婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

妳奶奶其實係唔想妳餵人奶, 所以賴妳煲魚湯有問題, 煲魚湯唔先煎過條魚,d湯會腥, 點飲?

複式洋房

我阿媽話煎佐先煲無咁腥喎,由我細細個已經係咁煲,又唔見我有濕疹?

男爵府

bo魚湯就梗係要煎咗條魚先架啦,一d問題都無噃,你唔好理你99咁多,自己like點做就點做

大宅

好媽媽勳章

可唔可以搬開住, 吟小時都要同你嘈, 我覺得你99物都要同你嘈一飺先安槳. bb越大越煩.

別墅

佢點會唔識丫,佢特登搵野黎鬧你姐.

大宅

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 chiurebecca 於 09-4-30 15:11 發表
我都即刻回應話你唔可以一句說話就否定阿b的濕疹唔係遺傳, 佢就話"唉...唔好嘈啦, 唔好嘈啦, 你鐘意點就點啦, 橫掂o個個係你個仔之嘛, 我又會對得有幾耐丫?"又話我都問過所有人, 冇人好似我咁整魚湯喎...真係奇聞, ...

你同你奶奶,呢道d太太個魚湯煮法都岩,古老人以前整魚湯就係咁...唔落油,用小小鹽淹左魚之後,落薑擦鑊之後就乾鑊煎魚,煎一煎就反轉,見魚皮熟就撞水落去,因為魚都會出油架,古老人餵人奶真係好講究架,整魚湯係用有鱗魚,冇鱗魚真係加埋d木瓜煲湯係會引起濕熱.

以我記得果時揍我地個工人話果時d人只用紅三魚,山班,牛秋來煮湯架.

平心靜氣一d,佢講就聽下有懷疑就問下人啦,相見好同住難呀,唔好勞氣啦.

男爵府

你99根本搵嘢嚟嘈, 通常都會煎下條魚先放落去煲湯, 咁樣啲湯唔會腥, 如果佢嫌多油, 咪隔咗啲油先飲囉.

濕疹呢樣嘢真係遺傳, 如果你99再同你嘈, 你叫醫生解釋俾佢知.

伯爵府

好媽媽勳章

我都聽過煲魚湯係用白鑊煎魚...一般來講湯係越少油越好的。

唔係個個地方既人煲魚湯都係先煎過的。我響台灣飲過魚湯係清湯,好甜唔腥,唔知係魚定煮既方法。還有上海人既砂鍋魚頭粉皮...都係好甜,想起都流口水...不過唔知冇煎過既魚係咪冇增加奶量既功效?

首頁

尾頁

跳至