自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

人哋喜歡你,就係好爸媽
人哋唔妥你,做乜都係怪獸

複式洋房

回覆 happybebebe 的帖子

唔通做家長就一定要俾人指指點點

複式洋房

回覆 sako 的帖子

為人父母甚艱難,行錯一步都驚影響佢哋前途

大宅

Cindyma520 發表於 19-4-7 03:02
早掛新聞成日都賣,香港好多「怪獸家長」,又話好多家庭請外傭培育左好多「港孩」。但撫心自問,為人父母既 ...

好唔好,問用家,即係你嘅細路。
兩公婆,最好傾下了解下雙方睇法,攞個共識。

複式洋房

回覆 屠龍女皇 的帖子

我都知時代已經唔同左,但只係唔想過份遷就佢地

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

無formula架wor
我係在可行範圍內俾佢最大自由度,佢唔出我hard limit我咩都得
作為食鹽多過佢食米,常常有意見就難免,但我唔會迫佢接受我果一套——佢要學識面對自己選擇嘅後果

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

701003 發表於 19-4-7 06:36
好父母唔係{盡力俾“最好的“子女},係俾最“適合”的/子女想要的
...

係!聽過一句說話:中國人父母的愛像棉胎,夠晒份量,但亦好沉重
要習慣俾guidance佢,然後放手交俾佢決定,唔跌倒係唔會受到教訓。無論細個跑到pk,大個無溫書成績唔好,做錯野朋友嬲左佢,都係後果,俾佢跌下,至會明點解父母長輩咁多說話。到佢開心見誠主動同你傾,你就成功了

Cindyma520    發表於 19-4-8 02:26

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

唔會什麼最好都比佢地,這反而害了他們,令到他們自己不發奮上進,我會把我識得的都盡量教給他們~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

四個字:問心無愧

BK 大把JM 憎阿媽都係因為阿媽要佢比家用、阿媽唔借錢比佢,作為阿媽你就得幾多?而家你只係對子女嚴格,我睇唔到有咩問題。只要唔好一時一樣,子女就自然follow 到。

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

回覆樓主:

自己做阿媽嘅,好唔好不尤得我講! 我用阿女身份覺得我阿媽唔夠好,我以前缺少的,都會盡量提供比小朋友,缺少嘅都不外於溝通&陪伴…

洋房

計過數,退休之後有能力養活自己先好生bb,唔好規定要俾幾多家用你

洋房

Charlotte_mom 發表於 19-4-7 15:31
無formula架wor
我係在可行範圍內俾佢最大自由度,佢唔出我hard limit我咩都得
作為食鹽多過佢食米,常常有 ...
你這段說話同我父母講既好似,表面我係尊重他們,由得佢地講囉,免得過都費是駁斥,但心理其實好討厭佢地咁樣講,根本假民主,

伯爵府

Cindyma520 發表於 19-4-7 03:02
早掛新聞成日都賣,香港好多「怪獸家長」,又話好多家庭請外傭培育左好多「港孩」。但撫心自問,為人父母既 ...

你嚴得黎
目的係為仔女好

他們是感受到!

加油 !

象牙宮

回覆樓主:

盡力做好本份,好好管教,唔寵仔女

複式洋房

回覆 birdbird 的帖子

對仔女小五渣

王國長老

bear. 發表於 19-4-7 16:37
你這段說話同我父母講既好似,表面我係尊重他們,由得佢地講囉,免得過都費是駁斥,但心理其實好討厭佢地咁 ...

咁佢地假民主啫,我唔係丫嘛

複式洋房

回覆 Charlotte_mom 的帖子

有時好矛盾,即候係小朋友都會有表內不一既情況。可能對住你時笑笑口,只不過係唔想俾你話!

王國長老

Cindyma520 發表於 19-4-7 21:34
回覆 Charlotte_mom 的帖子

有時好矛盾,即候係小朋友都會有表內不一既情況。可能對住你時笑笑口,只不過 ...

咁預左,每個人都係獨立個體,3 歲細路都識反抗啦。就算我同我老公,我同我家人,我同我朋友,都難免會有情況,最緊係長線大家建立到良好關係囉

男爵府

我只知以「為你好」「因愛之名」嘅行為,好多時錯x曬

首頁

尾頁

跳至