自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

Happybabyhbb 發表於 19-4-9 15:02
如果我係新娘,會好感動!人地咁忙都黎賀一賀我,但自己無時間招呼人,會約佢食飯傾下計,我預自己請,因 ...

agree

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mln 發表於 19-4-9 15:05
因為新娘覺得已經派了帖,而且帖內有餅咭還有10蚊的回禮錢, 點都要追的。

所以最後佢地為了這300蚊,無了 ...

新娘角度覺得唔可以唔收, 但就因為咁無左個朋友
結婚當日請咗朋友一家三口,個仔發燒唔黎。老公拎千五蚊人情來就走。我捉佢影左張相。
佢結,我送咗條4位數頸鍊比佢。真正朋友唔係咁計較

係我識左over 20年朋友,而家也常見
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

因為新娘覺得已經派了帖,而且帖內有餅咭還有10蚊的回禮錢, 點都要追的。

好心啦, "請"人食餅呀, 咩叫請呀? 好彩我身邊冇呢d咁既cheap 精

子爵府

根本新娘都唔當該朋友係朋友

侯爵府

有乜好追?

伯爵府

潑婦 發表於 19-4-9 14:58
我唔會問,好肉酸

x2

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

個新娘好等錢開飯

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我覺得咁樣追好肉酸,除非真係咁等錢用,否則,擺酒我預左駛錢。

我結婚老公都有大陸親戚黎比一百人仔一家,咁又如何?大陸親戚老遠黎其實都已好比面,請人食餐飯都吾過份。其實朋友咁忙都黎,已經好好,好比面,錢真係咁大,大過呢個情?!

水晶宮

回覆樓主:

我係新娘的話唔會追, 咁核突

公爵府

我係新娘
真心會多謝人地百忙中來賀我
禮唔到 一d都無問題

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

如果我係新娘,會好感動!人地咁忙都黎賀一賀我,但自己無時間招呼人,會約佢食飯傾下計,我預自己請,因 ...

AGREE
其實個個人, 係婚宴去到一半才到, 最後因新娘太忙, 冇招呼, 而個個朋友亦冇飲就走佐。

我唔明個新娘何解要追到天腳底都追人地?
實情個朋友好有心, 如果冇心, 直頭NO SHOW啦~
人地特意趕來到賀, 自己沒招呼, 賓客冇飲走了, 新娘唔會覺得唔好意思?
如果我係新娘, 只會請返對方食飯, 唔會提人情囉!
個新娘.....真係肉酸到一個點。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實請人飲,到底係想人地夾錢,定真心想得到親戚、朋友既見証同祝福呢?

答案自然在心中。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

哇。。乜真係有咁既人。。驚蝕左張餅卡同10蚊的就唔好派帖俾人,邊有追人情㗎?!人地沒欠你的,仲要人地咁有心,特登趕返黎祝賀。

男爵府

而家啲人結婚又要威但又威唔起,要人哋夾錢俾佢威,仲要講到係「請」你黎飲(貪佢d酒店級靚餸咁話),好心啦人哋一千蚊攞去食五星級酒店自助餐乜都有得食仲有錢找添,去迪士尼酒店buffet仲有米奇合照啦使恨同你合照?人哋去得都係睇在人情關係上,點解啲新人總係覺得人哋係“吼住”佢果餐

子爵府

我都是這樣想

男爵府

而家D人真係唔係”請”飲, 係夾錢食飯. 又話咩公價, 幾多人要比幾多, 咁不如賣票啦, 唔係派帖啦.

大宅

緊係唔追啦,其實個情況個朋友黎到佢又唔理佢個朋友無癮走左,佢唔俾都好正常啦,仲要死追爛追,追到幾百無左個朋友

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

唔追啦~ 咁肉酸

況且那位朋友有趕來道賀, 又冇飲宴, 心意搭夠;

為何咁小家呢?
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

珍珠宮

請唔起咪擺酒。

大宅

用到”追”,真係欠咗佢嘅?如果個朋友婚宴當晩完全冇出現過,咁又會唔會”追”人情呢?

首頁
12345...9

尾頁

跳至