自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

BGCOME08 發表於 19-5-1 17:38
所以自閉症係來自男人的基因?而唔關媽媽事?

依家醫學上係咁理解,我都係聽老師朋友講,我地聚會時講開佢返學既野聽返黎。

公爵府

九暈畏 發表於 19-5-1 17:39
依家醫學上係咁理解,我都係聽老師朋友講,我地聚會時講開佢返學既野聽返黎。
...

又長知識了

侯爵府

回覆樓主:

自閉有得驗㗎咩唔係要做心理評估決定咩
同埋驗嚟做咩諗住追究責任

公爵府

九暈畏 發表於 19-5-1 17:34
https://thestandnews.com/cosmos/自閉症或更有可能由父親遺傳/

我朋友係理大讀幼兒學,醫生教授係大學講 ...

只係研究
現在醫學技術,產前檢查都係check唔到
我朋友細仔係自閉花了很多錢,一家人連埋正常大仔做檢驗,自閉細仔做埋MRI都搵唔到原因
如果甘容易知原因(好似唐氏check到)就唔會有自閉問題

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

TV8 發表於 19-5-1 17:23
事原,我亞姨因為婚姻失敗,引致精神有問題,即係痴缐,賴我家族有精神病紀錄,叫我去驗,我真的受不了,我 ...

冇人想仔女有事,比d時間大家冷靜下都好,傻豬,做左人阿媽要堅強d,喊多一陣好了!
你老公一時間接受吾到啫,呢個年代自閉症好普遍,又吾係乜大病。
你老公再嘈,叫你老公上網查下資料啦!你有乜野5開心就要同佢講,呢隻死貓甘大點啃呀?千祈咪屈埋在心,生左对孖係開心事,知道嗎?

子爵府

就算比佢驗知道原因又點, 已經係事實,
不如唸下如何幫小朋友好過

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

女夭!

珍珠宮

就憑你老公推卸責任、講嘢唔顧人感受呢兩個自閉症特徵
佢先最有可能遺傳自閉症比小朋友
你叫佢見專家評估一下先

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

仲想生下一胎就話check啫,都生左對孖估計唔打算再生啦,唔驗!
要驗就父母一齊驗,要玩燒銀紙丫嘛,玩大佢!
自閉又點,我仔夠自閉+過度活躍啦,我都無放棄佢wor

ccysj01    發表於 19-5-1 18:02

珍珠宮

回覆樓主:

係囉~一齊去驗!叫佢唔好縮呀!

公爵府

TV8 發表於 19-5-1 17:39
我好痛心,結婚,生仔,原來我咁痛苦

唔好難過,去食啲甜品,心情會好返啲

子爵府

虎到金來勳章

是的 發表於 19-5-1 17:44
冇人想仔女有事,比d時間大家冷靜下都好,傻豬,做左人阿媽要堅強d,喊多一陣好了!
你老公一時間接受吾到 ...

多謝各位JM, 我人生的確苦短!
多謝BK,有個地方呻下,近日好多新聞都講屋企有個特殊兒童,條路的確好難行!

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

yaubb2014 發表於 19-5-1 17:33
生左出來有事,老公多數賴老婆,因為承認不了失敗

全天下既男人同男家係甘架!
好既就爭住認,衰既就賴阿媽及女家,永遠吾關佢地事!
我其實好想同佢地講正白痴,好彩仔女吾係似晒佢地!

伯爵府

回覆樓主:

應該驗吾到,驗到吾會咁多人生左先知

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

TV8 發表於 19-5-1 17:23
事原,我亞姨因為婚姻失敗,引致精神有問題,即係痴缐,賴我家族有精神病紀錄,叫我去驗,我真的受不了,我 ...
驗咩啫?
你問佢驗到又點?驗唔到又點?係咪可以塞返個仔入肚當冇生過?
講埋d毫無建設性既說話,不如正面d,唸下點樣幫個小朋友仲好啦。不知所謂

ccysj01    發表於 19-5-1 18:02

子爵府

虎到金來勳章

tester5 發表於 19-5-1 17:52
驗咩啫?
你問佢驗到又點?驗唔到又點?係咪可以塞返個仔入肚當冇生過?
講埋d毫無建設性既說話,不如正面d ...

驗到嘅咪推卸責任賴晒個女人喥,怪責我!

男爵府

apple~y 發表於 19-5-1 17:43
只係研究
現在醫學技術,產前檢查都係check唔到
我朋友細仔係自閉花了很多錢,一家人連埋正常大仔做檢驗,自 ...

依家醫學都係從累積既個案慢慢抽絲剝繭去追查,因為有唔少個案都係兩兄弟都有自閉而推論到基因問題,當然有個案只係其中一個有問題。

香港衞生署都將自閉症放入遺傳科去研究

https://www.hk01.com/社會新聞/183286/衞生署遺傳科新症增兩成達1800宗-半數兒童新症屬自閉發展遲緩

伯爵府

回覆樓主:

問佢,驗咗知道又點?想求証,想理直氣壯大聲講:唔關自己事?之后呢?
等佢答!

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

去邊驗?點樣驗?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

首頁
12345...12

尾頁

跳至