自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

如果冇得避免,嚐試吓享受過程
呢種思想都可以灌輸比你小朋友。

複式洋房

codeblue 發表於 19-5-5 11:05
只係 K1 小朋友, 俾埋晒啲佢地根本冇能力做既功課,
又要畫, 又要搵圖片, 結果家長做左九成, 唔交又唔係...
...

We 2 !

珍珠宮

回覆樓主:

想當年呢啲親子功課我都覺得有壓力 , 平時我教仔做功課都要認真做到最好, 輪到呢啲親子功課, 阿媽出場冇理由唔做一個好榜樣, 所以我會好比心機同仔一齊去做, 絕大部分都被老師評為佳作, 背後真係死咗好多細胞

大宅

到小學要做新聞分享,我試過專登買份報紙做,晒錢我個區好難搵到免費報紙!攪到要問有買開報紙同學仔媽咪攞

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

又要畫, 又要搵圖片, 結果家長做左九成, 唔交又唔係...
...

我都好憎

珍珠宮

回覆樓主:

好彩學校唔多嚟d,要圖片個d我通常自己畫,然後叫仔填顏色就算,畫得唔好ga,但懶得print,而且數量真係唔多(返左一年大概得一兩份嚟d)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

codeblue 發表於 19-5-5 11:52
我果間已經係出名 happy school, 功課量唔算多,
我只係希望學生有能力自己做, 父母可以提點, 但唔係直接 ...

……

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

我ok。其實佢哋系學校做,物料都系老師準備,佢哋貼;咁返來屋企系家長準備物料咁解。不過有時準備物料考起我,eg冷線、絲巾。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

...

我都超憎,試過做燈籠,見到其他家長個啲勁誇張,駁哂電著哂燈,根本冇可能一個k3生去完成囉。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珍珠宮

哈哈哈 冇得唔喜歡,成長係必須家長陪同嘅
上次我小朋友嘅親子功課竟然係學街舞(國際學校),我睇完個clip都暈咗一半
爸爸當然話媽咪以前跳舞所以是最合適人選,去會所練咗一個小時就錄影,唉,冇眼睇啊

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 feifei_baby 的帖子

"一人一花"我而家會收到即掉,因我家根本無陽光位俾盆花,試過種1年,未交都枯左啦

用戶要求終止服務

...

學習係其次,這些功課係用嚟貼喺幼稚園當眼位置,外賓到訪時用嚟吸睛

用戶要求終止服務

199707100304 發表於 19-5-5 12:45
我都超憎,試過做燈籠,見到其他家長個啲勁誇張,駁哂電著哂燈,根本冇可能一個k3生去完成囉。
...

成個活動係一個package, 同頒獎典禮、開放日、中秋慶祝活動係一齊,係用嚟拍照、出校刊,俾外界覺得親子關係良好、學生質素高

子爵府

2018復活節勳章

最怕係今日做明天要交嗰d, 要特登搵圖片, 唔係即刻搵到好彩最近少左呢類型功課

子爵府

feifei_baby 發表於 19-5-5 11:50
同意,兩個小朋友,讀過四間不同幼稚園,間間都有親子功課,仲有一人一花
...

其實一人一花真係好垃圾同無聊,我極憎種植物,個仔讀四年幼稚園就種足四年

公爵府

...

係!
即係比功課家長做

大宅

我覺得學校根本係有心去讓父母「做野」,一方面提醒父母多留意小朋友學習情況、另一方面等學校了解家長有幾 dedicated。但每個家庭情況唔同,好多家長返到屋企唔係剩返好多時間同小朋友互動,如果仲要強迫做功課,大人小朋友都有壓力。

珍珠宮

feifei_baby 發表於 19-5-5 11:50
同意,兩個小朋友,讀過四間不同幼稚園,間間都有親子功課,仲有一人一花
...
咁多功課中,最憎一人一花,超憎種野

奶奶種野超叻,佢肯嘅我實外判比佢

伯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

有同感!

其實做呢d功課唔係問題,但我覺得係唔應該花太多工夫同時間...

珍珠宮

codeblue 發表於 19-5-5 13:14
我覺得學校根本係有心去讓父母「做野」,一方面提醒父母多留意小朋友學習情況、另一方面等學校了解家長有幾 ...
咁慘啦,我朋友未婚,佢個大哥大嫂係雙職父母,個女星期一至五放朋友家度住,星期六日先接個女回家,啲親子功課變麻孫功課了,更煩係朋友媽咪吳識字,有心無力

首頁
12345...10

尾頁

跳至