夫婦情感

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

一顆心 發表於 19-5-14 07:27
其實我先生都有打機,其實唔係太沉迷我唔會出聲,但有時需要到佢幫手,叫我等一下,組緊隊喎,又或者叫佢同 ...

我明白你都算系個好好先生,起碼你識上網問人,你唔差嘅,或者同太太平心靜氣咁傾下,如果佢唔改變,你又唔變,關係越來越差,而小朋友會長大,困局會改變,小朋友大就唔洗咁貼心照顧,睇番你小朋友都5歲,過多2年可以自己沖涼,我諗除左教下功課,陪下玩應該都唔太辛苦喎,系咪你忽略左太太,無以前咁sweet?

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

DEL

複式洋房

回覆 lovinxenia 的帖子

我找她傾計,她話我阻佢做野。我不找她,她又話唔理佢。
我怎樣做?

複式洋房

回覆 ZChloris 的帖子

呢樣野bb出世已提過。佢話全職媽媽仲花時間困身,話問我攞錢無尊嚴。

複式洋房

回覆 prettycutemama 的帖子

我見佢累會叫她休息,自己帶孩子外出玩玩,讓她有自己時間。但現在她仍不滿意。

複式洋房

回覆 心滿意足 的帖子

其實放工累,大家都係。我見佢咁樣,已經盡量由我接小孩放學,減輕佢和我媽工作。
我係有跟功課讀圖書,不過次數俾她少。
小孩是女仔,k2了,我認為沖涼抹屁股這些工作由她做較合宜。或者佢認為這些是偷懶的籍口。
我知道太太不喜歡抹大便,這個我會自動自覺做。

逆向思考,如果這些野我全部做晒,她作為母親,有何角色可言?我媽話佢其實已經唔算多野做。我唔想有婆媳衝突,所以這些話沒跟她說。

伯爵府

有冇放假兩個人放低身邊工作,出去拍下拖傾下?
有時男人捻既,同女人捻既唔一樣。
以下張圖我比喻,唔一定個個男人女人都岩,不過參考下。

翡翠宮

回覆樓主:

可吾可以擺低女女比嫲嫲幾日,你兩個去下旅行?
你兩個都無錯
只係呢D生活 24 x 365 日,大家都又悶又攰

複式洋房

回覆 mini1204 的帖子

阿女太依賴媽媽,過夜不可能。我媽已好好,間中主動提出接走阿b

瑪瑙宮

hkugradute 發表於 19-5-14 08:25
回覆 心滿意足 的帖子

其實放工累,大家都係。我見佢咁樣,已經盡量由我接小孩放學,減輕佢和我媽工作。

我諗你都就佢太多, 佢下次又提無時間乜乜乜, 你話, 預左架喇, 唔通得閒過做女果時. 你 99 已經幫到好多, 你重想點. 爆下佢囉.

瑪瑙宮

hkugradute 發表於 19-5-14 09:26

阿女太依賴媽媽,過夜不可能。我媽已好好,間中主動提出接走阿b ...

你媽已好好架喇, 唔好再加重佢負担.

翡翠宮

hkugradute 發表於 19-5-14 09:26

阿女太依賴媽媽,過夜不可能。我媽已好好,間中主動提出接走阿b ...

你老婆睇怕係因為有左小朋友無自由失自由,所以灰哂
無辦法,只有個女大D你地 train佢獨立D,先可解決
有時都要 tough D,比佢知做左父母就係咁,根本無選擇,一係當初吾好生佢出黎

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

你搞清楚佢想你自動自覺做邊d野。分工清d囉。整埋schedule 仲好。
唔知佢不滿乜野,係好難解決的。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

瑪瑙宮

hkugradute 發表於 19-5-14 08:25
回覆 心滿意足 的帖子

而家都無得話唔鈡意屋企有工人喇, 攪到大家怨言滿天飛, 就為左 d 家務野/濕碎野. 咪試下請个工人囉, 請左無得呀支又呀左喇.

做女人做到佢咁樣, 又老公又 99 幫, 都咁多野講.

大宅

我也有類似情況, 我是覺得, 對太久了, 你做好的事情, 對方會看不到, 但你做錯了或做少了, 就好大反應.
即使我家有工人, C9放工也不用湊囝, 都係咁樣, 對方要變淡了, 你阻也阻不住.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

hkugradute 發表於 19-5-14 01:12
我不喜歡有個外人在家,同理覺得照顧小朋友應該不要依賴工人

如果負擔得起,應該請工人。
你不喜歡有個外人在家,咁你太太點諗呢?你説她「應該」不想多一個人待在家,明顯你冇問過佢啦。
你話自己丶你阿媽有幫手,so?你地幫手,不代表你太太輕鬆了。亦唔好講阿媽嗰代一個湊七個,還可以去穿膠花賺錢。係,你老婆唔挨得,唔能夠7-11,但點解要老婆咁辛苦先?

男爵府

原來有咁多女人身在福中不知福

瑪瑙宮

soso1227 發表於 19-5-14 10:03
如果負擔得起,應該請工人。
你不喜歡有個外人在家,咁你太太點諗呢?你説她「應該」不想多一個人待在家, ...

係囉, 請个工人就解決晒喇, 有乜野就叫工人, 無得再怨對方唔落手.

又呀支呀左, 問佢囉, 有工人又怨我, 無工人又怨我, 你究竟想點?

瑪瑙宮

我以前都怨我 ex 唔幫手架, 咁請唔起工人, 你係咪應該落手呀? 乜都唔做, 入晒我數, 尼 d 就抵炳喇. 重要唔係包晒開支, 乜都我自己諗掂. 間屎就彈句我做得唔够好重要.

樓主你尼 d , 尼度大把 jm 讚你, 奈何你娶果个唔識欣賞.

子爵府

如果有能力,屋企有空間,建議請個工人幫手,不過工人只負責家務,陪小朋友始終父母好d,我地都係雙職家庭,我嘅交通時間比較耐,通常老公先返到屋企,佢會先陪小朋友,工人姐姐準備晚餐,等我回家就一齊食飯,雖然有工人姐姐,但照顧小朋友食飯工作都係我地自己做,食完飯就陪小朋友落街散步,跟住回家story time、刷牙、入睡都係我地負責,小朋友多數痴媽媽,我小朋友都係,但因為我老公都成日陪佢,所以我行開沖涼、做其他野都唔係問題,我覺得只要你俾太太感覺你主動幫忙,小朋友瞓左先打一陣機,係會好d。
其實,媽媽感覺被支持係好緊要,媽媽心情放鬆,自然表情放鬆,多d笑容,有無聽過一個家,只有女主人快樂,呢個家先會快樂。

首頁
12345...12

尾頁

跳至