自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

HoneyBee_2011 發表於 19-5-16 08:38
你係咪用洗鼻壺洗?定海豚仔噴嗰隻鹽水?
我覺得用洗鼻壺係有效啲

用噴鼻嗰隻呀。洗鼻壺係點架?

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

icecream1213 發表於 19-5-16 08:57
用噴鼻嗰隻呀。洗鼻壺係點架?

我呢款就係有藥劑部嘅屈臣氏買,iherb都有其他牌子,用熟水加鹽粉噴入鼻,左鼻孔入右鼻孔出,我會兩邊鼻孔都洗。

大宅

洗鼻最見效,你上網搵Neilmed 有隻sinus rinse for kids。係一包鹽有埋一個壼,你跟指示用30度左右暖水開大約120ml。同小朋友洗(emoji)。會洗到好多鼻涕,洗完幫到好多。 其實普通鹽開水用食藥D針筒都得,不過我懶,佢呢個有曬分量方便D。香港唔係間間藥房有得賣。但我係搵到有嘅。

男爵府

回覆 icecream1213 的帖子

蜜糖, 蟲草粉, 益生菌...等等

大宅

一星期要停那隻, 不是眼鼻適。是另一隻通鼻劑安鼻靈。
眼鼻適含好少類固醇, 要用一兩星期或以上先有效。唔怕的。
小朋友夠大的話, 可以用鹽水洗鼻, 左/右鼻窿入另一邊出, 不是只滴入去。
IHERB 大把洗鼻膠壺賣。維他命 C 有少少用

大宅

yiedip 發表於 19-5-16 09:36
洗鼻最見效,你上網搵Neilmed 有隻sinus rinse for kids。係一包鹽有埋一個壼,你跟指示用30度左右暖水開大 ...

係,我女洗鼻後少了很多鼻敏感

男爵府

我女兩歲半, 兩歲開始返 N 班後就鼻敏感好嚴重, 睇左好多次醫生, 依家會用眼鼻適每晚噴, 前後斷續噴左近半年, 最近係連續噴左兩個月

醫生話如果影響訓覺同用到口呼吸的話, 就要優先處理, 由其是如果用口呼吸耐左, 長遠好影響肺部 (因為冇鼻毛鼻黏液隔塵, 塵會直入肺), 同埋影響牙齒面骨, 所以落重藥都要解決

大宅

HoneyBee_2011 發表於 19-5-16 09:03
我呢款就係有藥劑部嘅屈臣氏買,iherb都有其他牌子,用熟水加鹽粉噴入鼻,左鼻孔入右鼻孔出,我會兩邊鼻孔都洗 ...

唔該晒

大宅

yiedip 發表於 19-5-16 09:36
洗鼻最見效,你上網搵Neilmed 有隻sinus rinse for kids。係一包鹽有埋一個壼,你跟指示用30度左右暖水開大 ...

好呀 Thanks so much

大宅

cwmanna 發表於 19-5-16 10:34
回覆 icecream1213 的帖子

蜜糖, 蟲草粉, 益生菌...等等

蜜糖、益生菌、維他命C我仔都有食過,係未試過蟲草粉

大宅

vyhc 發表於 19-5-16 10:42
一星期要停那隻, 不是眼鼻適。是另一隻通鼻劑安鼻靈。
眼鼻適含好少類固醇, 要用一兩星期或以上先有效。唔 ...

可能要試下呢個方法洗,但要一邊鼻入,另一邊鼻出會否好辛苦?同埋每日要洗幾次?

鼻眼適最耐試過連續噴個半月

我屋企都有安鼻靈通鼻,但好少用

大宅

gm147 發表於 19-5-16 11:25
我女兩歲半, 兩歲開始返 N 班後就鼻敏感好嚴重, 睇左好多次醫生, 依家會用眼鼻適每晚噴, 前後斷續噴左近半 ...

