自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

0616 發表於 19-5-16 17:47
每人取向不同罷了

係,如果一心大抽獎覺得讀邊間都得,其實冇所謂。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

我認同童年係要happy,但happy唔代表唔學習,應該係happy咁去學習。

子爵府

brbaby2007 發表於 19-5-16 17:33
你岩架,不過衰啲講句,入左私小曉飛咩!

唔係曉飛,只係自己有選擇權 唔使等大抽獎等運到...

珍珠宮

環保接龍勳章

fukuoka_saga 發表於 19-5-16 17:19
有一批人,經常話小朋友要讀happy school,幼稚園係要玩,覺得幼稚園上興趣班係怪獸。
但到小一派位先發現 ...

唔好話考直/私小學, 就算大抽獎上到普通小學, happy幼稚園又咩都唔做, 唔陪讀, 上到小一文盲咁, 加上資質普通, 真係比較難適應。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

伯爵府

要target私小,一定係幼稚園谷定
我小朋友happy school,津小
跟到
不過小學勁谷,好忙
冇後悔happy school

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

如果一個,易攪⋯
但係如果兩個,仲要唔同性別,真係頭都痕

究竟讀私定係讀津好?

水晶宮

sugarcheung 發表於 19-5-16 17:39
我曾經聽過一句說話我覺得係金石良言
香港有happy School嘅幼稚園但係冇happy school 嘅小學
不論是私直津 ...

好奇一問,咩係 happy school?

珍珠宮

其實我也喜歡小朋友有返童年,所以由幼稚園一直讀IS happy到終點

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

侯爵府

fukuoka_saga 發表於 19-5-16 17:49
係,如果一心大抽獎覺得讀邊間都得,其實冇所謂。

其實津校普遍都谷,一心諗住入應該要打好學術基礎。最好有私校揸手,先好諗抽神津

男爵府

我始終認為選擇幼稚園甚至學校還是應該以小朋友性格為主,有些小朋友係可以傳統谷的,有些係玩中或主題學習更加好!

我不是認為傳統谷不好,我本人就是非常適合傳統谷,要我主題學習其實我未必做得到,但我仔我觀察過,性格也了解,佢真的係玩中學到更多,叫佢坐定學的東西轉頭忘記左,而且愉快學習也是需要家長引導,要不然小朋友只有愉快就沒有學習概念

畢竟最後讀書學習的人是他,而不是我

珍珠宮

其實有沒有想過happy schooling 並非 hea schooling
快樂學習是通過快樂嘅體驗去啟發小朋友自己嘅求知慾望,可以是通過一齊做麵包來學習加減乘除,可以是去動物園學習英語動物名字。
但好多人誤會了快樂學習是不要去學習。

除非父母係冇辦法教、陪伴,否則幼兒園就去補習班真的挺剝削小朋友嘅快樂童年。

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

小一數學不難,但中英文大量生字,完全沒有準備,小一都好辛苦

子爵府

tester5 發表於 19-5-16 17:36
你細佬只是自己同自己溝通,都有barrier吧了,想開心、又想考直私,係完全錯誤既concept,一心入津貼學校 ...

樓主細佬個concept先係最大問題,happy KG又去考直私小

我女KG都happy school,冇外補,大抽獎入聖羅撒,小一第一個term全級top 10。小二開始補習(因為我轉全職工作),升中就band 1英中。

happy school未必跟唔到小一(講緊一線小學),但happy school預左考唔到直私小學啫!
我見小一最難適應係全日制返學時間啫,突然坐定定咁多個鐘,尤其lunch後真係飯氣攻心!但似乎我見話題多數重點去曬學術上的適應。

公爵府

hashtag影視迷勳章

永遠覺得玩就happy,學習和努力就唔happy,人生,可以happy的時間應該唔會好多。

水晶宮

fukuoka_saga 發表於 19-5-16 17:19
有一批人,經常話小朋友要讀happy school,幼稚園係要玩,覺得幼稚園上興趣班係怪獸。

咁你又唔好咁講,有低下層真係連食都有問題,仲點比資源?又係果句冇錢唔好生?但bk 又叫人唔好唔要,天賜,緣份。打好個底當然好,至少贏在起跑。

大宅

好應同,上小一真係唔簡單架!

侯爵府

親子王國15週年勳章

happy 唔代表乜都唔學,乜學術都唔理小朋友。只係教學模式少抄寫重啓發。

而上興趣班可以,但如要大發神威直私爭住收,我覺得都係睇個小朋友天份/性格 較多

即係簡稱谷得/唔谷得

男爵府

busy. 發表於 19-5-16 18:04
一心諗住入津校又夠分既, happy school真係無問題, 因為有後路
最怕係得15分, 大抽獎抽吾中, 就無後路, 得 ...

我就係得15分, 要等大抽獎抽 ,叩門一間學校先收10個8個位
而家有20分,25分,都吾肯定會入到心儀

子爵府

回覆樓主:

有啲所謂happy school根本係父母唔想花錢花時間。

首頁
12345...12

尾頁

跳至