口細好多, 我係開刀的, ...

子爵府

我米又係... 二次手術後, 卵巢功能不多了...

原帖由 wilydia 於 09-4-30 15:52 發表

其實開頭係諗住排架, 但得到個結果係要輪成三年, 我唔想到時三年後唔成功又要比錢返轉頭做返私家... 到時就會後悔自己無早一點做ivf呢... 而且dr話我可能會卵巢衰退, 因為我之前個瘤割果陣連埋我一邊卵巢割埋, 仲 ...

子爵府

又未必呢~ 我都係排pwh~
見完醫生之後, 佢一句就reject我再做iui啦~ 只準我揀ivf~ 不過真係要等年半~ 等到人都癲呢... 我就轉左私家症啦~

原帖由 wilydia 於 09-4-30 15:54 發表

補充, 其實我係排左pwh, 但係攞到將排期紙要排到下年二月定三月, 之後我知又要睇返幾個月dr先再排ivf... (佢未必比你第一次就試ivf架, 可能要你試一輪iui...) ivf又要排1年半多先可以做喎... ...

複式洋房

我之前係元朗睇......主要係調理身體+朱古力瘤+生BB既, 但生BB就未成功, 而家我就去咗試何老大既藥囉!!!!!!!

原帖由 CHANLAILAI 於 09-4-30 23:13 發表
我都有朱古力瘤, 你睇邊個中醫呢?

男爵府

我都係睇何老大, 你都叫佢何老大, 真係夾架啦, 哈哈。

你睇邊間呀? 有冇機會見下呢

原帖由 sosoyu 於 09-5-1 13:33 發表
我之前係元朗睇......主要係調理身體+朱古力瘤+生BB既, 但生BB就未成功, 而家我就去咗試何老大既藥囉!!!!!!!

首頁

尾頁

跳至