想生BB

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

虎到金來勳章

回覆 siubyo 的帖子

我上個月開始飲薑水,飲了兩星期後來m,經痛明顯無咁痛,以前每次經痛都要吃5-6次止痛藥;但飲兩星期薑水後,只吃2次止痛藥;希望薑水真的有效;5/5 last M,但堅持每天早上薑粉沖水飲,就算唔中都好,希望可以醫到經痛先。 你自制薑水放咩?

男爵府

Jessicawong818 發表於 19-5-24 21:08
回覆 Hapi_Baby 的帖子

我last M 同你差不多,5/5,排18/5,但知道機會很微,因為有子宮肌瘤,而且應該有 ...

你早排過我喔,順其自然,可能有意外驚喜!
你有冇做過俾乜嘢準備工夫備孕啊?

男爵府

虎到金來勳章

謝謝你!其實我都無咩準備工夫備孕,吃葉酸,因為有宮寒,每朝飲薑茶而已;另外有子宮肌瘤2粒,都是4cm,所以我也不敢有咁大希望,別人都話有子宮肌瘤難懷孕,而且年紀比較大。你準備工夫備孕是什麼?

男爵府

Jessicawong818 發表於 19-5-24 21:36

謝謝你!其實我都無咩準備工夫備孕,吃葉酸,因為有宮寒,每朝飲薑茶而已;另外有 ...

係中醫診斷係宮寒?抑或純粹手腳成日冰冷同怕凍,覺得自己係宮寒啊?
其實我係3月頭小x過,有睇咗一輪中醫囉,個中醫又覺得我冇乜嘢。。。我都只係食葉酸等運到咋!
肌瘤我認識唔多,冇得搞搞佢嗎?
希望我哋大家都有意外驚喜

男爵府

虎到金來勳章

無睇中醫,我手腳全年都係咁凍,就算熱熱夏天,都好涼,不受得冷氣,一定要穿外套;加上有經痛,我諗應該係宮寒;因為痛經20年,所以去照超聲波,發現有子宮肌瘤,依家定期在QE覆診,醫生只是給我止痛藥,我話可否做手術,醫生說6cm以上才考慮做;我話想生BB,醫生話無影響,所以無搞佢,除非去私家做每次月經都很準時報到,只希望1/6不要來報到,哈哈...
希望大家一齊咁好運👍一齊加油!希望下星期有好消息!

男爵府

Jessicawong818 發表於 19-5-24 22:00

無睇中醫,我手腳全年都係咁凍,就算熱熱夏天,都好涼,不受得冷氣,一定要穿外套 ...

你抗拒中醫?
係啊,我呢期有係桑寄生蓮子蛋茶飲,佢講到好好,對經痛都好,或者你可以試下?
同埋試下浸腳?
都有聽過肌瘤同bb可以共存,加油啊,希望大姨媽都唔好嚟搵我哋

男爵府

虎到金來勳章

不是抗拒中醫,因為暫時不在香港;而且我每天都沖凍水涼,大姨媽來我才煲熱水沖涼。

男爵府

Jessicawong818 發表於 19-5-24 22:24

不是抗拒中醫,因為暫時不在香港;而且我每天都沖凍水涼,大姨媽來我才煲熱水沖涼 ...

咁勁,沖凍水,香港3十幾度,我都要熱水沖

男爵府

虎到金來勳章

其實我迫不得意,因為無熱水,要沖熱水就要自己煲;這裡都係30度左右。

別墅

回覆樓主:

我係20號排,今個月都係第一次用紅d, DD應該6月2至6號,都好期待唔知用左紅d加墊高pat pat, 會唔會易中

複式洋房

回覆 sunfloweraug 的帖子

想問下一般要墊高pat pat幾耐?

別墅

Jessicawong818 發表於 19-5-24 21:36

謝謝你!其實我都無咩準備工夫備孕,吃葉酸,因為有宮寒,每朝飲薑茶而已;另外有 ...

我也有子宮肌瘤4粒,醫生話在子宮腔外,所以唔影響,但我都係想搵不育科睇睇

別墅

Kathyciao 發表於 19-5-25 07:01

想問下一般要墊高pat pat幾耐?

我一般墊高30分鐘到,我也是參考這圖,之前在group看見

別墅

Jessicawong818 發表於 19-5-24 21:19
回覆 siubyo 的帖子

我上個月開始飲薑水,飲了兩星期後來m,經痛明顯無咁痛,以前每次經痛都要吃5-6次止痛 ...

紅糖同薑粒..聽人講助孕

別墅

sunfloweraug 發表於 19-5-25 00:36
我係20號排,今個月都係第一次用紅d, DD應該6月2至6號,都好期待唔知用左紅d加墊高pat pat, 會唔會易中 :h ...

我就食,q10,益生菌同孕前既維他命雜。再加每日一烚蛋同紅糖薑茶

別墅

回覆樓主:

你地開始食Dha同綜合維他命 未呀?

別墅

sunfloweraug 發表於 19-5-25 12:52
你地開始食Dha同綜合維他命 未呀?

食梗綜合維他命同q10

別墅

siubyo 發表於 19-5-25 20:02
食梗綜合維他命同q10

Q10, 我無食呀,
我上網搜尋話功效可以改善卵子質素,幾好咁 功效好正!

男爵府

虎到金來勳章

請問Q10係咩?

複式洋房

siubyo 發表於 19-5-23 15:02
有無姐妹都係禁上下時間?
又等梗,又心羅羅亂梗,開始有幻覺大肚症(emoji)
一齊入黎等Due Date !

我 16排,16號交功課 30/5 應該m come
但上星期開始間左中下腹痛,好似胃痛禁
係咪無機啦?最快幾時開始可以買棒驗架?啱啱開始睇未係好明大家講嘅術語,努力爬文中(emoji)

首頁
12345...8

尾頁

跳至