我仔有時真係會打開口呼吸

鼻眼適用左就大家都舒服啲,有時未去到好嚴重都忍住唔用,但最近真係每晚發作

大宅

icecream1213 發表於 19-5-15 08:04
小朋友由1年前開始,經常夜晚起身喊喉嚨痛,應該係鼻敏感鼻水倒流令佢覺得唔舒服。已做好多野去改善佢鼻敏 ...

我妹個女又係咁,又中醫又西醫都唔得,前星期仲半夜敏感到眼腫,想睇jm仲紹d名醫又無位,跟住搵到個元朗利智行醫生,跟住佢指示做同食葯,又真係無發作喎,醫生話觀察一個月後覆診,診斷費750,葯費另計,賣單2800,不過佢話d葯係出面買到,不過見第一次睇,費事買錯,所以全部係診所買,我見到有噴鼻葯,洗鼻,氣管擴張葯,青蛙仔,醫生生都幾細心,要預約 ,超級多人

男爵府

陪月勳章

我仔有 現時7歲 唔肯噴鼻 唯有一星期換一次床單被套 唔開冷氣 開風扇 睡前熱毛巾敷下鼻

大宅

orangetea 發表於 19-5-16 13:36
我妹個女又係咁,又中醫又西醫都唔得,前星期仲半夜敏感到眼腫,想睇jm仲紹d名醫又無位,跟住搵到個元朗利 ...

$2800 啲藥費都好貴喎

我啱啱都約左個耳鼻喉專科下星期睇,又睇下有冇其他方法幫到佢

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

鼻眼適噴過,停左又起返
長期食鼻敏感藥
用鹽水噴鼻同埋游水

我仔女都有鼻敏感,都係咁 無得攪
我女仲有氣管問題,要聞氣

大宅

yuensiu 發表於 19-5-16 14:11
鼻眼適噴過,停左又起返
長期食鼻敏感藥
用鹽水噴鼻同埋游水

鼻敏感藥可以長期食?
有時都會比我仔食1-2星期收鼻水藥,只係臨瞓前食1次,佢夜晚就瞓得好,不過唔敢長期食
氣管敏感藥斷斷續續聞左年半,係近半年先停左

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

icecream1213 發表於 19-5-16 15:14
鼻敏感藥可以長期食?
有時都會比我仔食1-2星期收鼻水藥,只係臨瞓前食1次,佢夜晚就瞓得好,不過唔敢長期 ...

我仔女都係早/晚食下,無事就停食藥。
通常食黃色個隻收鼻水藥丸。
不過有時一停,過幾日就鼻水流流
由期係細女,一起鼻水好耐先停到,
之後又痰又氣管。。。

大宅

icecream1213 發表於 19-5-16 13:32
可能要試下呢個方法洗,但要一邊鼻入,另一邊鼻出會否好辛苦?同埋每日要洗幾次?

鼻眼適最耐試過連續噴 ...

盡量唔好用安鼻寧。
鼻眼適依類, 我仔用另一隻牌子, 當年噴了大半年, 好了點才停。後來發現, 一初起就即開始噴+食藥,就不會發得咁勁,會快 d可以停噴停藥。
收鼻水那隻抗敏, 好記得十年前兒科覆診問醫生, 長期食怕唔怕? 個後生醫生笑笑口答我: 『我由細食到大,食到肥C大隻,重可以做到醫生 ! 不過食完會想睡, 食耐了慣了, 睡意就會減少。』
如果洗鼻, 教小朋友水入緊鼻時, 一路打開口慢慢呼吸, 會易D , 無咁易入喉嚨。

大宅

vyhc 發表於 19-5-17 11:39
盡量唔好用安鼻寧。
鼻眼適依類, 我仔用另一隻牌子, 當年噴了大半年, 好了點才停。後來發現, 一初起就即開 ...

我記得我爸爸都試過長期食抗敏感藥,係唔知小朋友可唔可以咁食。

尋晚比小朋友食左,夜晚終於冇喊喉嚨痛,可以瞓天光。

首頁

尾頁

跳至