自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

mababie 發表於 19-5-2 17:21
任何一個婦科醫生,要照超聲波的。

舊年年尾照過,話冇生嘢!

珍珠宮

asa2012 發表於 19-5-2 15:13
我一直用中藥調理,我中醫師話咁樣拖法,不是太好,佢會開藥,話要清宮內的滯血出來。

...

我好多時都 7 日,我中醫都話我氣虛,停唔到。佢話最理想係 3-4 日完

子爵府

chunchun8411 發表於 19-5-2 12:30
有冇人好似我咁,M來好多日,但量吾多,好少好少,我已年過四十,苦惱中!
...

我有呢個問題, 我星期一去左睇中醫, 食左幾日藥, m 期維持到5 日, 我要每星期看一次睇下情況怎樣。

大宅

chunchun8411 發表於 19-5-2 19:47
舊年年尾照過,話冇生嘢!

我2017年10月照過冇嘢,但2018年2月再照時已經有個4cm嘅朱古力瘤

大宅

chunchun8411 發表於 19-5-2 14:29
去年8,9月試過1⃣️次系咁,所以哪哪聲去檢查,但醫生照陰道鏡又話冇生嘢,正常!之後几次M又正常反,直 ...

去睇下婦科先啦!我之前連續幾個月m 冇停到,原來係子宮內膜好厚, 之後要做刮宮.
你去驗查,醫生會開止血丸比你,而且m 冇停亦容易有貧血架.

男爵府

我都試過,我覺得40以上都有會有呢D情況,就是D經期亂曬(可能身體機能轉變掛),D朋友也有呢個情況D M亂籠,我來經長達5-20日也試過,量少到好似無來又試過,又時多到死又試過,來經之後隔2日又來過亦試過,試過來經10日再隔14日又試過,又時來到怕,又試過隔60日先來(以為自己有左,但知一定吾係),我生完第二個就是咁(今年小孩已經6歲),呢六年比D M攪到吾咁去D陽光與海灘+水上活動旅行。買巾買到窮。我亦中西醫也看過,西e照曬,抽血都糸正常,近年好D 20-24曰週期,(以前系30日週期),不過依家每幾個月又亂一次(可能同情緒影響有関掛),我曾問過是否更年期,醫生說不是,當年問是40頭。

男爵府

she007 發表於 19-5-2 12:50
即係幾多日?我都要9日,仲要由第3日開始要去跑步等循環好d排得順d,唔係真係10日有多都未乾淨,但唔係紅係啡。 ...

我同你一樣
好煩死唔斷气咁少少啡

大宅

EMMACHEUNG 發表於 19-5-3 01:30
我都試過,我覺得40以上都有會有呢D情況,就是D經期亂曬(可能身體機能轉變掛),D朋友也有呢個情況D M亂籠, ...

感謝回復!

大宅

EMMACHEUNG 發表於 19-5-3 01:30
我都試過,我覺得40以上都有會有呢D情況,就是D經期亂曬(可能身體機能轉變掛),D朋友也有呢個情況D M亂籠, ...

多謝回覆,我的情況同你差吾多!

大宅

回覆 EMMACHEUNG 的帖子

我同你情況好似, 月經亂晒, 一時幾個月正常, 一時唔黎一兩個月, 一時黎到唔識停又量多, 尾又拖得長, 我覺得係更年期, 最怕係黎到唔停又多, 血崩咁, 好妨礙日常生活, 同老公講佢又唔明果種痛苦.

首頁

尾頁

跳至