自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

嬉水媽媽 發表於 19-5-19 10:11
控制飲食好難,有時一大班人同屋企人出去,好難唔食野,諗下點攪攪,唉.......
...

冇做開運動,行係一個好開始,加油

我自己都係下午送飯來回行一個鐘,夜晚有空就慢跑半個鐘,食個方面,晚餐係屋企食,飯量減到一個雞蛋咁多,食多d菜飽肚d

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大宅

herman-mame 發表於 19-5-19 10:18
妳肯行已經好啦,我都好肥,我只是行學校來回3次,現在咁熱,行一陣都想死(emoji)
...

咁都算係運動。來回學校時份,個太陽通常勁毒,要擔遮防晒呀。

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大宅

shun282 發表於 19-5-19 10:56
冇做開運動,行係一個好開始,加油

我自己都係下午送飯來回行一個鐘,夜晚有空就慢跑半個鐘, ...

謝謝建議,試下晚餐跟住咁做先。

水晶宮

回覆樓主:

急步行係好過慢行對於減肥嚟講,而且無咁傷膝蓋添 只要持續運動,每次keep到半個鐘至45分鐘,一定減到
隔一兩日運動一次都ok

珍珠宮

嬉水媽媽 發表於 19-5-19 10:11
控制飲食好難,有時一大班人同屋企人出去,好難唔食野,諗下點攪攪,唉.......
...

我會盡量星期一至五控制飲食,放假就任食。

我跑左兩年,頭半年輕左8kg咋,之後唔郁喇,可能懶左,而家一星期跑得兩日。

琥珀宮

小傑媽媽 發表於 19-5-19 10:41
我做過手術唔跑得,都係急步行減肥,盡量每日行1.5-2小時,而家暫時行左個半月,減左5kg,但有腳痛同心口痛 ...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

嬉水媽媽 發表於 19-5-19 08:53
水唔想游波唔想打,決定在家附近開始
行行重行行的大計,只是在公園行大運
行六個圈停下飲水,再行五個圈跑 ...

行加公園做少少運動
運動後1.5小時內不進食,否則吸收更快
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 19-5-19 11:15
行加公園做少少運動
運動後1.5小時內不進食,否則吸收更快

原來要1.5小時,下次注意下先

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

嬉水媽媽 發表於 19-5-19 11:18
原來要1.5小時,下次注意下先

以前有聽過係1小時
我會克制啲係1.5小時
以前得閒時,飯後一小時之內唔坐

水晶宮

畀面勳章

小傑媽媽 發表於 19-5-19 10:55
已經揾專科醫生check緊,但未揾到原因

保重呀姐妹 我早年奔走行減肥,又係心口“藝”住痛,仲有D氣速,冇理佢,有日運動完行回家,眼前一黑,俾人送入院 檢查咗好多嘢,原來貧血加血壓高

已刪除用户

寶石宮

小傑媽媽 發表於 19-5-19 11:21
原來要隔1.5小時咁耐

看看31樓,我有解釋。
你隔日行已勤力過我
你自己小心身體,好好保重

已刪除用户

已刪除用户

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

kylieyee 發表於 19-5-19 10:52
回覆 小傑媽媽 的帖子

個人意見:行一日休一日,如果行緊果時腳痛or 膝頭痛即代表勞損而不是疲累。 其實如 ...

6000好容易過咋喎,我接送小朋友,買吓餸,行吓街,每日到最少15000步,但肚腩仲係好放縱

珍珠宮

嬉水媽媽 發表於 19-5-19 08:53
水唔想游波唔想打,決定在家附近開始
行行重行行的大計,只是在公園行大運
行六個圈停下飲水,再行五個圈跑 ...

尋晚老公同仔陪我行大運!我開始戎糖/減糖,低碳!

其實由戎糖開始已經輕左,不過想整體望落瘦D還需下苦工

子爵府

小傑媽媽 發表於 19-5-19 10:41
我做過手術唔跑得,都係急步行減肥,盡量每日行1.5-2小時,而家暫時行左個半月,減左5kg,但有腳痛同心口痛 ...

有腳痛就唔好行,我之前又係急步行腳痛,無理繼續,以致筋膜炎,停佐運動成年都未好,宜家行耐佐好 痛

珍珠宮

嬉水媽媽 發表於 19-5-19 10:44
謝謝建議,很詳細呀!

有少少低B的問題。請問係咪要出去美容按摩院那些通淋巴?平時無做開,只是經過啡美 ...

唔洗,用按摩嗰啲轆轆,周圍大力轆吓(用手指公周圍按吓都得),特別痛/感覺一嚿嚿嗰啲位都係淋巴塞,例如腳踝、大脾後面、腋下......

首頁

尾頁

跳至