自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

goosema 發表於 19-5-15 20:55
你係司機,去到highway其實唔覺得快,因為所有車都同你一樣咁快

可以的話響香港學左先,揸熟左 ...

冇錯。如果照住限速揸車,喺外國高速公路,會發覺,所有車都快過你,所以更加要揸實軚盤,均速行駛

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

揸車要膽大心細,冷靜能隨機應變
香港路窄,一定難揸過外國
你係香港揸得掂,去到外國一定冇問題的
我老公載左我十年,我都係前年先決心考車牌
我對自己都冇咩信心,但好好彩可以一take pass
最緊要搵個好既師傅,自然事半功倍
我個師傅好好人,唔會閙我,仲記得第二堂,已經叫我自己揸出街,佢話你放心揸有我係度,有咩我會保護你
相反,我朋友個師傅堂堂都閙到佢狗血淋頭,頂唔順上到第五堂就唔學,搞到佢都懷疑自己真係咁差咩,不過轉了師傅再學,已經考到牌。(唔係一take pass)

男爵府

唔難,熟能生巧

子爵府

與其坐係諗,不如take action 去學。揸車除左技術亦需要經驗。早學早凖備好自己。

侯爵府

畀面勳章

bb19770101 發表於 19-5-15 20:43
我老公好容易瞓覺, 瞓落床-分鐘已瞓着, 驚佢揸長途車會瞓覺

我老公都係超快瞓著既人,同隨時隨地都瞓到(總之搵到地方坐就瞓到)
不過佢18歲考到車牌揸到而家
揸左十幾年啦, 日日都要揸車
佢仲要係路痴來 睇Google map都行錯路(佢話係地球是圓的,點到揸到去)
長途唔怕,有中途站落車休息下,食下野
或者食下薄薄糖提神,聽下歌,傾下計,好快就到目的地

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

但係唔好抱著「外國揸車好易」呢個心態,澳洲都有好多盲毛 都係果句:要一眼關7
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

珊瑚宮

畀面勳章

0616 發表於 19-5-15 17:41
而家香港考牌先,再即刻買車,儲四丶五年駕駛經驗

禁止訪問

伯爵府

goosema 發表於 19-5-15 21:21
但係唔好抱著「外國揸車好易」呢個心態,澳洲都有好多盲毛 都係果句:要一眼關7
...

速快,係highway 勁多大貨櫃車,無左以前外國果種禮讓,個個做飛車手左穿右插

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

揸多D,唔洗驚! 多D路面經驗就得架啦! 我嗰時 司傅成日同我講係你揸車,你控制架車,唔係架車控制你! 我覺得佢講得好啱!

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

bb19770101 發表於 19-5-15 17:40
想四, 五年後帶囡囡去澳洲讀書,自己陪讀.
自細很嚮往外國生活, 住house, 有花園。但最大問題是我同老公 ...

我都係甘稔,所以學車中

公爵府

回覆樓主:

响香港揸得掂,澳洲就唔會有問題。我响澳洲揸開,返到黎香港揸仲驚。過到去,再揾個師父補吓堂,叫佢帶你揸平日會行嘅路就ok。

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

vanessamom 發表於 19-5-15 21:46

車速快,係highway 勁多大貨櫃車,無左以前外 ...

大貨車仲要蝦你唔讓你 我試過幾次係我已經cut左線,半架車過左,佢照cut埋黎 好彩望返原本條線有位,即轉比油走
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

我喺澳洲長大,喺澳洲學車,喺澳洲買第一部車。揸咗十幾年啦。

到而家我覺得香港揸車難過澳洲。尤其是道路指示。至少我唔洗揸到大老遠先可以掉頭,或者一時cut 唔切線就過咗海或者焗咗上大欖隧道

冇錯,以上我都做過,超蠢!不過因爲我唔熟香港。但係,喺澳洲揸車壓力冇咁大。啲車位大啲易泊啲
平平穩穩又過一日

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

jacky1666_hk 發表於 19-5-15 21:55
我都係甘稔,所以學車中
我都就黎學喇

伯爵府

goosema 發表於 19-5-15 22:02
係 大貨車仲要蝦你唔讓你 我試過幾次係我已經cut左線,半架車過左,佢照cut埋黎 :igi ...

我都試過,架大貨櫃車一打燈即沖係我前面,其實我跟前面部私家車隔離得唔遠,我當時行緊100,佢唔應該係呢個位 cut 入我前面,你有無發現就算私家車都好,d 人揸車已經唔同晒以前?所以澳洲雖然地方比較大,但車部快、大貨櫃車比起香港的貨車大兩至三倍,除highway外,基本上比較大的馬路上亦好多,所以係要好小心,剛剛星期一時highway就有一單10車連環撞,仲要係好金果隻,就是d人個個快快快,一撞就好勁果種

** 鵝媽,好耐唔見,你好嗎?

男爵府

2018復活節勳章

係外國開車唔難
我個牌都係到歐洲先考
最難係唔熟路怕唔知去咗邊
HIGHWAY最易

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

唔難,好多女職業司機,揸巴士添
叻人應該唔會做司機吧,咁你話揸車有幾難

大宅

而家d人揸車態度好差,好冇品。見你打燈cut缐(有足夠距離),佢仲要dum哂油衝埋黎,驚蝕底!

水晶宮

外國揸車冇難度啦,仲要咁長公路,反而咁長路唔好揸咁慢,否則真係會好眼訓的。

首頁

尾頁

跳至