0-6個月

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

Kingsleypo 發表於 19-4-7 17:43
2018年係最令我辛苦嘅一年。一年內大肚、轉工人、被工人玩、炒工人、再請左個衰工人、又炒工人、大住肚湊大 ...

餵人奶最忌係精神壓力同休息唔夠,餵唔到人奶絕對無問題,其實七八九十後都係食奶粉大,所以BB 食奶粉完全無問題,BB 健康就得啦!99呢類人嘅閒言閒語完全唔駛理,自動屏閉,再嘈就唔見佢,叫你神隊友幫你擋

複式洋房

Kingsleypo 發表於 19-4-8 08:08
回覆 MaMiRei 的帖子

有人見到我嘅努力真係好感動。

明白你的感受
我都剛生了第二胎(3個月啦)
本以為 有經驗,就冇問題 ,好多野都能應付。
點知預期總比現實美好
細b 都攪到我 叫救命

但我覺得 媽媽 生小朋友
係對自己 對BB
並不需要 對周圍的人 交代

媽媽
要懂得舒發,可以的話一個人出街行吓
發吓呆
搵個好朋友盡情吐苦水

依個階段好快過
大家一齊努力

別墅

加油呀,你已經好叻,處理到咁多問題,人奶奶量多少唔好太在意,有幾多就比幾多,好多bb都飲奶粉,最緊要呀b健康,我仔而家五個月大,我一日都只比到兩至三餐人奶,我都諗過放棄,但老公話冇所謂啦,有幾多咪食幾多,所以我就照餵人奶(我係全職媽媽),至於奶奶,真係唔好在意佢講咩,我都頭兩個月比我奶奶激死,老公叫我唔好理佢,求其應下佢就算,有咩問題老公就同佢解釋返。

大宅

yukicheung0901 發表於 19-4-8 00:29
我99都係,由我開刀果日已經係度嘈,真係好L煩。

我同他對駡,我叫他收聲,日噪夜噪,他話我不尊重他,仔女無甘對他。

洋房

二宝媽媽你好叻架喇!放鬆啲啦!
我生完一個星期,情緒都好差⋯埋身餵人奶個囝又唔岩,啜到成口血! 呢下諗住停人奶⋯但係個囝無便便,我又怕啲奶粉佢唔岩,迫住買個泵返黎泵奶⋯但係泵得一安奶咋⋯自己呀媽仲要問我,點解你咁少奶…真係會頂唔順⋯喊出黎⋯好彩有老公体諒我⋯叫我唔好比太大壓力自己,唔夠就奶粉啦,泵到已經好好!
其實你老公叫你停人奶都係体諒你架! 其他人講乜就由鬼佢啦! 加油呀!

大宅

我完全明白你餵人奶果種壓力
仲要比陪月望住泵。望住每次泵幾多就話bb唔夠飽,講既說話太討厭

其實我都超想比人奶bb ,我又無奶,我都好大壓力

大宅

馬騮山寨主 發表於 19-4-8 08:51
餵人奶最忌係精神壓力同休息唔夠,餵唔到人奶絕對無問題,其實七八九十後都係食奶粉大,所以BB 食奶粉完全 ...

甘點解而家無人奶好似係好差?唔餵人奶又好似好內疚,究竟點解會搞成甘? 個個飲奶粉米幾好

洋房

2018年係最令我辛苦嘅一年。一年內大肚、轉工人、被工人玩、炒工人、再請左個衰工人、又炒工人、大住肚湊大 ...

停餵啦,太大壓力。
如果你真係擔心,我有工人介紹比你,係我工人既家姐 湊NB好放心

大宅

宜家男人廢廢地,以前年代女人吳洗反工,有男人養。我成日甘串我老公。老公吳識得幫老婆岀聲。

複式洋房

我坐月都好辛苦,我請左衰陪月,係我坐月玩野,情緖唔好搞到我塞奶勁痛,再臨時請另一個陪月但佢幫得10天,再請第三個陪月,佢日日話我無奶,又踩我d 奶無營養搞到個仔黃疸退得慢,又話我拕bb時食西瓜搞到bb手震(明明係神經反射),又話我第一個月無用熟滾水搞到bb有肚風成日嘔奶,又話自己照顧過的bb無個嘔奶,搞到我日日自責有產後抑屈!要照顧好自己情緖先,唔好理d 身邊人的説話,工人兩星期也可以訓練到換片餵奶,同一定同自己講明天一定好,好快捱過!大家一齊加油!

男爵府

唔開心嘅奶BB飲咗都唔會開心,盡快停人奶,對成個家庭都有好處

男爵府

如果奶奶係為你著想,體諒你就應該勸你退奶,我老爺都勸我退奶,多啲休息

男爵府

你已經好厲害,湊住個大既,仲可以餵人奶2個幾月,我身邊既朋友,佢地要湊個大,所以只堅持餵1個月人奶俾個細既

複式洋房

回覆 comeonbb001 的帖子

就係因為我一路餵,我覺得自己少左陪大仔,而大仔亦因為咁唔開心成日自己係一邊喊。
我宜家有奶,雖然只係少量,但有又唔餵我係唔係算不負責任呢?心情好糾結。

複式洋房

從來老爺奶奶都只望到佢哋個仔同個孫,新抱係外人,關心體諒唔輪到我。
我好記得生完大仔我老爺有日向我訓話,叫我要決定返工定做全職媽媽,唔可以改變主意阻佢地揾食。我當時有抑鬱係想死咁制,但佢只關心佢地要揾食。我奶奶同樣地只問人奶嘅問題,B B食到幾多咁。

就係個次訓話,我第一次發聲,叫佢地唔好再煩我,我想死。然後,我老公一句說話都無講坐埋一邊。到左後來我老公話咩都係我自己攞嚟,應該我向佢父母道歉。自此我知老公係唔會為我出聲,亦係何父母面前無膽承擔責任。

男爵府

回覆 Kingsleypo 的帖子

我明白嗰種奶雖然唔多,但有奶唔餵嗰種感受,因為我正正面對住呢個問題,我而家奶量只夠食2餐,遲啲可能得1餐,因為慢慢退奶中,我老爺叫我休息下唔好泵人奶。另外,我覺得花時間泵奶(我奶少要泵好耐),少左親子時間,如果我下次再有二胎,相信我只會餵1個月人奶,留返多啲時間陪小朋友

男爵府

雖然唔係想講你老公壞話,但作為老公,點解佢唔為你出聲,唔可以體諒你,站係你立場幫你設想,為你發聲

複式洋房

我都覺得泵奶好花時間,我自己一次一小時。但退奶我又有愧疚感。

複式洋房

唔怕得罪講句,你老公做到咁樣對你同你d屋企人,好極都有限,點解仲要忍佢同佢d屋企人

複式洋房

comeonbb001 發表於 19-4-8 16:06

我明白嗰種奶雖然唔多,但有奶唔餵嗰種感受,因為我正正面對住呢個問題,我而家奶 ...

我都係喂咗一個月,因為自己真係無乜奶,點解要勉強自己勉強bb食唔飽,奶粉得佢肥肥白白,有咩唔好

首頁
12345...6

尾頁

跳至