自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

如果唔請工人,真係要睇吓奶奶揍唔揍到,同埋有冇老爺幫手?因為揍一個輕鬆好多,兩個真係辛苦,出入要帶兩個,體力要有番咁上下,同埋如果是但一個小朋友病,又要去看醫生, 你or你先生容易請假嗎?
另外,小學功課會開始忙,晚上放工要對功課及温習

珍珠宮

回覆樓主:

唔請姐姐真係唔好生,你第一個係25歲,生第二胎都唔係高齡,但奶奶好可能已經變左高齡,仲要幫你湊初生,既然佢甘好,我真心唔捨得佢甘辛苦lor

水晶宮

szeszeeee 發表於 19-5-4 22:48
你岩,我應該探下奶奶口風,事關佢而家都周不時鐘意去旅行,如果再生,短期內應該都冇得去個workloa ...

最好請工人,一係你part time湊
奶奶年紀大,再困身幾年,湊大你細個件,邊到都唔洗去

大宅

回覆樓主:

你要想下經濟想你生多個轉全職媽媽可唔可行,第一宜家99答應幫手湊,但萬一生完先話唔幫你湊,你未請到工人時就要自己攪店,你係咪可以,生多個99一湊二係咪佢體能上都可以應付到呢!

別墅

如果生多個,我都明白奶奶年紀大了難應付,我有諗我從此做part time湊細 ,變相搵錢少左,仲有一樣被大家點醒左,我已經忘記左湊一個初生係幾咁辛苦.. 之前自己剩係諗生完之後冇咁自由,洗錢多左,但係冇去細諗(邊個湊)(點樣湊)呢d問題

琥珀宮

李露眉 發表於 19-5-4 23:05
最好請工人,一係你part time湊
奶奶年紀大,再困身幾年,湊大你細個件,邊到都唔洗去
...

咁勞累法,就算99好人肯湊,也可能係死頂,對上年紀人士(唔知樓主99係咪老人家),其實對身體健康損害大!

做子女唔應該比呢d事發生。

大宅

我開頭都成日念要唔要生多個
但現實我老公係豬隊友,踢一踢先郁一郁
我無奶奶,有老豆老母!但我知拒地年紀大
而家個女都無咩幫我湊過,所以我唔會指意其他人
我老爺更加唔使念,開口叫我追多個
話有奬金,又話等我個女多個伴,
唔好意思,錢我唔幸......我話我都係一個伴....
因為我自己長期作戰,而家個女2歲叫穩定左的
我唔想加重自己負擔,所以斬釘截鐵唔再念
老人家一年唔同一年,我媽個的湊我個女2個鐘已經話呢到痛個到痛
我心念,已經唔係日日對住都講呢的
所以如果我生多個可能要求拒幫下我
我先唔想求完拒仲有說話聽
所以都係一個好喇

水晶宮

怪獸青BB 發表於 19-5-4 23:05
唔請姐姐真係唔好生,你第一個係25歲,生第二胎都唔係高齡,但奶奶好可能已經變左高齡,仲要幫你湊初生,既 ...

你完全講晒我想講的。

好老實, 樓主想生no.2 但竟然打算係比99 湊, 而99已經幚佢湊緊大女, 我覺得樓主將自己的快樂建築在99身上。

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

係就快,想生同生得出兩回事,我從我仔一歲開始,試咗三年都生唔出

侯爵府

回覆 szeszeeee 的帖子

妳奶奶幾大年紀? 有無探聽佢意見? 湊b好辛苦老人家體力有限, 或者佢頂硬上局住同你們湊, 你們應該請番個工人, 唔好主意晒老人家, 老人家幫你們睇頭睇尾便可,好應該企係對方立場諗先好, 唔可以一尾諗自己, 奶奶無責任同你們湊的

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

你既情況同我果時好似(包括生第一胎年紀,大果個既年紀),結果我係選擇生多個

睇到呀大有呀細陪果種開心,乜都覺得值!呀大由自我中心,變到識照顧人,呀細對呀大既倚賴,佢地一齊玩,真係好開心。(初初怕年齡有距離,會唔一齊玩,原來唔會)

但大前提係,經濟可以,兩公婆有共識,又喜歡小朋友。

侯爵府

回覆 birdbird 的帖子

係啦, 樓主好自私, 鄧佢99可憐

水晶宮

唔建議生第2個。一黎99 有機會放飛機,如果佢係鍾意吃喝玩樂type, 二黎99年紀開始大,身體體力仲湊唔湊到?。同埋今時今日世代競爭太大,除左bb好得意之外,責任都好大。要教好一個小朋友一點也不容易。好多時家庭出問題,嘈交,都係由生第二個開始。大既要顧住佢功課,測考,又要睇住個細。之後埋怨c6 唔幫手,唔多理⋯⋯etc. 諗清楚,唔好為生而生。

珍珠宮

回覆樓主:

其實就算有老人家湊,都唔好咁大安旨意~
你地仲要唔請工人,即係一定旨意係老人家度~
有無諗過,如果老人家有咩突發意外,你地除左要自己湊bb,仲要照顧埋老人家?
我朋友就係咁,老人家湊孫期間跌親,要卧床休息,佢地本來就旨意老人家,果段時間真係好似世界末日咁,兩個小朋友無人湊,果陣要臨時請工人,又請左幾個先請到個好D,自己同小朋友都無時間照顧,就更加唔好話照顧老人家~

子爵府

szeszeeee 發表於 19-5-4 22:43
屋企方面有絕世好奶奶一路幫手湊,間屋都夠大再住多個人既,但就唔會考慮請姐姐,老公就冇話特別想要,佢 ...

同你情況差唔多,我揀左生

侯爵府

回覆 hahaha1231 的帖子

咪係,痴線

侯爵府

回覆 birdbird 的帖子

我係佢99實鬧爆佢, 仔都咁話

珍珠宮

木土土 發表於 19-5-4 22:50
無工人,要99再湊一個初生,太難為了(就算佢自己話ok)

Agree,我樓下有個嫲嫲當初都好有熱誠湊孫(當湊左大半年開始後悔)無曬自由⋯未湊前去下旅行,做下義工,返下教會,後來都叫個仔請工人方便自己行開下,呢D說話一定5會同新抱講

男爵府

湊一個同兩個個情況真係極端到爆,我一打二應該大你幾年,無長老幫無姐姐,湊到得返半條人命咁,湊仲要教仲有家務,我自己呀媽有時幫我睇幾個鐘都叫救命咁,佢六十都未到,所以,同老公仲有99傾好先,睇人地兩個好得意好開心咁,實際問題真係多到數唔哂...

首頁
12345...10

尾頁

跳至