自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

我全人奶,兩個細路都冇濕疹。。牛奶巳經係公認既其中一個致敏原, 點解大家覺得奶粉唔會引發濕疹. 要注意既係, 如果人奶媽飲牛奶, 一樣會將致敏原傳俾BB

大宅

因果係咪掉轉左,因為BB有濕疹,所以堅持餵人奶,而唔係人奶B多濕疹。

利申大女全人奶,細女半人奶都無濕疹

水晶宮

回覆樓主:

我都係全人奶到八個月。
我同老公都冇濕疹冇哮喘冇食物藥物敏感。淨係我有少少鼻敏感, 老公皮膚對某啲中藥可能有敏感。
我由大肚到餵人奶都完全冇介過口 (生嘢冇食,凍嘢/煎炸嘢/海鮮都有食), 亦都冇清胎毒。
我哋個女由出世到而家三歲,完全冇試過濕疹,連bb出世常見嗰啲粒粒,白色點點,紅,甩皮等等都冇。

禁止訪問

禁止訪問

已刪除用户

回覆樓主:

子爵府

我女全人奶到兩歲,依加三歲幾無濕疹

禁止訪問

禁止訪問

大宅

虎到金來勳章

beengng 發表於 19-5-5 02:38
我都好小心戒口, 同埋留意bb衫同玩具被裖係咩質料, 不過bb沖涼同lotion都未睇, 如果bb夏天出世係咪唔使用l ...

唔一定呀,要睇返bb膚質,好似我果個咁,夏天成日出汗成日抹身咪又係乾,所以都有用lotion呀,而家用緊Petite Planet夠潤又唔會立,乳木果成份都天然,1年4季都岩用,冬天真係大風吹可以再搽埋佢隻維E cream

禁止訪問

大宅

藍尾巴 發表於 19-5-3 21:21
如果係遺傳性濕疹,唔好唸可以斷尾,多數跟一世,只可以唸點樣唔好發得咁勁。如果父母都無,多數大大下會好 ...

都唔一定,我自己有濕疹,兩個女細時極嚴重,係醫生都話佢地成世都會咁樣,大D仲會有哮喘,但是我死唔信,一直非常努力養好佢地身體,最後兩歲就斷到尾,轉天氣果D都唔會發,亦冇哮喘鼻敏感,反而朋友兩公婆都冇,但是個女到依家差不多六歳仍然非常嚴重,晚晚要包木乃伊訓

大宅

mercurycc 發表於 19-5-2 22:18
有人傾開,人奶b比較多,不過無數據既。

我覺得有關,但好支持人奶嘅就話無野好過人奶,但我自己嘅經驗系介左口餵人奶好番9成,或者轉左全奶粉好番9成

象牙宮

一顆心 發表於 19-5-7 17:50
我覺得有關,但好支持人奶嘅就話無野好過人奶,但我自己嘅經驗系介左口餵人奶好番9成,或者轉左全奶粉好番 ...
因為聽收音機話而家多左 bb 敏感,唔排除因為佢奶,咁岩識好多個人奶b又係濕疹都幾嚴重。

禁止訪問

子爵府

一顆心 發表於 19-5-7 17:50
我覺得有關,但好支持人奶嘅就話無野好過人奶,但我自己嘅經驗系介左口餵人奶好番9成,或者轉左全奶粉好番 ...

真係咁岩,我fd bb一出世食奶粉,濕疹勁到不得了,前後淨睇醫生都用左6位數字起,3歲啦都未好返後來第2個b出世,全人奶,反而一d事都無,連醫生都話唔關餵奶粉定人奶事

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

以前睇醫生,佢話多數遺傳,另外父母係過敏體質生嘅小朋友都會易有濕疹

我2公婆冇濕疹,但老公有鼻敏感,小朋友有濕疹同鼻敏感,不過隨住佢開始長大,抵抗力好左濕疹差唔多冇再起,另外佢係唔使戒口

珍珠宮

lawgabbi 發表於 19-5-7 17:20
濕疹好似都關遺傳事…不過都有身邊朋友係一家人都冇濕疹但係個b有…而家我都唔敢放鬆…keep住好勤力咁幫b補 ...

有過敏基因唔一定會發,當然我都希望你朋友兩公婆真係無。我老豆 65+ 先有濕疹,我自細鼻敏感, 3x 時開始濕疹。西醫話鼻敏感,濕疹,哮喘 3 樣係有關,父母有一款,小朋友較高機會中同款或另外兩款過敏症。中醫就話就算有基因,都同你即時身體情況有關。你弱/老嗰排就會蝦你,我好乖又早瞓又運動又食得極健康嗰期係真係鼻敏感都少發 d

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實無關係,反正起香港既bb或小朋友,濕疹鼻敏感總會中一樣,不過一去到外國留學又幾乎個個即刻好番。

男爵府

回覆樓主:

唔覺。我身邊識嘅得1個有

首頁

尾頁

跳至